Baklavacılarda mesai başladı

Güncelleme Tarihi:

Baklavacılarda mesai başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2013 01:51

Gaziantepli baklavacılar, Ramazan Bayramı öncesi aralarında Ankara’nın da bulunduğu çeşitli illerden gelen yoğun talebi karşılayabilmek için gece gündüz demeden çalışıyor.

Haberin Devamı

Türk mutfağının en önemli tatlıları arasında bulunan ve adı Gaziantep’le özdeşleşen baklava, özel günlerde en çok tüketilen tatlıların başında geliyor. Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala siparişleri yetiştirmeye çalışan baklavacıların mesaisi de arttı. Hamuru merdaneyle kağıt gibi açan ustalar, yufkayı tek tek tepsiye yerleştiriyor. Tereyağı ve fıstıkla süslenen baklava, odun ateşinde yaklaşık yarım saat bekledikten sonra şerbeti dökülüp müşteriye sunuluyor.

EN ÇOK ANKARA’YA GELİYOR

Şirvan Payas, baklavacıları bayram öncesi tatlı bir bir telaşın sardığını, siparişleri yetiştirmek için çalıştıklarını söyledi. Türkiye’nin her yerine baklava gönderdiklerini anlatan Payas, “Gaziantep deyince akla baklava geliyor, bayramda mutlaka her evde baklava olması lazım. Normal günlere göre yoğunluğumuz 3-4 kat arttı” dedi. Bayramda en çok klasik baklavanın tercih edildiğini, Gaziantep dışında baklava çeşitlerinin bilinmediğini ifade eden Payas, yurt dışına da baklava gönderdiklerini ancak yoğunluğu Ankara, İstanbul ve İzmir gibi şehirlere verdiklerini vurguladı.

Haberin Devamı

İMECE USULÜ ÇALIŞIYORLAR

Baklava satışlarının bayrama yakın arttığını dile getiren Payas, şunları kaydetti: “Baklavanın yapımı çok da basit değil başından sonuna kadar hepsi ayrı bir hüner gerektiriyor. Hamurunu, kesimini ve pişirimini ayrı bir usta yapıyor. Kısaca baklava imece usulü hazırlanıyor. Hamurun yoğrulmasından fırından çıkana kadar yaklaşık 2 saat geçiyor.”
Bayram öncesi satılan ucuz baklavaya dikkat çeken Payas, “Şu dönemde düşük fiyata baklava olmaz çünkü girdi maliyetleri yüksek. Örneğin fıstığın kilosu 55 - 60, yağın kilosu ise 30 TL. Düşük fiyata baklava satışı mümkün değil o ancak şekerli ekmektir baklava değil. O baklavanın içine fıstık ve yağ koyamazlar” şeklinde konuştu.

AREFE GÜNÜ ŞEHİR DIŞINA BAKLAVA YOK

Baklava ustası Mehmet Akıncıoğlu ise bayram öncesi aldıkları siparişi yetiştirmek için çalıştıklanını belirtti. Her yıl bayrama yakın baklava siparişlerini yetiştirmekte zorlandıklarını vurgulayan Akıncıoğlu, “Ramazan ayının manevi bereketi maddi bereketi de getirdi. Gaziantep dışından da yoğun talep alıyoruz. Vatandaşlara kaliteli baklava hazırlamak için çalışıyoruz. Bayramda çeşitlerden ziyade kare baklava tercih ediliyor. Şehir dışına kuru baklava gönderiyoruz” ifadelerini kullandı. Türk mutfağının en önemli tatlıları arasında yer alan baklavanın ramazan bayramının vazgeçilmezleri arasında yer aldığını anlatan Akıncıoğlu, arefe günü şehir dışından sipariş almadıklarını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!