Kapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkMeyve ve sebze gibi yiyeceklerin küflenme ve bozulma sorunu için Türk startup’lar harekete geçti. İTÜ Çekirdek çatısı altında kurulan ‘Nanomik’ adındaki girişim yüzde 100 doğal koruyucular geliştirerek hem Türkiye’nin cari açığını azaltmayı hem de daha sağlıklı beslenmeye destek vermeyi amaçlıyor.
#NanomikÖzellikle evden çok sık çıkmamaya çalıştığımız bu dönemlerde yiyeceklerimizi bol bol alıp stokluyoruz. Ancak bazen doğru saklamadığımız için aldığımız yiyecekler küflenebiliyor. Bu durum peynirlerden meyvelere birçok yiyecek için geçerli. Küflenen yiyecekleri gördüğümüzde bazılarımız direkt kaldırıp atıyoruz, bazılarımız da küflenen kısımları temizleyip kalanını yiyebileceğimizi düşünüyoruz. Peki bunun hangisi doğru? Doğru cevap: Duruma göre değişir. İşte çok işinize yarayacak bir küflenme rehberi…
#KüflenmeRamazan ayının başlamasına sayılı günler kala iftar sofralarının gözdesi olan hurma, tezgâh ve raflardaki yerini aldı. Ancak faydalı diye tüketilen hurma sizi sağlığınızdan edebilir. Çünkü gıda sahtekarları hurmaya da el atmış durumda… Peki sahtekârlar hurmada hangi yöntemlere başvuruyor? Hurma alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Uzman Diyetisyen Nihan Yakut, hurmadaki hileleri ve hurmanın faydalarına dair tüm detayları hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSağlıklı yaşam, farklı beslenme tercihleri gibi popüler akımlar tadımlara da yansıyor. Artık miksolojistler yemeklere özel alkolsüz içecekler hazırlamaya ve ortaya harika eşleşmeler çıkarmaya başladı. Önümüzdeki birkaç yılın en büyük trendlerinden biri bu olacağa benziyor.
#Ebru ErkeYemek kokuları, yemek artıkları veya kirli çamaşırlar gibi evimizin kötü kokmasının bariz nedenleri var. Bununla birlikte, görünmeyen yerlerde küf gibi, kötü koku dışında sağlığımız için tehlikeli olabilecek ve aynı zamanda ciddi bir sorunun işareti olabilen gizli tehlikeler de vardır. Peki bu kokular nasıl giderilir? İşte çözümü…
#Kötü KokuKışlık yiyeceklerin hazırlanması ve saklanması konusunda uyarı ve tavsiyelerde bulunan Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, kışlık yiyecek hazırlıklarının en başında gelen konservelerin yüksek ısıl işlem görmeden ya da uygun olmayan koşullarda hazırlandığında beyin ve sinir hasarlarına, felce, hatta ölüme bile neden olabileceğine dikkat çekti.
#Mikrobiyolog Dr. İpek Ada AlverTaze meyve ve sebzeleriyle yaz sona erdi ve evlerde kışlık yiyecek hazırlıkları başladı. Yazın taze olarak satın alınan domates, turşu ve salamura yapımında kullanılan sebzeler ile marmelat ve reçel yapımında kullanılan meyvelerin yanı sıra besleyici değeri çok yüksek olan tarhana, kış ayları için yapılan hazırlıkların başında geliyor. Ancak kış sofralarına yazı getiren bu yiyecekler, uygun koşullarda hazırlanmadığı ve saklanmadığı durumlarda gıda zehirlenmelerinden ölüme kadar uzanabilen sonuçlara neden olabiliyor. Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, kışlık yiyeceklerin hazırlanması ve saklanması konusunda önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
#SalçaDavid Evans’ın ‘Sıfır Atık/Tüketim Kültürü ve Gıda İsrafı’ adlı kitabı, çiğ ve pişmiş yiyecekleri bozmadan saklamanın ve yeterince pişirip kararınca tüketmenin imkânını sorguluyor, tüm dünyanın en büyük sorumsuzluklarından biri olan israf modellerinden söz ediyor.
#Sıfır AtıkAnadolu peynirlerini pek severim. Bin türlü ot ve çiçeğin boy verdiği ovalarda beslenen hayvanların sütünden yapılan peynirlere doyamam. Sorarım, ararım, bulursam alıp tadına bakarım. Size bu hafta en sevdiğim 10 peyniri tanıtmaya çalışacağım. Bu seçimi yaparken Prof. Dr. Artun Ünsal’ın ‘Süt Uyuyunca’ ve Berrin Bal Onur ile Neşe Aksoy Biber’in ortaklaşa yazdıkları ‘Peynir Aşkına’ adlı kitaplardan yardım aldım.
#PeynirMehmet Yaşin, Arda Türkmen ve Refika Birgül kafa kafaya verdi, sizin için mutfağa girdi. Bu mevsimde ne yenir, iyi yemek için nereye gidilir, en son keşifleri neler, evde fast food nasıl hazırlanır? İşte Hürriyet lezzet ekibinin topikten maş fasulyesine 24 iştah açıcı önerisi.
#KasımYediğimiz besinlerin satın alınması ve pişirilmesi dışında nasıl saklandıkları, korundukları da çok önemlidir. Besin değerlerini kaybetmemek ve tazeliklerini kaybetmeden tüketmek için saklama şartlarına dikkat etmeliyiz...
#Besinleri Saklama Yöntemi