Antibiyotik kullanırken peynir yemeyin

Güncelleme Tarihi:

Antibiyotik kullanırken peynir yemeyin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2014 14:30

Vücudumuz için yararlı olan besinler ilaç kullanırken düşmanımız haline gelebilir!

Haberin Devamı

“Normalde vücudumuz için çok yararlı olan bazı besinler ilaç kullandığımızda en büyük düşmanımız haline gelebilir” diyen Ünlü Doktor Mehmet Öz, ilaç kullanırken beslenmeye dikkat edilmesi gerektiği yönünde uyarıda bulundu. Öz, “Kullanmakta olduğunuz bir ilaç varsa mutlaka doktorunuza danışarak kaçınmanız gereken herhangi bir yiyecek, içecek veya besin takviyesi olup olmadığını öğrenin” dedi.


Kolesterolü olanlar: Greyfurt

Antibiyotik kullanırken peynir yemeyin

Greyfurt, sağlıklı vitaminler bakımından çok zengin ama greyfurt suyu bazı ilaçların emilimini engelliyor. Mesela kolesterolünüzü düşürmek için statin kullanıyorsanız dikkat! Bu ilacı aldıktan birkaç saat önce veya sonra greyfurt yer ya da suyunu içerseniz ciddi organ hasarlarına bile yol açabilir. Hangileri mi? Başta karaciğer... Sonra da sırada börekleriniz var. Hatta işin ucu böbrek yetmezliğine kadar gidebilir. Kas erimesi ve yıkımı da cabası. Bu ilaçlarla birlikte greyfurttan tamamen uzak durmak en doğrusu. “Yok greyfurttan asla vazgeçemem” diyorsanız o zaman bari en azından doktorunuza ne kadar tüketmenin güvenli olacağını danışın. Asla günde bir litreden fazla yemeyin/içmeyin. Statinlerin yanında tansiyon ve anksiyete önleyici bazı diğer ilaçlar da greyfurtla etkileşime girebilir.


Kanaması olanlar: Brokoli

Antibiyotik kullanırken peynir yemeyin

K vitamininin önemini artık çoğunuz biliyorsunuz: Kan pıhtılaşmasını destekliyor. İşte sarımsak tam da burada devreye giriyor ve pıhtı hücrelerinin, kümelenmesini etkileyerek kanama ihtimali oluşturuyor. Antikoagülan içeren bazı ilaçlar, K vitamini zengini besinlerden büyük ölçüde etkileniyor. Bu tarz ilaçları alırken ve K vitamini içeren besinleri tüketirken miktarı konusunda dikkatli olun. İstemeden de olsa kanınızın daha çok veya daha az pıhtılaşmasına yol açmamış olursunuz. Gelin yeri gelmişken K vitamini yönünden zengin besinleri de hatırlamış olalım: Brokoli, lahana, karalahana, ıspanak, kıvırcık lahana, turpgillere ait yeşiller ve Brüksel lahanası...


Guatrı olanlar: Ceviz

Antibiyotik kullanırken peynir yemeyin

Cevizin faydaları say say bitmez. Tabii eğer hipertiroidi yani guatr tedavisi görmüyorsanız! Cevizin normalde bizim için çok yararlı olan diyet lifleri de guatr tedavisinde kullanılan ilaçların etkisini azaltıyor.


Depresyon yaşayanlar: Avokado

Antibiyotik kullanırken peynir yemeyin

Eğer depresyon tedavisi için ilaç kullanıyorsanız ve durduk yere tansiyonunuz hopluyorsa sebebi o çok sevdiğiniz peynirler olabilir. Çünkü peynirin içinde tiramin var. Bu tiramin, depresyon ilaçlarında bulunan monoamin oksidaz intihibitörlerin can düşmanı. Sadece adı zor olan bu bileşenlerin mi? Tiramin aynı zamanda bazı antibiyotikleri de olumsuz etkiliyor. Hemen nelerden uzak durmamız gerektiğini sayalım: Yıllandırılmış veya işlenmiş peynirler (çedar, İsveç peyniri, küflü peynir, Kamamber peyniri, Brie, mozarella ve parmesan), sığır ve tavuk ciğeri, tütsülenmiş et, ançuez, bakla ve avokado.


Antibiyotik kullananlar: Peynir

Antibiyotik kullanırken peynir yemeyin

Diyelim ki fena üşüttünüz ve antibiyotik tedavisi görüyorsunuz. Burada da dikkat etmeniz gereken bir husus var: İlacı aldıktan sonraki iki saat içinde süt ve peynir gibi süt ürünleri tüketmeyin. Çünkü sütün içindeki kalsiyum da normalde kemik ve sinir sağlığınız için çok yararlı olmasına rağmen ilaçların emilimini olumsuz etkileyebilir.

Hürriyet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!