Güncelleme Tarihi:
Buzdolabında besinleri doğru saklama yöntemlerini biliyor musunuz? İşte size yiyeceklerin daha uzun süre taze kalmasını sağlayacak ipuçları…
* Doğru saklama yöntemlerini kullanarak gıdalarınızın ömürlerini uzatabilir, dolayısı ile bütçenize katkıda bulunabilirsiniz. Yiyeceklerin yanlış yöntemlerle saklanmasının yalnız bütçeye değil, sağlığa da verdiği zararlar vardır.
* Tüm gıdalar için geçerli olan en önemli kural, bozulma şüphesi olan gıdaların saklanmayıp, hemen atılmasıdır. Bozulmuş gıdaları atarken de çok dikkatli olmak gerekir. Bu gıdalar mümkünse, açık olarak değil de kimsenin ulaşamayacağı şekilde sarılarak atılmalıdır.
* Sıcak yemekler hemen dolaba konulmamalı, oda sıcaklığına geldikten sonra uygun bir kaba alınıp buzdolabına yerleştirilmelidir. Pişmiş hiçbir yiyecek de buzdolabına ağzı açık bir şekilde konmamalıdır. Yiyecekleri mümkün olduğunca birbirinden uzak tutun. Yiyeceklerin kokusu birbirine karışırsa yiyecekler çok daha çabuk bozulur. Ancak buzdolabınızda koku filtresi varsa yiyecekleri yan yana koyabilirsiniz.
VESTEL BUZDOLAPLARINDA YER ALAN KOKU FİLTRESİ, BUZDOLABINIZDA OLUŞABİLECEK KÖTÜ KOKULARI VE YİYECEKLERİN KOKUSUNUN BİRBİRİNE KARIŞMASINI ÖNLER.
* Buzdolabının en üst rafına peynir, yoğurt ve süt ürünleri, bir altındaki rafa pişmiş yemekler ve salatalar, bir alt rafa pişmemiş et, tavuk ve balıklar ayrı kaplarda ve kapalı olarak konulmalıdır. Tüm yiyecekleri mümkün olduğunca cam kaplarda saklamak gerekir. Dondurma veya yoğurt kabı gibi plastik materyaller sağlık açısından oldukça sakıncalıdır. Sebzelik bölümünde ise meyve ve sebzeler saklanmalıdır. Buzdolabının kapısında margarin, tereyağı, salça, reçel, salata sosları ve içecekler saklanabilir.
* Sütü mutlaka buzdolabının iç raflarında saklayın. Dolap kapağında saklanan şeyler, kapağı her açtığınızda sıcak havayla temas eder ve daha çabuk bozulur. Son kullanma tarihi ne olursa olsun süt kutusunu açtıktan sonra en fazla 3 gün içinde tüketmelisiniz.
* Dondurma derin dondurucuda 2-4 ay süreyle taze kalabilir.
* Tereyağını hava almayacak şekilde sıkıca streç filme sardıktan sonra buzdolabında 1 ay, derin dondurucuda 6 ay boyunca bozulmadan saklayabilirsiniz.
Peynirler
* İzmir tulumu, mihaliç, eski kaşar peyniri ve hellim gibi sert peynirler hava almayacak şekilde sıkıca sarılıp buzdolabında 3-4 hafta tazeliğini kaybetmeden durabilir.
* Peynir küflenmişse, 1-2 cm kalınlığında küflü bölgeyi kesip iyice temizledikten sonra yemekte bir sakınca yok.
* Taze kaşar peyniri, dil peyniri gibi peynirler paket açıldıktan 3-4 hafta, krem peynirler 2 hafta boyunca buzdolabında tazeliğini korur.
* Etleri buzdolabının en soğuk kısmında 2 ile 4 derece arasında saklayın. Çiğ etleri bir tabağa koyduktan sonra plastik bir poşetin içine koyun ki suları akıp diğer yiyeceklere bulaşmasın. Eğer eti aldıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmeyecekseniz et paketini bir kez de alüminyum folyoya (et alüminyum folyo ile temas etmemeli) sarıp derin dondurucuya koyun ve üzerine paketlediğiniz tarihi yazın.
Yumurta
Yumurta satın alırken son kullanma tarihine dikkat edin. Orijinal paketinin içinde buzdolabının orta veya alt rafında saklayın. Alt raflarda sıcaklık üst raflara göre daha az değişir. Yumurtalar buzdolabında 3 hafta kadar dayanır. Katı pişmiş yumurta kabuğu soyulmadan 1 hafta, yumurta akı 4 gün, yumurta sarısı ise sıkıca kapalı bir kapta 2 gün süreyle buzdolabında saklanabilir.