200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli Histiyositoz200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli HistiyositozErkeklerde 40 yaş sendromu olarak bilinen andropoz kadınların menapoz dönemi ile aynıdır. Kadınların regl döneminin bitmesi ile menapoz dönemi başlarken Erkeklerin testestaron hormonunun azalması ile belirtiler baş göstermeye başlamaktadır. Ortalama başlama yaşı 40 yaş gibi görülse de asıl 50 yaş ve üzerinde belirgin olarak andropoz yaşanmaktadır. Erkeklerin andropoz ile baş etmesi için bir takım yöntemler mevcuttur. İşte, tüm detaylar.
#Erkeklerde 40 Yaş SendromuOkullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil KitaplarıDış dünyada yaşadıklarımız, gördüklerimiz eskiye kıyasla iç dünyamızı daha net şekillendiriyor artık. Bir-iki ay değil ki... Bir yılı aşkın süredir COVID-19 pandemisi ve getirdiği dönüşümlerle uğraşıyoruz. Üzerine bir de 17 günlük tam kapanmaya girdik. Deniz kenarında yaşayanların denize girmesinden tutun sitede yaşayanların bahçeye çıkmasına kadar birçok şey yasak. Peki, ruh sağlığımızı nasıl koruyacağız? Psikiyatrist, Prof. Dr. Arif Verimli ile 10 maddede süreci ve çözümlerini inceledik.
#YazarHer insan aşık olmak, sevmek, sevilmek, anlaşabildiği ve uyum yakalayabildiği bir partnere sahip olmak ister. Doğru kişiyi bulmak kolay değildir ama bence asıl zor olan; doğru kişiyi bulduktan sonra onunla mutlu, uzun ve sağlıklı bir ilişkiyi sürdürebilmektir.
#Androlojik HastalıklarHastane mikrobu, ‘hastanede yatan hastaya bulaşan mikroplar’ olarak düşünülmektedir. Halbuki gerçek farklıdır. Hastane mikrobu, hastanede özel olarak bulunan ve hastayı gördüğünde ona bulaşan bir mikrop değildir. O mikrop zaten her yerde vardır ve hastanede enfeksiyon yapmasının sebebi, hastanede yatan hastada kendi hastalığına bağlı bağışıklık sistemi düşerse normalde kendisini hasta yapmayacak o mikrobun bu sefer kendisini hasta yapması durumudur.
#SağlıkGünlerce uyuyamamak, geçmek bilmeyen ağrının gölge gibi peşi sıra arkadan gelmesi ve bitmeyen bir kısır döngü… Eğer sürekli devam eden ağrılardan şikayet ediyor, uyuyamadığınız için bir türlü toparlanamıyor ve birçok doktora gitmenize rağmen çözüm bulamıyorsanız fibromiyalji olabilirsiniz. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Sıldır, fibromiyaljiyi anlattı.
#FibromiyaljiUykusuzluk da tıpkı “kilo”, tıpkı “yorgunluk” sorunları gibi giderek büyüyen bir problem. Ne var ki çoğumuz önemini hâlâ yeterince kavramış değiliz. Oysa uyku yoksunluğu sağlığımızı derinden etkiliyor. İşte bu nedenle iyi bir gece uykusunun sizi sadece dinlendirdiğini zannediyorsanız bu yazıyı lütfen daha bir dikkatli okuyun. Çünkü uyku sadece “dinlendiren” bir ilaç, “yorgunluk azaltan” bir vitamin, “enerji yükleyen” bir destek değildir. Güzel bir gece uykusunun daha pek çok marifeti var. Eğer siz de “kronik uykusuz”lardan biriyseniz bu marifetlerin çoğundan mahrum kalacağınız da kesin. “Peki, nedir uykunun o enteresan, o pek de bilinmeyen marifetleri hocam?” diyorsanız buyurun...
#OSMAN MÜFTÜOĞLUAvrupa Acil Tıp Birliği Başkanvekili, Alsancak Devlet Hastanesi Acil Tıp ve Dahiliye Uzmanı Dr. Ülkümen Rodoplu, bu kez ilaçla tedavi için değil, sağlıklı kalmanın reçetesini yazdı. Rodoplu, "Her işin başı sağlık ve sağlıklı yaşamaktır" dediği reçetesinde şu ayrıntılara dikkat çekiyor;
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.