Erkeklerde 40 yaş sendromu (andropoz) nedir, belirtileri nelerdir ve ne kadar sürer? Andropoz nedenleri

Güncelleme Tarihi:

Erkeklerde 40 yaş sendromu (andropoz) nedir, belirtileri nelerdir ve ne kadar sürer Andropoz nedenleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2022 03:33

Erkeklerde 40 yaş sendromu olarak bilinen andropoz kadınların menapoz dönemi ile aynıdır. Kadınların regl döneminin bitmesi ile menapoz dönemi başlarken Erkeklerin testestaron hormonunun azalması ile belirtiler baş göstermeye başlamaktadır. Ortalama başlama yaşı 40 yaş gibi görülse de asıl 50 yaş ve üzerinde belirgin olarak andropoz yaşanmaktadır. Erkeklerin andropoz ile baş etmesi için bir takım yöntemler mevcuttur. İşte, tüm detaylar.

Haberin Devamı

Erkeklerin hormonal değişiklikleri olarak adlandırılan andropoz dönemi her erkeğin mutlaka yaşayacağı bir dönem olarak ifade edilmektedir. Fakat belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir ve bu dönemi ruh halinin durumuna göre ağır veya hafif yaşaması söz konusu olacaktır.

Erkeklerde 40 Yaş Sendromu (Andropoz) Nedir?

Testosteron hormonu erkeklerin özellikle cinselliği sağlıklı yaşaması için vücut tarafından salgılanan hormondur. Andropoz da ise 40 yaş itibariyle Testosteron hormonu azalmaya başlar ve 50-55 yaş arası tam olarak andropozu yaşamaya başlarlar. Bu bir rahatsızlıktan ziyade erkek vücudunun yaşaması gereken bir dönem olarak kabul edilmelidir. Çünkü rahatsızlık olarak tanımlanırsa bu durumda ruhsal çöküntüler söz konusu olmakta ve mevcut belirtileri en minimum düzeyde yaşanmasını engelleyecektir.

Erkeklerde 40 Yaş Sendromu (Andropoz) Belirtileri Nelerdir ve Ne Kadar Sürer?

Erkeklerde menopoz olarak adlandırılan andropoz yani 40 yaş sendromu belirtilerine detaylarıyla bakılacak olursa; Öncelikle ilk belirti depresyon ile başlar. Mutsuzluk, panik hali, Hayattan zevk almama, Cinsellikte başarısızlık ve dürtülerin azalması sebebiyle cinsel isteksizlik, yaş ile birlikte yaşanan kronik rahatsızlıklar örneğin tansiyon ve diyabet andropozu tetikleyecektir. Ayrıca Anksiyete bozukluğu, alkol kullanımı, sigara tüketimi, egzersiz yetersizliği, kronik hastalıklar sebebiyle meydana gelen ruhsal değişiklikler erkeklerde 40 yaş sendromuna sebep olmaktadır. Ayrıca vücut kitle indexinin yüksek olması yağlı ve kilolu vücutta andropoz daha hızlı geçiş sağlamaktadır. Kısırlık problemi baş göstermektedir. ayrıca dikkat dağınıklığı, konsantre olma konusunda güçlük yaşanması, Motivasyon eksikliği, uyku düzensizliği veya uykusuzluk belirtiler arasında yer almaktadır.

Ani yaşanan beklenmedik kayıplar, üzüntüler, depresyona sebep olmakta ve 40 yaş üstü erkeklerin andropoz yaşamasını hızlı bir şekilde tetiklemektedir. Bu bağlamda ağır travma yaşanması halinde kronik hale dönüşmeden bir psikolog ile kişilerin görülmesi şiddetle tavsiye edilmektedir.

Andropoz erkekler arasında belirtileri ve bu sürecin ne kadar sürmesi konusunda farklılık gösterebilmektedir. ergenlik döneminde Testosteron hormonu vücut tarafından normal salgılanmasıyla başlayan süreç 40 yaş tan itibaren hormon salgısı azalmaya başlayacaktır. Genellikle andropoz dönemi ortalama 50 yaş olarak bilinmekle birlikte son yıllarda hayatın hızlı geçmesi, aşırı derecede bireyselleşme, çalışma hayatının yoğunluğu sebebiyle kişilerin kendilerine özel vakit ayıramamaları, mutsuzluk, aşırı derece de stres ve tüm bunlar sebebiyle yaygın kaygı bozukluğu 50 yaş kriterini 40 yaşa kadar düşürmüştür.

Düşük Testosteron hormonu aynı zamanda osteoporoz adı verilen kemik erimesi başlaması söz konusu olacaktır. Bu anlamda mutlaka bir uzman doktora başvurularak kemik ölçümünün mutlaka yapılması uygun olacaktır.

Kadın veya erkeklerde değişkenlik gösteren hormonların düzenli ve sistemli çalışmasını sağlayan bir takım çalışmalar hastaneler ve doktor tarafından yürütülmektedir. Bu sebeple andropoz belirtisi gösteren bir erkeğin bir uzman hekime başvurması halinde bu süreci daha kolay atlatacaktır.

Andropoz belirtileri yaşlılık sebebiyle oluşması ve başka herhangi bir sebep bulunmuyorsa bu bir hastalık kategorisine girmediği için semptomlar kaybolmayacaktır. ancak altta yatan farklı belirtiler sebebiylr yaşanan bir adropoz varsa alttaki belirtilerin tedavi edilmesi halinde iyileşme safhasına geçecektir. Andropoz dönemini doğal bir yaşamın döngüsü olarak kabullenmek ve sakin yaşanması herhangi stres, korkuya kişi kendisini maruz bırakmamalıdır.

 

BAKMADAN GEÇME!