Her insan ağrıyı tadacak

Sözcük anlamıyla fibromiyalji, ‘kasların, kas iyicikleri ve bağların ağrıması’.

Haberin Devamı

Bu ağrılar neredeyse sürekli hale geliyor, kaslarda aşırı hassasiyete yol açıyor, ağrıya genellikle kırıklık, halsizlik, yorgunluk ve uyku bozuklukları da eşlik ediyor. Fibromiyalji ağrılarıyla yaşamak, ağrılara direnebilmek çok zor. Ağrı bazen uykunuzu da kaçırıyor ve gece-gündüz sürebiliyor.

“AĞRIYLA tanışmayan biri olabilir mi?” sorusunun cevabı bana sorarsanız “HAYIR!” olmalıdır. Her insan şu veya bu şekilde ağrıyı tadar, ağrıyla tanışır. Ağrısız bir hayat sürmek ve yaşamı ağrısız tamamlamak büyük bir şans, önemli bir ayrıcalık olmalıdır.

Ağrıyla hepimiz bir şekilde tanışırız ama ağrılarımız ne iyi ki genelde geçici bir durumdur. İyi ki de öyledir, çünkü tekrarlayıp duran ve uzunca süren ağrılar insanı hayatından bile bezdirebilir. Bu ağrılardan biri de fibromiyalji ağrılarıdır.

Haberin Devamı

BU AĞRIYA DAYANMAK ZOR

Sözcük anlamıyla fibromiyalji “kasların, kas iyicikleri ve bağların ağrıması” anlamına geliyor. Bu ağrıların temel özellikleri ise neredeyse sürekli hale gelmeleri, kaslarda aşırı bir hassaslıkla birlikte olmaları –kaslar bazen o kadar ağrılı olabiliyorlar ki neredeyse bu ağrılar dokunduğunuz anda sizi havaya zıplatabiliyor, ağrıya genellikle kırıklık, halsizlik, yorgunluk ve uyku bozukluklarının da eşlik etmesidir.

Fibromiyalji ağrılarıyla yaşamak ağrılara direnebilmek, hele hele bu ağrılarla işe, eşe, çocuklara bakabilmek çok zor. Ağrı bazen uykunuzu da kaçırıyor ve gece gündüz sürebiliyor. Daha da kötüsü ağrıya eklenen yeni bazı sağlık sorunları nedeniyle sürece direnmek neredeyse imkânsız hale gelebiliyor. Örneğin fibromiyaljili hastaların bir kısmında kas ağrılarına baş ağrıları, her adet öncesinde yineleyen kasık ağrıları, sık sık tekrarlayan çene eklemi ağrıları, dayanılması zor bağırsak kasılma ve spazmları, göğüs ve geçici eklem ağrıları da eklenebiliyor ve bunlar süreci daha da tatsız ve problemli hale getiriyor.

Kısacası “fibromiyalji” dayanılması çok güç bir sağlık sorunu. Üzülerek belirtmeliyim ki hastaların yaşadığı sorunlar sadece ağrılar, uyku bozuklukları ve kırıklıkla da sınırlı değil. Onları bekleyen başka problemler de var ve bunların en başında da “yorgunluk” sorunu geliyor.

Haberin Devamı

YORGUNLUK BÜYÜK SORUN

Yorgunluk deyince öyle eften püften bir yorgunluk durumu gelmesin aklınıza. Burada söz konusu olan kronik yani bitmez tükenmez bir yorgunluk şikâyetidir ve bu fibromiyaljili hastalarda en sık görülen sorunlardan biridir. Yorgunluk neredeyse sabah uyanır uyanmaz başlayıp gün boyu aralıksız sürebilir. Bazen o kadar şiddetlidir ki hastalar durumlarını “parmağımı kıpırdatacak kadar bile enerji bulamıyorum!” cümleleriyle anlatmaya çalışırlar.

Yorgunluğa hafif terleme halleri, boğaz ağrıları, boyun lenf bezlerinde şişmeler, yutma zorluğu, hafif bir ateş de eşlik edebilir ve bu durumda tablo “kronik yorgunluk sendromu” ile “fibromiyalji” arasında gidip gelen farklı bir yapılanmaya dönüşür.

Haberin Devamı

DEPRESYON SIK GÖRÜLÜYOR

Fibromiyaljide sık görülen önemli bir başka sorun da depresyondur. Öyle ki depresyonun yarattığı problemler bazen ağrı şikâyetlerinin de önüne geçer. Ağrıların mı depresyona, depresyonun mu ağrılara yol açtığı ise maalesef hala bilinmiyor. Depresyonun varlığına işaret eden başlıca belirtilerse şunlar: Uykusuzluk veya tersine aşırı uyku hali, özellikle sabah karşı ortaya çıkan uyku kaçmaları, sabahları yorgun uyanmalar, genel bir isteksizlik, keyifsizlik ve mutsuzluk durumu, odaklanma güçlüğü, unutkanlık şikâyetlerinde sıklaşmalar, hissedilir düzeyde bellek zayıflaması, kolay ağlamalar, olur olmaz şeylere sinirlenmeler, anlamsız alınganlıklar, küsmeler, darılmalar ve giderek ilerleyen yalnızlaşma ihtiyacı, kısacası tam bir “gönül yorgunluğu” modeli!

Fibromiyalji teşhisi genelde kolay, tedavisi ise çok güç sağlık sorunlarından biri olarak gösteriliyor. Sorunun nedeniyse hala tam olarak bilinmiyor. Fibromiyalji ve yorgunluk sorununu yarından itibaren Kelebek’te açacağımız “yorgunluk dosyasında” izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

YORGUNLUK DOSYASI

   En sık rastlanan sebepler…
   Psikolojik yorgunluk neden önemli?
   Hangi hastalıklara işaret ediyor?
   Yorgunluk yapan ilaçlar da var!
   Yorgunluğu tetikleyen besinler neler?
   Gizli yorgunluk nedir?
   Yorgunluğun ilacı var mı?
   Nasıl baş edilir?

 

Yazarın Tüm Yazıları