Anne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Çocukları BaskılamaAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Bir Sorudan Fazlasıİçine kapanıklık, bazen yaşanan olaylar sonrasında bazen de kişinin yapısı gereği ortaya çıkan bir davranış biçimi… Özellikle çocuklardaki içe kapanıklık ebeveynleri endişelendiriyor. Peki içe kapanıklık neden olur? Bu durumu aşmak için neler yapılmalı? Bir Sorudan Fazlası serimizde bu sorulara cevap aradık…
#İçe KapanıkGünümüz şartlarında çocuklar ilgi ve yetenekleri, gelişim ve öğrenme süreçleri göz ardı edilerek bir yarışın içinde oradan oraya koşuşturuyor. Bu nedenle kişisel sosyal becerileri, bireysel farklılıkları, ilgi ve yetenekleri, farklı zeka türleri ve öğrenme modellerini göz ardı etmek zorunda kalan bir eğitim sistemine göre yetiştirilip değerlendiriliyorlar. Pedagog- Aile Terapisti Serap Melek Çavuş çocuklarımızı yarış atına çevirmeden eğitim hayatı ile ilgili neler yapmamız gerektiğini anlatıyor.
#Mutlu Ailelerin 101 SırrıÇocuklarda görülen kıskançlık duygusu, iyi yönetilememesi durumunda çocuğun gelişiminde sorunlara yol açıyor. Bu duygunun temelinde genellikle anne sevgisini kaybetme korkusunun bulunduğunu belirten Psikolog Esma Uygun, çocuklarda kıskançlığın nedenini anlatıyor.
#ÇocukBirçok anne, sabahları işe giderken şu sözü duyar: “Anne işe gitme, benimle kal!” Hemen hemen her çalışan kadın, sabahları çocuğuyla vedalaşma anında, bu dramatik sahneyi yaşamak zorunda kalır. Eğitim-Öğretim Uzmanı ve Pedagog İshak Orhan, hem çocukların üzülmemesi hem de annelerin suçluluk duygusu yaşamaması için yapılması gerekenleri anlattı.
#Çalışan Anne OlmakCHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Tunceli ve Elazığ mitinglerinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı eleştirirken, “İnce açıklasın dördüncü köprüyü nereye yapacak’ diyor. Edirne’den Tunceli’ye gönül köprüsü kurdum. Dünyanın en büyük köprüsü” dedi. İnce, konuşmalarında özetle şunları söyledi:
#GazetehaberleriCHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Tunceli'de "Ben hemşeriniz Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına aday oldum, rakip oldum, çıktım yenildim, bir daha çıktım bir daha yenildim. Şimdi ama bugün Cumhurbaşkanı adayıyım. İşte bizim bu hukukumuzu Erdoğan anlayamaz" dedi.
#Muharrem İnceAileye yeni bir bebeğin katılması ile çocuklarda görülen kıskançlık duygusu, doğal olmasına karşın iyi yönetilememesi durumunda çocuğun gelişiminde sorunlara yol açıyor. Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, kıskançlık duygusunun temelinde anne sevgisini kaybetme korkusunun yattığını söylüyor ve kıskançlık hallerinde özellikle annelerin “nötr” kalmasını öneriyor.
#Kardeş Kıskançlığı BelirtileriÇocuğunuz, öğrenci oldu. Peki siz veli olmaya hazır mısınız? İçten içe onu kaybetmekten korkuyor, bir daha onun hayattaki tek idolü olamayacağınız kaygısını yaşıyor ve bir dönemin sona erdiğini düşünüp hüzünleniyor musunuz? Ya da okulda sizin gibi başarısız olmasından endişelenip, arkadaşlarının ve öğretmenlerinin onu kabul etmeyecekleri kaygısını yaşayıp, felaket senaryoları mı kuruyorsunuz? Korkmayın. Yalnız değilsiniz. Bir çok veli sizinle benzer duyguları paylaşıyor.
#Öğrenci