Çocuklarda doktor korkusu nasıl önlenebilir?

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda doktor korkusu nasıl önlenebilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2015 12:40

Yaramazlık yapan çocuğu doktor ve iğne ile korkutmayın!

Haberin Devamı

Doktor korkusu neden olur?

Çocuklarda doktor korkusu aslında iğne olma ile eşleştiğinden kaynaklanır. Bebeklik döneminden itibaren aşılarını yaptırmak için mutlaka iğne acısını yaşarlar. Bazen de bir sağlık problemi ve hatta soğuk algınlığı olduğunda, çeşitli tahliller için kan alınırken iğne acısı yaşarlar. Bu durumda iğne acısı ile eşleyen her şeye karşı tepkili olurlar. Hastaneyi kokusundan, doktoru beyaz önlüğünden tanırlar. Yine aynı deneyimi yaşamak için hastane veya doktora geldiği anlayınca hemen ağlayarak oradan uzaklaşmak ister.

Diğer bir neden ise çocukların bir yaramazlık yaptığında ya da söz dinletebilmek için yapmaya gideceğiz, doktoru çağırırım gibi doktor ve iğnenin bir cezalandırma unsuru gibi sunulmasıdır. Birçok anne baba bunu yapar. Bu çok yanlış bir yaklaşımdır. Çocuk doktordan ve hastane ortamından korktuğu için hasta olduğunda muayene olmak istemez. Çocuklarda bu korkuyu yaşatmamak için anne babaların bilinçli yaklaşması ve doktora gitme deneyimlerini mümkün olduğunda iyi geçirmeleri gerekir. Olumsuz bir deneyim varsa bile bu konu ciddi bir hale gelmeden profesyonel destek alarak çözmeleri gerekir.

Doktor korkusunun gelişmemesi için neler yapılabilir?

Doktor seçerken alanında iyi bir doktor olmasının yanında çocuğu muayene edeceği ortamın fiziki ortamı çok önemlidir. Son zamanlarda çocuk klinikleri açılmaya başlandı. Klinik bir hastane ortamından daha çok bir kreş ortamı anımsatan ve sevimli süslemeler ve oyuncaklarla çocukların kendilerini güvende hissetmelerini sağlıyor.

Fiziki şartlar yani klinikte çocukların ilgisini çekecek süsleme ve oyuncakların varlığının yanında doktorun çocuğa yaklaşımı da çok önemli. Bazı doktorlar pek konuşmaz, çocuğun yüzüne bile bakmaz ve daha soğuk davranır. Bazı doktorlar ise çok sevimlidir, çocuğa samimi davranırlar. Bu nedenle doktorun çocukları sevmesi ve cana yakın olması da önemlidir.

Bu şartlar özellikle yaşı küçük olan çocuklar için önemli. Diğer taraftan yaşı biraz daha büyük yani doktorun dediklerini anlayacak yaştaki çocuklar için doktorun söyledikleri çok önemlidir. Doktorlar bazen ciddi konuları çocuğun yanında anlatırlar. Anne baba da bunun bir sakıncası olacağını bilmediği için muayeneden sonrada çocuğun yanında durmasına doktorun teşhisini dinlemesine izin verirler. Burada önemli doktorların bu konuda titiz olmasıdır. Doktor çocuğu muayene ettikten sonra sağlık problemi ile ilgili konuları çocuğu dışarı çıkardıktan sonra anne babaya açıklayabilir. Tüm çocuklarda olmasa da bazen kaygı düzeyi yüksek olan çocuklar bu rahatsızlıktan çok korkuyor ve durum daha kötü bir hal alıyor. Sağlık problemine ve çocuğun yaşına göre sonuç değişebilir ama genel olarak doktorların çocuğun psikolojisi düşünmesi ve mümkün olduğunda çocuğun yanında konuşmamaları en sağlıklı yoldur.

Kısacası doktor seçerken doktorun eğitimi, çocuğa yaklaşımı, kliniğin fiziki ortamı ve teşhisin çocuğun yanında açıklanması konularında dikkat edilmesi ve çocukların iğne ve doktorla korutulmaları gerekir. Eğer bir doktor ve iğne fobisi oluşmuşsa mutlaka profesyonel destek almaları gerekir. 

BAKMADAN GEÇME!