İçi Gaziantep’in yeşil kırma zeytiniyle dolu bir börek... Ceviz içi ve pekmez dolgulu kömbe... Ünlü şef Doğa Çitçi, iftar için bu kez hamurlu tatlı-tuzlu tarifler veriyor. Bu yöresel tariflerle yaklaşan Ramazan Bayramı’nda gösterişli ve bir o kadar leziz sofralar da kurabiliriz.
#GaziantepZiyaret etmeyi çok sevdiğim ve özlediğim salaş bir lokanta… Yıllardır kalitesini hiç bozmadan, nohut mayalı ekmekle o lezzetli kumruyu yapan bir başka dükkân… Çibörek, mantı ve pişi işinde usta bir aile işletmesi… Çeşit çeşit sakatatı başarıyla sunan bir diğeri… Son zamanlarda İzmir’de tattığım ve damağımda iz bırakan lezzetlere bakalım…
#İzmirRamazanda gün içinde olabildiğince az acıkıp enerjik hissetmek için sahurda yediklerimiz önemli. Beslenme uzmanları bunun için besleyiciliği ve tok tutma özelliğiyle öne çıkan yumurtayı öneriyor. Çırpılmışı, omleti, çılbırı derken sofrayı her gün farklı bir yumurta çeşidiyle renklendirmek mümkün. Eğitmen şef Gizem Gedik’ten birbirinden nefis yumurtalı tarifler ve öneriler aldık.
#BeyazpeynirAHHH sonbahar... Yaz mevsiminin son dönemine girdiğimiz bugünlerde bir hüzün kaplar içimizi... Biten aşklar, kış korkusu, yeni başlangıçlar... Ttüm bunların terapisi ise keyifli bir mekanda roka+balık... Henüz melankoli kanımıza işlemeden hazırlıklarımızı tamamlayalım istedik ve keyifli bir dosya hazırladık. İşte, Çeşme’nin balık konusunda en iddialı restoranları ve sizler için birkaç tüyo...
#1İçine girdiği her şeyi güzelleştiriyor; zeytinyağlı taze fasulyeden bamyaya, hangi sebze olursa olsun bol domatesin suyuyla piştiğinde lezzeti artıyor. Bulgur pilavına nasıl yakışıyorsa pirinç pilavında da aynı performansı gösteriyor. Bugünlerde bol bol domates konservesi yapıyorum ki bu nefis tadı yılın her ayına taşıyabileyim. Sosundan bademli reçeline, çorbasından galette’ye pratik önerilerim var.
#DomatesPandeminin en çok etkilediği turizm şekliydi kruvaziyerler. Nihayet özlem bitti. Bindik ikonik Yunan adaları gemisine, dört günlük turda bol ada, bol lezzet, bol bol mavi vardı. Kısa sürede birçok adayı tanımaya fırsat veren geziden Patmos, Girit ve Santorini’yi anlatacağım size...
#SeyahatYaz yaklaştıkça ışıl ışıl parlayan güneş de tatil sabahlarımıza eşlik etmeye başladı. Ailemizle, arkadaşlarımızla bir araya geldiğimiz pazar kahvaltısı sofralarını sıklıkla kuracağımız bugünlerde sevdiğimiz klasikler kadar sürprizler de tatmak istiyoruz. Yazarımız Ebru Erke’nin ‘Kahvaltı’ kitabı bunun için biçilmiş kaftan.
#YumurtaToz haline getirilmiş yabanmantarı, mantar suyu ve porçini mantarıyla yapılmış bir çorba... Domates salçası yerine garum sos kullanılan, azıcık tatlı tarhana ve pekmez eklenerek pişirilmiş kuru fasulye... Köy peyniri ve parmesanlı risotto üzerinde langust... İşte, geride bıraktığımız sene ülkemde yediğim ve olağanüstü diyebileceğim birkaç lezzet...
#GastronomiDoğanın kıymetini içinde bulunduğumuz salgın döneminde çok iyi anladık… Yaz sezonu tüm hızıyla devam ederken farklı bir tatile çıkmak istiyorsanız tercihiniz çiftlik otellerinden yana olabilir. Dalından hormonsuz domatesi, biberi koparıp yiyebileceğimiz, hem eğlenip hem de dinlenebileceğimiz adresleri jürimize sorduk. 10 farklı adresi sıraladık.
#Gazetehaberleri‘Peynirin Hikâyesi’ isimli belgesel için bir yıl boyunca Anadolu’yu dolaştım. Ülkemiz peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Gezdiğim gördüğüm yerlerden edindiğim bilgiler ve ‘Peynir Aşkına’ kitabının yazarları Berrin Bal Onur ve Neşe Biber’in katkılarıyla bir peynir haritası hazırladık. Elbette hepsini buraya sığdırmak mümkün değil ama bölge bölge öne çıkanlara birlikte göz atalım.
#SeyahatEski Fransız Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, çok güzel ifade etmiş: “Yahu, siz 360 farklı türde peyniri bulunan bir ulusu yönetmek kolay mı sanıyorsunuz?” Bu, peynir zevki ve çeşnisi gelişmiş toplumların aslında ne kadar sofistike, zor beğenen insanlardan oluştuğunu anlatan sevdiğim veciz bir söz. Bana sorarsanız bizim de Fransa’dan geri kalan yanımız yok. Bölge bölge, şehir şehir peynir çeşitlerimizin tam sayısını çıkartmak kolay değil, ama güvendiğim bazı araştırmalarda Anadolu’da tam 193 çeşit peynirimizin olduğu, bunlardan sadece dokuzunun resmi tescil altında olduğu belirtiliyor.
#Anadolu Olan PeynirlerKanser çevresel ve genetik nedenlere bağlı olarak gelişen kontrolsüz hücre çoğalmasıdır. Çevresel faktörler arasında beslenme ve yaşam biçimi gibi unsurlar yer alır. Kanser beslenme ile doğrudan ilişkilidir ve beslenmeye bağlı olarak kanser gelişim oranı %35 olarak saptanmıştır.
#KanserİZMİR Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojileri Bölümü Başkan Vekili Prof. Dr. Harun Uysal, peynirde yapılan hilelere dikkat çekerek, açıkta satılan peynirlerin tüketilmemesi konusunda uyarılarda bulundu. Uysal, kaynatma süt yerine de ambalajlı süt tüketilmesini söyledi.
#PeynirŞimdiye kadar gitmediyseniz yolunuzu Balıkesir’e düşürmek için artık en az 50 sebebiniz daha var. Peynir araştırmacıları Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur, şehrin yerel-geleneksel türlerini kayıt altına aldıkları kitaplarıyla ‘Gourmand World Cookbook Awards 2019’da birinci oldular. Biber ve Onur’la hem kitabı ve ödülü hem de olgunlaştıkça lezzetlenen maceralarını konuştuk.
#PEYNİRLavanta köyü son yıllarda ziyaretçi akınına uğrayan yerlerden biri haline geldi. Lavanta köyü özellikle fotoğrafçıların dikkatini çekmektedir. Köyde üretilen lavanta suyu, lavanta çayı ve lavanta yağı gibi birçok doğal ürün alıcılarını bekliyor. Peki, lavanta köyü nerede? Lavanta köyüne ne zaman gidilir?
#Lavanta Köyü Nerede