Harbiye’deki Madera İstanbul, açık ateşte pişen etleriyle döktürüyor. Şef Nihat Doğtürk, ekşi mayalısından köz patlıcanlıya pidelerde de başarılı. Mekânı sık sık gidilecek bir adres yapacak unsursa özlediğimiz kibar servis ve yemek yiyip sohbet edeni rahat ettiren oturma düzeni...
#Nihat DoğtürkEskiden köylerin makarna yerine tükettikleri sağlıklı bir ürün olan erişteyi evinizde de kolayca yapabilir, değişik tariflerini deneyebilirsiniz. Özellikle mevsimden bağımsız olarak tüketilebilen erişte çorbası, büyük-küçük herkes tarafından seviliyor. Peki erişte hamuru ve çorbası nasıl yapılır?
#Erişte HamuruKelime anlamına baktığınızda füzyonun karşısında birleşme, karışım, bir araya gelme açıklamalarını görürsünüz. Füzyon mutfağı denilince de böyle bir şey anlamak lazım: Değişik yörelerin yemek pişirme teknik ve malzemelerinin bilinçli bir şekilde aynı tabakta karışması, birleşmesi esasına dayanan, özgün, yaratıcı ve yenilikçi bir teknik bu.
Geçen ay Instagram’da rengârenk domateslerin olduğu bir fotoğraf paylaştık, altına da “Evet, bu yaz OD Bahçe’de yetiştirilen ve mutfağımıza taşınan domatesler tam 105 çeşit” diye yazdık. “Gerçekten bu kadar çok çeşit domates var mı” diye çok soran oldu. Var. Ve amacımız, farklı domateslerin farklı lezzet profillerini tadabilmek. Size Egeli bir şef olarak çocukluğumdan bugüne domatesin hayatımdaki yerini anlatmak istedim...
#YazKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşBugüne kadar evlerinin güzelliğiyle ve lokumuyla tanıdığımız Safranbolu, aslında bundan çok daha fazlasını sunuyor ziyaretçilerine. Nehirlerin biçimlendirdiği vadileri, türlü sebze-meyvenin en lezizlerini yetiştiren bereketli toprakları, eğitime öncelik veren sosyal dokusuyla kendine münhasır bu kasabada asıl yıldız ‘kırmızı altın’ denilen safran. Efsanelere konu olan, asaletin simgesi bu büyülü bitkinin hasadı kasım sonuna kadar sürüyor, katılıp toplamak için hâlâ fırsatınız varken buyurun Safranbolu’ya!
#SeyahatBayramda İstanbul’u gezmek isteyenler için Hürriyet Ekler ekibi olarak adım adım Avrupa Yakası’ndaki en güzel rotaları yazdık, geçen hafta da önce Boğaz turu yapıp sonra da Anadolu Yakası’nı gezdik. Bu hafta Ege’deki balıkçı kasabalarında huzuru bulmanın, asırlık çınarların altında kitap okumanın, yemyeşil ormanlarda bisiklete binmenin, Akdeniz’de tertemiz plajlardan denize girmenin hayalini kuranları düşündük. Ve şehri terk etmeden tatile gitmiş gibi hissedebileceğimiz noktaları yazdık. Hadi gelin; Adalar’a, Beykoz’a, Rumelifeneri’ne, Anadolufeneri’ne doğru yola çıkalım.
#İstanbul’Un En Güzel Bahar RotalarıTroya’nın 3 bin yıldır dilden dile dolaşan, içinde aşkı, cesareti, tutkuyu, intikamı, zaferi ve trajediyi destansı ölçüde barındıran bir hikâyesi var. Ama gerçekle mit kolayca ayırt edilemiyor. Hatta sadece antik kenti gezerek anlaşılabilecek bir hikâye de değil bu. Troya’yı anlamanın yolu biraz da çevresindeki topraklarda bugün ne yaşandığına bakmaktan geçiyor. “Bugün halen yaşayan bir Troya var” diyen kazı başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın rehberliğinde Arkeoköy’e dönüşen Tevfikiye ve Etnoköy’e dönüşen Çıplak Köyü’nü gezdik, son Troyalıların izlerini sürdük.
#Etnoköy ÇıplakŞef Şerife Aksoy, Beykoz’daki çiftliğinde sebze-meyvesini kendi yetiştiriyor, ‘sıfır atık’ felsefesinin izinde gübresine varıncaya kadar kendi üretiyor. ‘à la Şerife’ adlı yeni yemek programına başlayan Aksoy’u çiftliğinde ziyaret ettik, sağlıklı bir mutfağın izini sürdük.
#Şef Şerife Aksoyİnci ve Soner Sarıhan, bugüne kadar bisikletle 26 ülkeyi keşfetti. Üstelik yanlarında çocukları Tibet Çınar ile... Bu yıl ise bisiklet yerine kanoyla Avrupa seyahatine çıktılar. Yola koyulalı üç hafta oldu; Sarıhan’lar Çek Cumhuriyeti’nden Almanya’ya ulaştı. Elbe Nehri’nde yakaladığımız aileyle maceralarının detaylarını konuştuk.
#Serkan OcakAkdenizi ortaçağla buluşturan atmosferi, surları, mermer kaplı sokakları, gotik yapıları, derin mavi Adriyatik Denizi manzarasıyla Dubrovnik yaz tatilcilerini çeken cazip şehirlerden. Restoranların sıradanlığı, güzel bir fincan kahve bulmanın zorluğu yıllardır cazibesini etkilememişti. Fakat şimdilerde 42 bin nüfuslu Hırvat şehri hızlı bir dönüşüm içinde. Kaliteli restoranlar, kafeler, kaliteli barlar çoğalıyor. Artık sadece gözler için değil, tüm duyular için bir şenlik Dubrovnik.
#Dubrovnikİstanbul’da yaşayan Temel Tacal (51), ortopedi uzmanı. Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde sanatsal anatomi dersi veriyor. Aynı zamanda fotoğrafçı. Sırt çantasıyla dünyayı gezen Tacal, yılda en az iki kez uzak coğrafyalarda üçer haftalık yolculuklara çıkıyor. Geçen temmuzda gittiği Guilin için “İki nehir, dört gölle çevrili. Endüstriyel kirlilikten uzak, üstelik UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde” diyor.