Baharatlı,acılı bir Kore çorbası olan Yukgaejang tarifi MasterChef programı ile merak ediliyor. Uzun süre birlikte kaynatılan , yeşil soğan ve diğer malzemelerle kıyılmış sığır etinden yapılan baharatlı, çorbaya benzer birKore yemeğidir. Eskiden Kore kraliyet saray mutfağında servis edilen Yukgaejang, sağlıklı ve popülerdir. Peki, evde Yukgaejang nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte, Yukgaejang tarifi detayları...
#YukgaejangDizileri, ikonlaştırılan müzik grupları, e-sporcularıyla dünyayı fet-heden Güney Kore, bütün bu kültürel birikimi dev bir ‘Hallyu’ya çevirdi. Hallyu, Kore dalgası demek. Çocuk-ergen, genç-yaşlı bütün kuşaklar bu dalgadan payına düşeni aldı. Kimi yemeklerine tutkun, kimi sinemasına… Hakkında pek az şey bilerek gittim ve yaratılan bu dalganın az bile kaldığını; tarihi, kültürü ve coğ-rafyasıyla ziyaretçilerine sunacak pek çok şeyi olduğunu gör-düm.
#Güney KoreDünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan TasteAtlas sitesinin 2020 yılı ödülleri belli oldu. Toplam 63 bin 402 oy sonucunda dünyanın en iyi 100 geleneksel lezzeti seçildi. Listede Türk lezzetleri önemli yer tutarken ikinciliği Adana kebabı aldı.
#TasteatlasDünyada esen Kore rüzgârına kapılıp Jeju Adası ve Seul’de hızlı bir tur yaptık. Dünyanın dikkatini ‘kimçi diplomasisi’ ile çekip dev bir dalga yaratan ülkenin yeme-içme meraklılarına sunduğu zenginlik birkaç güne sığmaz. Çayları, sosları, yosun ve taze deniz ürünleriyle damakları büyüleyen ülkenin sokakları, konserleri ve müzeleri de gerçekten çok etkileyici.
#Ebru ErkeBir matematik öğretmeni olarak çıktığı yolda zincir kafe sahibi, gençlere gezi bursu veren bir seyyah olmuş Murat Fıçıcı. Dünyadaki 197 ülkeye ayak basan ve sloganı ‘Yol öğretir’ olan Fıçıcı “Gezmeye devam edeceğim. Dünyanın her köşesini görmek bir hayata sığmaz, görülecek o kadar çok yer var ki… Yolda olmak felsefem” diyor.
#Seyahat15 Aralık Dünya Çay Günü vesilesiyle dünyanın dört bir yanında içtiğim çayları düşündüm. Kimini bol baharatlı sanıp yanıldım, kiminin çöl çadırında gıda yerine geçtiğini öğrendim, Budist bir rahibenin elinden çay tatmışlığım bile var. İşte yıllar içinde bende yer eden çaylı hatıralar...
#ÇAYLondra’da National Gallery’de sergilenen Van Gogh eserine yönelik saldırının ardından Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü M. Özalp Birol’a “Biz eserlerimizi korumak için neler yapıyoruz” diye sorduk. Birol: “Ziyaretçiler aranıyor, müze genel alarm sistemiyle korunuyor.”
#Kaplumbağa TerbiyecisiMichelin Rehberi’nin Türkiye’ye gelişini restoran eleştirmeni yazarımız Vedat Milor’la konuştuk. Milor, rehberin lezzeti yerine görseli güzel yemekleri ön plana çıkardığını söylüyor, “Dolayısıyla da dünyada geleneksel yemekleri iyi yapan lokantaların sayısı azalıyor” diyor. Ancak olumlu bulduğu bir ayrıntıyı da ekliyor: “Michelin bir merak uyandırıyor, insanlar mutfağımızı merak edecektir.”
#Vedat MilorGençlik ve Spor Bakanlığı, 2019’u ‘Gönüllülük Yılı’ ilan etmişti. Bu kapsamda üniversitelerde seçmeli ‘Gönüllülük’ dersi açıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da örnek olmak adına bu dersi kendisi anlatmaya karar verdi. Ankara’daki Medipol Üniversitesi’nde derse katılıp Kasapoğlu’ndan gönüllülüğü dinledik. Sonra da 45 yaşındaki bu genç bakana hayatıyla, hobileriyle ilgili merak ettiklerimizi sorduk...
#Gençlik Ve Spor BakanıAteş, kuru öksürük, yorgunluk, tat ve koku kaybı, nefes darlığı, göğüs ağrısı... Ağır bir grip mi bu, yoksa henüz adı konulmamış bir solunum yolu hastalığı mı? Peki ya çaresi... Yaklaşık bir yıl önce kendimizi bu belirtiler ve soruların ortasında bulduk. 2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımızın özeti...
#GazetehaberleriAteş, kuru öksürük, yorgunluk, tat ve koku kaybı, nefes darlığı, göğüs ağrısı... Ağır bir grip mi bu, yoksa henüz adı konulmamış bir solunum yolu hastalığı mı? Peki ya çaresi... Yaklaşık bir yıl önce kendimizi bu belirtiler ve soruların ortasında bulduk. 2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti! İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımızın özeti...
#GazetehaberleriAnkara’daki görevine iki ay önce başlayan Kore Kültür Merkezi Müdürü Kee Houng Park, “Tanıdık manzaralarla dolu Türkiye’de huzurlu ve rahat hissettim. Ankara’nın kültür ve sanat kuruluşları ile bireysel, kurumsal ve içerik olarak üç açıdan iş birliği yapabileceğimizi düşünüyorum” dedi.
#Haşim KILIÇEt, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere başka boyutları olan bir yaşam felsefesi. Yarın 1 Kasım Dünya Vegan Günü. 1944’te İngiltere Vegan Topluluğu tarafından ilan edilmiş bu gün vesilesiyle yeme-içme alışkanlıklarından modaya, restoran ve kafelerden tariflere kadar konuyla ilgili pek çok başlığı veganlara ve uzmanlara danıştık.
#GazetehaberleriÇin'de ortaya çıkan ve dünyada yaygınlaşan Koronavirüsü ile ilgili sıcak gelişmeler devam ederken konuyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. İnsandan insana geçtiği belirlenen Koronavirüsünün kaynağının yarasa çorbası içinde kullanılan yarasa ya da yılan olabileceği aktarıldı. Peki, Yarasa çorbası nedir? Koronavirüsü yarasa çorbası tarifi nedeniyle mi bulaşıyor? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler...
#Koronavirüsünün Nedeni Yarasa Çorbası MıTokyo’dan trenle yarım saat uzaklıktaki Yokohama yıllar sonra başkentin gölgesinden kurtulmaya, uluslararası düzeyde sesini duyurmaya başladı. Geçen sonbaharda Dünya Ragbi Şampiyonası düzenlendi, gelecek yılın Tokyo Yaz Olimpiyatları sırasında ise futbol, basketbol dahil pek çok spor dalının karşılaşmalarına ev sahipliği yapacak. Japonya’ya özgü eğlence mekânları, geleneksel bahçeleri, Çin Mahallesi’yle ünlü şehirde ocak ayında bile etkinlikler birbirini izliyor: Sakura Caddesi şubata kadar her gece NAKED’ın tasarladığı ışık gösterilerine sahne olacak, Çin Bahar Festivali kutlanacak, Japon Biracıları Yarışması düzenlenecek...
#Yokohamaİlk duyduğunuzda burun kıvırabilirsiniz... Havalimanlarında genelde ‘lezzet’ için değil ‘karın tokluğu’ için yemek yeniyordu... Ancak son yıllarda havalimanlarındaki iyi restoran sayısında ciddi bir artış var. Yolcuların da ‘gurme havalimanı’ beklentileri artıyor.
#KokpitAntalya’nın sakin bir bölgesinde kendi halinde bir çiftlik... Bu çiftlikte ne büyükbaş ne de küçükbaş hayvan var. Binlerce çekirge, hamam böceği, un kurdu, Arjantin hamam böceği ve nicesi... Yılda 960 bin böcek satan çiftliğin arkasındaki kişi Selami Gökgöl. Böceklerin fiyatı tanesi 50 kuruştan başlıyor, 5.5 TL’ye kadar ulaşıyor. Yurt dışında bu iş “para basan” olarak anılıyor. Hayvan yemi olarak alan da var, protein takviyesi niyetine yiyen de... Hatta ilaç yapan da... İşte Antalya'daki o çiftlik...
#Böcek ÇiftliğiAsırlardır şifa kaynağı olarak kullanılan ve şehir efsanelerine konu olan Dong Quai günümüzde de tüketilmeye devam ediyor. Halk arasında Çin Melekotu olarak bilinen Dong Quainin birçok faydasının olduğu biliniyor. Peki, Dong Quai nedir? Dong Quainin faydaları neler? İşte Dong Quai yani Çin Melekotu hakkında merak edilen her şey...
#MelekotuGünlük yaşamın dinamizmi Amerikan tarihinden öykülerle birleşip başkenti özel şehre dönüştürüyor. Washington son yıllarda epeyce değişti. Artık New York usulü biftek yemek ve federal hükümet binalarının mermer kaplı koridorlarında adımlamak dışında yapacak çok şey var. Hatta unutulmaz birkaç gün geçirmek mümkün.
#SeyahatSeyahate çıkarken gideceğiniz ülkede farklı dünya mutfaklarının tadına varacağınızı düşünüp heyecanlanıyorsunuzdur. Belki de şu an bile düşününce ağzınızın suyu akmıştır. Dikkat, bu yazıyı okuduktan sonra iştahınız kaçabilir. İşte dünyanın en garip 20 yemeği...
#İlginç Yemekler