Türkiye’nin tek 2 Michelin yıldızlı restoranı TURK’ün ekibiyle aile sofrasına (family table) oturduk. Tavuk suyuna şehriye çorbası, et suyuna pilav ve kıymalı patates oturtma yiyip karamel soslu muhallebi eşliğinde tatlı bir sohbete daldık. Konu elbette Michelin gecesine de geldi. Şef Fatih Tutak: “Hayranı olduğum dünyaca ünlü şeflerin çoğundan mesaj aldım. Bu çok onur verici bir şey.”
#Ebru ErkeAşçılar veya daha profesyonel ismiyle şefler artık işletme isimlerinin bile önüne geçti. Televizyonlarda, sosyal medyada, katıldığımız davetlerde her yerde onları görebiliyoruz. Gençlerin de son yıllarda ilgi odağı olan şeflik mesleği için uzun yıllar tecrübe edinmek gerekiyor. Harcanan yoğun çaba ve stresin karşılığı fena değil. Mesleğe komi olarak başlayan şeflerin ücreti yaklaşık 20 bin TL ancak mesleğinde yükselen bir şef aylık 100-200 bin TL kazanabiliyor. Yurtdışında çalışma veya kendi restoranını açmak imkânı ise pastanın kreması.
#AşçılıkBir mutfak yarışması için ‘milli mesele’ demem abartı gelmesin sakın. Takımlarını destekleyen yüzlerce coşkulu taraftar, devletlerinin bu yarışma için yaptığı milyon euro’luk yatırımlar, yarışma alanındaki malzeme dolu kocaman TIR’lar… Geçen hafta finallerine katıldığım Bocuse d’Or izlenimlerimi yazdım.
#Ebru ErkeO, Beyoğlu’nun en hareketli sokaklarından birinde, gece geç saatlere kadar canlı müzik yapılan bir eğlence mekânında güvenlik müdürü. İçeri kimin gireceğine ve kimin çıkacağına karar veriyor, kavga olursa da gerginliği bizzat yatıştırıyor. Azize Atik’le mesleğinin zorluklarını konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkOnu ekranda serinkanlı, bazen gizemli bazen biraz kötü karakterleri canlandırırken izledik. Güçlü oyunculuğuyla çok hayran edindi ama o “Büyük bir şöhret peşinde olmadım asla” diyor. Kanal D’de yayımlanan ‘Yargı’ dizisinde izlediğimiz Yurdaer Okur’la buluştuk; ailesini, aldığı ilginç iltifatları ve hayatını konuştuk. Savcı rolündeki Okur “Adalet kavramına başka bir gözle bakıyor olmak çok enteresan” diyor.
#Yurdaer OkurMieko Kawakami’nin ‘Memeler ve Yumurtalar’ı, hayata tutunmaya çalışan yoksul insanları anlatıyor. Pencereleri olmayan evlerde oturanlar için mutluluk ufuktan uzakta görünür. Kimi dış görünüşünü değiştirerek kurtulabileceğini düşünür bu girdaptan kimi ise dünyaya yeni bir can getirerek...
#Mieko KawakamiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan ve en köklü mahallelerinden olan “Saraçoğlu’nu Koruma, Yenileme ve Yaşatma Projesi” alanında incelemelerde bulundu. Yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Kurum, “Ankaralılar için bir hayaldi o hayali gerçekleştiriyoruz. Nisan ayında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Türkiye Yüzyılı’nda, Ankara'mıza Saraçoğlu Mahallesini kazandırmış olacağız” dedi. Saraçoğlu Mahallesi projesiyle ilgili muhalefetin eleştirilerine de cevap veren Bakan Kurum, “Eleştirenler bu proje bittiğinde burayı gördüklerinde şaşıracak, özeleştiri yapacak” diye konuştu.
#Murat KurumFarklı tekniklerle Türk mutfağını yorumlayan Michelin yıldızlı şef Serkan Aksoy MasterChef programına konuk oluyor. Aynı zamanda alaylı olarak yetişen Serkan Aksoy şef, üçüncü beyaz önlüğün sahibi olmak isteyen yarışmacılara özel bir tabak hazırladı. Peki, Serkan Aksoy kimdir, kaç yaşında, nereli? Michelin yıldızlı şef Serkan Aksoy'un hayatı ve biyografisi...
#Şef Serkan AksoyRoma’yı birçok kez farklı nedenlerle ziyaret etmiştim. Pantheon, Trevi Çeşmesi, Collesium, İspanyol Merdivenleri, Campo de Fiori, Trajan’s Market, Palazzo Valentini gibi tarihi ve turistik yerleri de Lazio bölgesindeki faşist dönem mirası modern yapıları da, San Lorenzo’daki eski makarna fabrikasındaki sanatçı atölyelerini de dolaşmıştım.
#Müge AkgünKomili’nin katkılarıyla hayata geçen RED and GREY imzalı proje ile son günlerde sosyal medyada çokça paylaşılan “Dahi Anlamındaki De Sertifikası” ülkemizin anıt zeytin ağaçlarını korumak için bir farkındalık aracına dönüştü.
#Anıt Zeytin Ağacı Farkındalık SertifikasıDenizli, Türkiye’nin ve dünyanın bir numaralı kekik üreticisi. Narı ve üzümüyle turizmin yanı sıra tarımıyla da öne çıkan ender şehirlerden. Ziyaretim sırasında tattıklarımdan aklıma kazınan Kale biber tatarı -altındaki kuru yoğurdu, ortasındaki küçük ve etrafındaki büyük; çıtır Kale biberleriyle- denediğim diğer versiyonların çok üzerinde...
#DenizliGezi Parkı olayları sırasında göstericilere elindeki palayla saldıran ve 'Palalı Sabri' olarak da bilinen Sabri Çelebi'nin Fas-İstanbul arasında "fuhuş hattı" kurduğu iddiasıyla 10 sanığın yargılandığı davada bütün müştekiler emniyetteki ifadelerini değiştirerek şikâyetlerinden vazgeçti.
#İstanbulEskiden esnaf lokantalarının menüsünde olan beyinli Beykoz kebabı, Hicaz pilavı, irmik çorbası gibi pek çok yemek artık günümüz lokantalarında bulunmuyor; haliyle gençler bunların adını bile duymuyor. Unutulmaya yüz tutmuş bu tatları hatırlatmak için yazmaya karar verdiği ‘Esnaf’ kitabı vesilesiyle bir araya geldiğimiz şef Mehmet Yalçınkaya’ya göre esnaf lokantaları ‘aşçılığın kalesi ve şehrin kalbi’... Yalçınkaya ayrıca “Çağlalı enginarımı yemeden kimse ölmesin” diyor.
#Mehmet YalçınkayaGastronominin Oscar’ı olarak da bilinen Bocuse d’Or birkaç hafta önceydi. Ülke takımlarına verilen büyük çaplı devlet desteklerinin o ülkenin gastronomisine yapılmış önemli bir yatırım olduğunu bir kez daha gördük. Bir gün Türkiye olarak bu yarışmayı biz de kazanmak istiyorsak sabır isteyen uzun soluklu bir strateji için gereken adımları atmaya başlamamız lazım.
#Bocuse D’OrÇekimleri başladığı andan itibaren çok konuşulan, Sara Gay Forden’ın aynı isimli kitabından sinemaya uyarlanan ‘House of Gucci’ (Gucci Ailesi) vizyona girdi. Moda devi ailenin gerçek hikâyesine dayanan filmde aşk, ihtiras, entrika, intikam; ne ararsanız var. Ancak aile, hem gizlilikleri kalmadığı için hem rol alan oyuncuları beğenmediğinden filmden rahatsız...
#House Of Gucci