İdil Biret’in zekâsı, PJ Harvey’nin hayal kırıklığı… Ortadan kaybolan notalar, zorlu geçen söyleşiler… İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) 50 yıl boyunca düzenlediği etkinlikler, sanatseverlerin zihninde paha biçilmez anılara dönüştü. İKSV çalışanlarından ve yazarlardan, onların unutulmazlarını dinledik.
#İKSVBaşarılı oyuncu Banu Kuruoğlu’nun “Bizim Küçük Sırrımız” adlı romanı raflardaki yerini aldı. İstanbul’da farklı dönemlerde yaşamış insanların iç içe geçmiş hayatlarını anlatan kitap, Destek yayın evi tarafından piyasaya sürülüyor. Peki; Banu Kuruoğlu kimdir? Detaylar haberimizde...
#Banu KuruoğluİZMİR’in önemli sanat kurumlarından birisi haline gelen Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu (BBŞT), sınırlarını genişletiyor. Yetiştirdiği çok sayıda kursiyerin yanı sıra oyunlarıyla da adından söz ettiren, ulusal ve uluslararası festivallere davet edilen BBŞT artık oyunlarını düzenli olarak iki sahnede birden sergileyecek.
Devlet Tiyatroları, 2004-2005 sanat sezonuna 1 Ekim'de 21'i yabancı, 17'si yerli 38 oyunla “merhaba” diyecek. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Küçük Tiyatro'da düzenlediği basın toplantısıyla sezonun açılış oyunlarını duyurdu. Bilgin, Devlet Tİyatroları'nın yeni sezondaki bütçesinin 1 buçuk trilyon lira olduğunu da sözlerine ekledi.
Şeker 14. yüzyıldan itibaren saray ve çevresindeki mutfaklarda kullanılmaya başlamıştır. 1517 ‘de Mısır’ın Osmanlı topraklarında katılmasıyla birlikte Osmanlı İmparatorluğu artık kendi şekerini kendisi üretmeye başlamış ve varlıklı ailelerin mutfaklarında nihayet şeker görülmüştür.
#BursaTaze ve ümitli bir başlangıcın daha tadı damağımızdayken sizi uzak cennetlere davet etmek istiyorum. Her şey bir hayalle başlar. Karayipler’in rüya gibi adalarında ufak bir gezintiye çıkıp sıcak, enerji dolu insanlarıyla umudu yeşerten bu adaların iki tanesini daha yakından tanıyalım.
#HürriyetBembeyaz kumsalları, turkuaz okyanusu, uzayıp giden sahilleri ile eşsiz güzelliklerine tanık olacağınız, ünlü başkenti Stone Town’da tarihe dokunacağınız bir ada Zanzibar. Dev kaplumbağalar ile selfie çekilecek, baharat bahçelerinde uzun yürüyüşler yapabileceksiniz. İşte size Zanzibar gezi rehberi…
#Zanzibar NeredeTüm bu şehirler hem hikâyeleri hem bulundukları coğrafya ile hem de kültürleri o kadar renkli o kadar güzel ki, mutlaka ölmeden önce görülecek yerler listenizde olmalı... Hepinize keyifli okumalar ardından da bu rotalar gibi rengârenk hayaller dilerim. İşte size dünyadan en renkli şehirler, kasabalar, adalar, sokaklar, evler…
#En Renkli RotalarDeha ve Yekta’yla tropikal bir ada tatili yapmak için gittiğimiz Zanzibar’da, kendimizi aynı zamanda etnik Afrika yaşamının içinde bulduk. Sıcak, samimi ve eğlenceli insanları sayesinde sanki hep orada yaşıyormuşuz gibi hissettik. Afrikalı arkadaşlar edindik; ilk fırsatta ‘güneşli ve mutluluğa teslim’ bu adaya tekrar gitmeye karar verdik.
#Zanzibar Gezi RehberiBir önceki yazımda sessiz geminin kalktığı limandan, Goree Adası'ndan bahsetmiştim. Dönüşü olmayan yola gidenler, nerelere gönderilmişti? Tahmin etmek zor olmasa gerek: Sermayeyi elinde bulunduran Amerika ve Avrupa ülkelerine... Bu hikâye yarım kalamazdı. Kölelerin endişe ve kaygıyla ilerlediği rotalardan birine çevirdim yönümü: Brezilya...
#BrezilyaSenegal, sunduğu renkli görüntülerle, görsel olarak sizi tatmin eden bir macera vaat ediyor. Ama geçmişte ‘Köle Adası’ olarak kullanılan Gorée Adası bir o kadar hüzünlendiriyor. Bu adadan kalkan, gidenin bir daha hiç geri dönmediği ‘sessiz gemiler’i düşündükçe kederiniz katlanıyor. Okurumuz Coşkun Saylağ, Senegal’in başkenti Dakar ve Gorée Adası’na gitti, izlenimlerini yazdı.
#Dakar RallisiBaşbakan Tayyip Erdoğan, Afrika seyahatinin son durağı Senegal’e geçti. Erdoğan, Senegal’e gelir gelmez Afrika’daki köle ticaretinin sembolü Goree Adası’nı ziyaret etti. Erdoğan, adada Fransa’nın gönderdiği köle ticaretini simgeleyen heykelciği görünce Senegalli yetkililere, “Bunu Fransa’ya geri göndermek lazım” dedi. Başbakan Erdoğan, 8 Ocak 2011'de Kars'ta 'İnsanlık Anıtı' heykeli için de 'ucube' demiş ve heykel yıkılmıştı.
Doğası zengin, halkı yoksul Zanzibar’ın şehirlerinde, evleri kerpiçten, çatıları samandan yapılmış köylerinde önceki hafta Kurban Bayramı coşkusu yaşanıyordu. Rengarenk ipeklilere bürünmüş türbanlı kadınlar, en yeni elbiseleriyle çocuklar ve erkeklerle doluydu otoyollar. Diğer köylerdeki yakınlarını görmek için kilometrelerce yürüyor, akşam köy meydanlarında konserler, panayırlar kurarak eğleniyorlardı. Medreselerde sabahın 7’sinden gece yarısına kadar Kuran okunuyordu. Gökyüzü ve sahiller ise dolunayın hükmü altındaydı. Deniz her fırsatta mercan kayalıklarınca oluşturulan sığlıkların arkasına, sahilden yaklaşık bir kilometre gerilere kaçıyordu. Zanzibarlılar bayramın, turistler dolunay ve sahilin tadını çıkarıyordu.
Gambiya bir nehir ülkesi. Atlas Okyanusu’ndan, Batı Afrika’nın içlerine, adını verdiği nehir boyunca bir tırtıl gibi uzanıyor. 300 kilometre uzunluğundaki ülkenin en geniş noktası 50 kilometre. 45 yıl önce İngilizler’den bağımsızlığını kazandı. Bir doğa cenneti olmasına karşın halkı yoksul ve mutsuz. Gezgin Attila Atasoy, ocak ayında gitti, izlenimlerini yazdı.