Güncelleme Tarihi:
UTANÇ ADASI
Köle ticaretinin sembolü olan Afrika’nın batısı kıyısındaki Goree Adası 1776 yıllarında Afrika’dan Avrupa ve Amerika’ya yapılan köle ticaretinin merkezi konumundaydı. Köleler bu adada toplanıyor, seçilenler köle pazarlarında satılmak üzere gönderiliyorlardı.
KÖLE EVLERİNİ GEZDİ
Adada yerel dans gösterisiyle karşılanan Erdoğan, torunları için hediyelik eşya satın aldı. Erdoğan, bağımsızlığından sonra hükümet tarafından satın alınan ve müzeye dönüştürülen evlerde, Amerika’ya satılmadan önce tutulan kölelerin kaldığı odaları dolaştı. Yetkililerden, kölelerin Amerika’ya gönderilmeden önce 3-6 ay arasında bu evlerde yaşlarına ve cinsiyetlerine göre tutuldukları bilgisini alan Erdoğan, kölelerin ayak ve boyunlarına takılan zincirleri inceledi.
Erdoğan en çok “Dönüşü Olmayan Kapı”dan etkilendi. Köle evinin okyanusa bakan bu kapısından köleler gemilere gönderiliyor ya da denize atılarak öldürülüyordu. İlginç diyalogların geçtiği ziyarette Erdoğan tepkisini, giyotine giden bir köleyi anlatan heykeli görünce gösterdi. Erdoğan, “Bu heykeli aslında Fransa’ya geri göndermek lazım” dedi.
AFRİKA'NIN UYANIŞI
Başbakan Erdoğan, daha sonra anı defterine yazdığı şu satırları yazdı:
“Afrikalılar'ın yaşadıkları büyük dramın en önemli belgelerinden biri olan bu mekanın daha aydınlık bir gelecek için tefekkür vesilesi olmasını temenni ediyorum. Afrika’nın, hüzünle bakan güneşlerden kurtulacağına, umutla doğan güneşlerle dünyayı aydınlatacağına yürekten inanıyorum. Türkiye olarak Senegal başta olmak üzere Afrika’nın uyanışını ve geleceğe emin adımlarla yürüyüşünü gönülden destekliyoruz. Yaşasın Türkiye-Senegal dostluğu.”
İşte Başbakan Erdoğan'ın ''Fransa'ya geri göndermek lazım'' dediği heykel: