Kök sebzelerin hepsi doğanın bize sunduğu bir hediye gibi. Her biri kendi benzersiz özellikleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Ekim ayıyla birlikte tezgâhlara gelen bu sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla oldukça sağlıklı seçimler.
#Kök SebzeYeni yıla girmemize çok az bir zaman kaldı. Yılbaşı gecesinde eşinizi dostunuzu kendi evinizde ağırlamak istiyor ama mutfakla da pek uğraşacak vaktinizin olmayacağını düşünüyorsanız Hürriyet Lezzetli Hayat ekibinin verdiği listeye bakın. Emin ellerden çıkan yemekleri bu adreslerden eve sipariş verebilirsiniz.
#Gizem DİNÇBAŞ4 bin civarında patates çeşidine, ömrümüzde görmediğimiz kök bitkilere, Amazonlar’dan gelen envai çeşit lezzete sahip Peru mutfağı... Şef Gaston Acurio’nun Paris’te aldığı eğitim sonrası ülkesine dönüp bir Fransız lokantası açması ve kendi yemeklerini menüye eklemesine dek neredeyse bir sır olarak kalmış... Oysa bu yıl Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinde başkent Lima’dan 4 restoran var. O restoranlardan ikisini, Kjolle ve Mayta’yı ziyaret ettim...
#PeruSevgili lezzetsever dostlarım... İtiraf etmeliyim ki yoğun sıcak hava dalgasının hakim olduğu yaz aylarında benim canım genellikle çok meşakkatli yemekler yapmak istemiyor. Böyle durumlarda da imdadıma çoğunlukla çeşit çeşit salatalar yetişiyor. Bu hafta sizinle de adeta bir Güney Amerika mucizesi olan vitamin, mineral ve iyi karbonhidrat içeren tatlı patates ile çok severek yaptığım bir salata tarifini paylaşmak istiyorum.
#Tatlı Patates Salatasıİnanılmaz güzellikteki Pemba Adası’nda günbatımında akşam yemeği, gastronomi sahnesi kadar gece hayatı da renkli olan Tulum, Atlas Okyanusu’na tepeden bakan restoranlar veya Versailles Şatosu’ndan ilham alan bir mekân… Seyahatlerimde deneyimlediğim en romantik rotalardan bir liste hazırladım. Öyle yerler ve yemekler var ki tek başınıza olsanız bile romantizmi sonuna kadar yaşayabiliyor, müthiş anılar ve hikâyeler biriktirebiliyorsunuz.
#GastronomiBir günlüğüne Side’ye yemeğe gidilir mi? Ben gittim. Dünya çapında bir restoran olan Alma’da yemek öncesi Azumare’de günbatımını izledim. Alma’nın tadım menüsü unutulmazdı; ertesi gün ziyaret ettiğim, yerel yemekler yapan Tirmis’i ve Winemaker’s Dinner buluşmasını da Antalya ziyaretimin hediyeleri olarak yazdım.
#GastronomiGirne’nin 90’ına merdiven dayamış bittacısı Hatice Teyze, adanın en iyi kahvaltısını hazırlayan Lefke’deki Argonya ile adını adanın antik güzelinden alan Swan of Soli… Yerel üretimi yücelten geleneksel tatları yaşatmaya devam eden adreslerin başına Girne’deki Bellapais Garden’ı da ekleyin. İşte KKTC’de az ama öz bir yöresel lezzet rotası.
#GastronomiSon zamanlarda gastronomi dünyasında en ilham veren isimlerden biri şef Alex Atala. Kimsenin varlığının bile farkında olmadığı Brezilya mutfağını ve Amazonlar’daki malzemeleri dünyaya tanıtmasının dışında, kurduğu enstitüyle küçük üreticileri destekleyerek yerel gıda üretim zincirini de güçlendirmeye çalışıyor. Şef Atala geçen hafta Bodrum’a geldi, elinden bir şeyler tatma fırsatını kaçırmadım elbette.
#BrezilyaŞef Somer Sivrioğlu, Türkiye’deki ilk mekânını açtı. Avustralya’da yaşamasına rağmen yıllardır Anadolu’yu karış karış dolaşan şefimiz, menüsünü mevsimlik yerli malzemeler etrafında şekillendirmiş. Listede kırlangıçbalıklı analıkızlı, sucuk kıtırlı humus ve unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerimizden batırık da var. Kullanılan malzemelerin neredeyse tamamı kadın kooperatiflerinden...
#Somer SivrioğluAşçı olarak pişirmeyi en sevdiğim malzemelerin başında balık geliyor. Büyük levrek filetolarını soğan, sarımsak, rezene, kereviz sapı ve maş fasulyeyle birlikte pişiriyorum, buğulamalara rezene ve kişniş tohumu katıyorum. Palamuduysa en çok çiğ olarak servis etmeyi seviyorum. İyi bir zeytinyağı ve deniz tuzuna palamut parçalarını yatırıp bu mevsimde nar ve taze soğanla tatlandırıyorum.
#BalıkPeru’da Şef Virgilio Martinez önderliğinde kurulan sivil toplum örgütü Mater Iniciativa’nın amacı yerel malzemelerin envanterini çıkarıp mutfakta köklerine ulaşmak. Bu sırada yerel grupları ve kadınları da üretime dahil etmek. Kolay değil, 4 binden fazla patates türü olan bir ülkeden bahsediyoruz. Tüm dünyanın ilgiyle takip ettiği Peru mutfak devrimini yerinde inceledim...
#YazarRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın yirminci gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 2 Mayıs Pazar, Ramazan'ın 20. günü için iftar menüsü...
#RamazanSon dönemlerde tropikal meyveler öne çıkarken, bir sebzeye dikkatimiz çekildi. Yeraltında yetişip sanırım üzerine kuş konamadığı için ‘kuşkonmaz’ dedikleri kök sebzeye... Ülkemizde geniş kesimlerde pek bilinmez. Aşırı nazik bir kök sebzedir. Avrupa’da, özellikle Almanya’da nisan-haziran arası sofraların kralıdır. Çorbası, salatası yapılır. Hafif haşlanıp özel sosuyla yenir. Restoranların kapılarına büyük tahtalara özel “Kuşkonmaz menüsü bulunur” diye yazılır. Pişirilmesi maharet ister. Parçalamadan hassasça soyup dikkatli şekilde kıvamında haşlamak gerekir. Hatta bunun için özel yüksek tencereler var.
#YazarHepimiz farkındayız, dışarıda daha çok yemek yedikçe sağlığımız daha çok bozuldu. Tanımadığımız hastalıklarla iyi geçinmek durumunda kaldık. Öte yandan da sağlıklı yemek deyince çoğunluğun suratı düşüyor, değil mi? Oysa birkaç hafta sağlıklı beslenmekle sağlığımıza kavuşmayacağımız bir gerçek. İşte bunu sürekli kılabilmemiz için artık doktorlar ve şefler birlikte çalışıyor.
#SAĞLIKİBESLENMEHawaii Adaları’nın başkenti, aslında pek çok gezgin için sadece bir ara durak. Gezginler buraya çoğunlukla Waikiki’nin kalabalığından uzak durup sadece Maui ya da Kauai’ye giderken uğruyorlar. Oysa Honolulu’nun bulunduğu Oahu Adası’na gelen turist sayısı 2018’de 6 milyon kişiye ulaştı. Başkent, yerel kültürü derinlemesine tanıtan müzeleri, yerel malzemeleri yaratıcı yaklaşımla kullanan şefleri, barları ve kafeleriyle bir ara durak olmaktan fazlasını hak ediyor. İşte ABD’nin batı kıyısına 4 bin kilometre uzaktaki bu okyanus eyaletinde cüzdan zorlamadan tatil yapmak isteyenler için mini bir rehber.
#HonoluluVitamin C; hava ile temasla kolay okside olur, suda erir, ekşi tattadır, ışıkla temasta rengi koyulaşır, ısıya dayanıksız bir vitamindir. İnsanlar, bazı meyve yarasaları, hint domuzu ve insan benzeri primatlar C vitamini üretemediklerinden bunu besinlerden almak zorundadırlar. Peki, c vitamini eksikliği nelere sebep olur? C vitamini hangi besinlerde vardır?
#C Vitamini Eksikliği