Gıda takviyeleri son dönemde sağlıkla ilgili tartışmaların bir numaralı konusu. Vücudumuzda ve beslenmemizde yetersiz kalan çeşitli vitamin ve minerallerin yerini doldurmak için alınan bu takviyeler arasında şu an en popüleri magnezyum. Özellikle sosyal medyada herkesin mutlaka magnezyum takviyesi alması gerektiğine dair paylaşımlar öne çıkıyor. Ama gerçekten böyle bir ihtiyaç var mı? Daha da önemlisi magnezyum takviyeleri iddia edildiği gibi her derdin devası olabilir mi?
#SağlıkPlastik maddeler, içerdikleri kimyasallar nedeniyle insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturur. Bu maddelerin uzun süreli maruziyeti kanser, obezite, kalp hastalıkları ve nörolojik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açarken üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Plastiklerin içerdiği zararlı kimyasallar kadınların yumurtalık rezervini azaltabilir, erken menopoza sebep olabilir ve hamile kalma şanslarını düşürebilir. Erkeklerde ise sperm kalitesinin ve hareketliliğin düşmesine neden olarak çocuk sahibi olma süreçlerini zorlaştırabilir. Bu zararlı etkilerden korunmak için plastikle temasın en aza indirilmesi gerekir. Alınabilecek önlemlerden bazıları; su şişelerinde plastik kullanımından kaçınarak cam veya çelik alternatifler tercih etmek, plastikle kaplanmış işlenmiş gıdalardan uzak durmak, plastik maddelerin mikrodalga fırınlarda veya yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması şeklinde sıralanabilir.
#PlastikTatilde çoğumuzun beslenme rutini ve alışkanlıkları değişir. İstisnalar olsa da ‘Nasıl olsa tatildeyiz eve dönünce düzene sokarız’ diye ipin ucunu kaçırıyor, normalde yemediğimiz şeyleri beslenmemize dahil ediyoruz. Tabii bu düzenin aniden değişmesi, vücudumuzun dengesini de bozuyor. Ayrıca hijyenik koşulların eksikliği, yetersiz su tüketimi, saklama koşulları gibi pek çok etken bağırsak floramızın dengesini bozabilir ve tatilimiz zehir olabilir.
#TatilTatil sezonundayız. Tatil deyince genelde diyetler bozuluyor, dışarıda yiyip içiliyor. Açık büfeler, çeşmeden doldurulan sınırsız içecekler, rengarenk dondurmalar bizi cezbediyor ama eğer dikkatli olmazsak tatilimiz yaşayacağımız mide-bağırsak hastalıkları yüzünden kâbusa dönebiliyor. Peki tatilde bağırsak sağlığı için nelere dikkat etmek gerekir? Bunu önlemek ve hastalandığımızda semptomları hızla hafifletmenin yolları neler?
#Gıda GüvenliğiYüksek sıcaklıklarla birlikte artan ter miktarı pek çok kişi için rahatsız edici bir hal alıyor. Ancak bazıları için, yaz-kış demeden sürekli terlemek, hiperhidroziye işaret ediyor olabilir. Dermatoloji uzmanları, normal terlemenin vücudun doğal bir tepkisi olduğunu ancak hiperhidroziye bağlı terlemenin normalin çok ötesine geçtiğini vurguluyor. Peki dünya genelinde 220 milyon insanı etkileyen bu sorunla başa çıkmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Dr. Baran Cayhan hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkDezenfektanlar ve antibakteriyel sabunların kullanımı özellikle pandemiden sonra çok yaygınlaştı. Ancak bu ürünlerdeki bazı kimyasal maddelerle ilgili güncel araştırmalar oldukça endişe verici.
#Kuaterner Amonyum BileşikleriYaşar Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Türkan, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve Doç. Dr. Barış Uzilday’dan oluşan ekibin tasarladığı ‘Extremophyte’ isimli deney, Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunda yer alacak 13 deneyden biri olarak seçildi.
#AlmanyaKara kışın yüzünü iyice gösterdiği şu günler, yazın aşırı sıcaktan gezmekte zorlanılan Ege ve Akdeniz’i keşfe çıkmak için en doğru zaman… Üstelik bu yıl kış güneşi arayan Avrupalı turistlerin yeni popüler adresi Türkiye oldu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de kışın ılıman olan yerler nereler?’ diye sorduk. 4 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştireceği ‘Extremophyte' adlı deneyde kullanacağı Tuz Gölünde yetişen ‘Schrenkiella parvula' bitkisi merak konusu oldu. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Bağcı, daha önce özellikle Tuz Gölünde yaptıkları floristik ve endemikle ilgili bazı çalışmalarda Schrenkiella parvula'yı gördüklerini, tuza ve bazı zor şartlardaki susuzluk, toprak özelliği gibi, abiyotik strese karşı oldukça dayanıklı bir bitki olduğunu söyledi.
#Alper GezeravcıTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gazeravcı ve ve 3 takım arkadaşını taşıyan Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmişti. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, deney çalışmalarına başladı. Tuz Gölü bitkisi uzayda test ediliyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çalışmalarına başlanılan ilk deney EXTREMOPHYTE oldu. İşte deneyin detayları...
#Alper GezeravcıGölün kıyısındaki şifalı sularıyla ünlü kaplıca, MÖ 100 yıllarında Kaunoslular tarafından açılmış, Bizans döneminde genişletilerek konaklama tesisleri yapılmış. Antik hamamlar Köyceğiz Gölü’nün altında kalmış ama kalanlar ve suyu ruhu da bedeni de şifalandırıyor.
#KöyceğizTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaDoğada farklı özelliklere sahip pek çok doğal taş bulunur. Bu değerli olan taşlardan birisi de Florit taşıdır. Florit taşı taşıdığı özellikler ve faydaları bakımından çok önemlidir. Pek çok kişi tarafından nerelerde ve nasıl bulunduğu merak edilmektedir. Peki Florit taşı nedir? Nerelerde ve nasıl bulunur, özellikleri ve faydaları nelerdir? Florit taşı hakkında merak edilenleri yazımızda detaylıca açıkladık.
#Florit TaşıÜç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, her köşesinde masmavi plajlar barındırıyor. Bu plajların içinde Mavi Bayraklı olanlar çok daha özel. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kavurucu sıcaklarda serinletecek en güzel Mavi Bayraklı halk plajları hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden ücretsiz giriş yapılabilen 10 halk plajını önerdiler.
#RotaSodyum klorür, kısaca ‘NaCl’; yani bildiğimiz tuz… Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan, para yerine kullanılan, uğruna savaşlar yapılan ‘kutsal madde’. Gıda, sağlık, tekstil, kimya gibi birçok sektörün vazgeçilmezi. Yerin 150 metre aşağısından, Yeraltı Tuz Şehri’nden çıkarılan Çankırı tuzuysa dünyanın en saf ve en sağlıklı tuzlarından biri. Negatif enerjimizi nötrlemek, iyot kokusunu içimize çekmek için gittik Çankırı’ya.
#SeyahatCilt ürünlerine dair en popüler alanlardan biri de cilt beyazlatma. Kısa vadede en iyi sonucu almak isteyenler ise çareyi kremlerde buluyor. Ancak bu kremler nedeniyle ABD’de yaşayan bir kadın görme yetisini kaybetti. Peki yüze sürülen kremler nasıl riskler barındırıyor?
#SağlıkABD'nin Alabama eyaletinde hakkında idam kararı verilen bir mahkumun infazı damar yolu bulunamaması nedeni ile saatler sonra iptal edildi. Mahkum saatlerce infaz masasında beklerken olay ülkedeki 'zehirli iğne' tartışmalarını daha da alevlendirdi.
#ABDTertemiz doğal kaynak suyu diye kana kana içilen, bidon bidon doldurulup eve taşınan, hastalıklara çare olsun diye şifa niyetine tüketilen sular ne kadar sağlıklı? Doğal diye içtiğimiz suların içinde ne var? Bile bile sağlığımızdan mı oluyoruz? İşte detaylar...
#SuABD'nin Alabama eyaletinde kurbanın ailesinin engellemeye çalışmasına rağmen gerçekleştirilen idam korkunç bir işkenceye dönüştü. İnfazı öncesi 3 saat boyunca acı çeken adam, ülkedeki 'zehirli iğne' tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
#ABDKağıdın ham maddesi ağaçlardır. Kesilen ağaçlar kabukları soyularak kağıt hamuru için hazırlanır. Toz haline getirilen ağaç parçaları su ile karıştırılır ve silindir yardımıyla sıkıştırılır. Sıkıştırılan bu karışım uygun koşullarda kurutularak kağıt elde edilir. Kağıt üretimi elde ve makinede yapılmaktadır. Günümüzde kullanılan kağıtların çoğu makinelerde üretilmektedir. İşte, kağıtla ilgili merak edilenler.
#Kağıdın Hammaddesi