Hangi tuz

Pazartesi yazımızda “Hangi yağ?” sorusuna yanıt aramaya çalışınca sizden de anında “Hangi tuz?” tartışmasına çözüm isteği geldi.

Haberin Devamı

Haklısınız! Çünkü ortada ciddi bir “tuz tartışması” var ve bu tartışma bitmek bilmiyor. Bir grup uzman bize “rafine tuz” önerirken diğer bir grup “doğal tuz daha faydalıdır” diyor. Doğal tuz önerenlerde de tam bir fikir birliği yok. Kimi kayatuzunu, kimi deniz veya göl tuzunu öne çıkarıyor. İşi daha da detaylandıranlar “Tuzun pembesi beyazından daha kıymetli!” diyen sözde uzmanlar bile var. Peki, kim haklı? Kimin haklı, kimin haksız olduğuna yanıt aramadan önce “bilimsel akıl”ın “kesinlikle haklı” olduğu bir noktanın altını hemen çizelim: AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN SAĞLIĞI BOZDUĞU, SADECE HİPERTANSİYONA DEĞİL BÖBREK VE KALP DAMAR HASTALIKLARINA, HATTA DİĞER KRONİK HASTALIKLARA ZEMİN HAZIRLADIĞI KONUSUNDA BİLİMSEL TIBBIN EN UFAK BİR ŞÜPHESİ YOK. Detaylar için buyurun...

İYİ BİLGİ 1
TUZ TUZDUR

Hangi tuz

6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Aralarında ciddi bir ‘sağlık faydası farkı’ söz konusu değil. ‘Hangisi daha ucuz ve güvenliyse’ onu satın alıp kullanın. Fiyatı abartılarak satılan ve aslında hiçbir ciddi sağlık faydası bulunmayan ‘Himalaya tuzu’ ile ‘Çankırı/Çorum kaya tuzu’ arasında da herhangi bir sağlık faydası farkının söz konusu olmadığını unutmayın. Sağlık faydası bakımından tuzun renginin de pek bir önemi yok. Pembesi daha fazla demir oksit içeriyor, biraz daha zor bulunuyor, bu nedenle beyazından biraz daha pahalı ama muhtemelen de biraz daha riskli.” Hepsi bu!

İYİ BİLGİ 2
RAFİNE TUZ MU DOĞAL TUZ MU

RAFİNE tuzda da doğal tuzda da ana kimyasal aynı: Sodyum klorür. Yani ikisinde de aslında sadece tuz var! Kayatuzlarındaki sodyum klorür oranı yüzde 95 civarında. Geri kalan bölümünü ise çok sayıda farklı mineral oluşturuyor. Ama bu minerallerin miktarları oldukça sınırlı ve pratik olarak bedendeki herhangi bir ihtiyacı karşılamaktan oldukça uzak.

Haberin Devamı

ÖZETİ ŞUDUR: Sağlığınızı düşünüyorsanız tuz tüketiminde de makulde kalmaya, dozu abartmamaya, sınırı aşmamaya gayret gösterin. Günlük tuz istihkakınızın 4-6 gram olduğunu bir kenara not edin. Ülkemizin bir iyot fakiri bölgede yer aldığını da daima aklınızda tutun ve daha güvenli olduğunu düşündüğüm iyotlu tuzları -eğer özel bir sağlık sorunu nedeniyle iyot kullanımınız yasaklanmamış ise- tercih edin.

KÖTÜ HABER
PLASTİK ANNE SÜTÜNE DE GİRDİ

GEÇTİĞİMİZ günlerde mikroplastik parçacıklarının akciğerlerimize kadar ulaştığını bahsedip yaşadığımız dünyanın ve muhtemelen de bedenlerimizin yavaş yavaş neredeyse bir plastik çöplüğü haline geldiği uyarısında bulunmuştuk. İtalya’da yapılan yeni bir araştırma, durumun düşündüğümüzden de tehlikeli olduğunu gösteriyor. Roma’da yeni doğum yapmış son derece sağlıklı 34 anneden alınan süt örneklerinin yüzde 75’inde mikroplastik tespit edildiği açıklandı. Anlaşılan o ki önümüzdeki günlerde mikroplastik tehdidi daha sık gündemimizde olacak.

Hangi tuz

KESİP SAKLAYIN
UZUN ÖMÜRLÜLERİN 10 ORTAK ÖZELLİĞİ

İLK BEŞ

Haberin Devamı

1. Her yaş için hayatlarına anlam katan farklı amaçları var.

2. Mümkün olan her koşulda neşeli, keyifli ve coşkulu olmaya kararlılar.

3. Daima iyimser ve daima umutlular.

4. Az ile de yetinmeyi iyi biliyor, gerektiğinde vazgeçebiliyor, gerektiğinde de “Bu da geçer” diyebiliyorlar.

5. Arkadaşlık, dostluk ve güçlü sosyal ilişkiler vazgeçilmez özellik ve tutkuları.

İKİNCİ BEŞ

1. Sık sık yeni ve farklı bir hedefe odaklanıyor, çalışmak ve üretmekten asla vazgeçmiyorlar.

2. Dinlenme ve eğlenmeye de zaman ayırıyorlar, “an”ı yani “şimdi”yi yaşıyorlar.

3. Dua ve şükretmeyi, inanç zenginliği ve güçlü bir maneviyatı en etkili detoks ilacı sayıyorlar.

4. İyi bir gece uykusundan ve düzenli bir egzersiz yapmaktan vazgeçmiyorlar.

Haberin Devamı

5. Genelde iki öğün beslenip bitkisel gıdaları tercih ediyor, az ve öz yiyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları