Güncelleme Tarihi:
Kağıt üretiminde kullanılan yöntemler ve malzemeler kağıdın kalitesini doğrudan etkiler El yapımı kağıtlar daha değerlidir ve belli amaçlar için kullanılır. Makinelerde yapılan kağıtların kalitesi ise malzemesine göre farklılık gösterir.
Kağıdın Ham Maddesi Nedir?
Ağaçların çeşitli işlemlerden geçirilmesi sonucunda kağıt üretilmektedir. Bu işlemler sonucu ortaya çıkan selüloz kağıdın ham maddesi olarak ifade edilir. Selüloz ve su karıştırılarak bir karışım hazırlanır ve bu karışımdan kağıt hamuru ortaya çıkar.
Kağıt Neyden Üretilir ve Yapılır?
Kağıt üretiminde selüloz maddesi kullanılır. Selüloz, yüksek sıcaklığa maruz kalan ağaç dokusu üzerindeki liflerin ayrılması sonucunda ortaya çıkar. Kağıt sanayi odunsu materyalleri kullanmak suretiyle mekanik ve kimyasal yollar aracılığıyla selülozları kağıt hamuru haline getirir. Hamur haline gelen malzeme kurutularak kağıda dönüştürülmektedir. Kağıdın ham maddesi olan ağaçlardan sağlanan maksimum fayda ile iki farklı selüloz üretimi yapılmaktadır. Bunlar; sülfat ve sülfit prosesleri olmaktadır. Ham madde olan ağaçtan birinci kalitede selüloz atık malzemelerden ise ikinci kalitede selüloz üretimi yapılmaktadır. Selülozların kimyasal ve mekanik olmak üzere çeşitli işlemlere maruz kalması ile mukavva ve karton gibi malzemeler üretilebilmektedir.
Kağıt Üretimi
Selüloz maddesi nişastaya benzeyen bir polisakkarittir. Selüloz kağıt üretimi başta olmak üzere fotoğraf filmlerinin yapımında da kullanılmaktadır. Kağıt üretimi için ilk yapılması gereken odun parçalarının liflerine ayrılmasını sağlamaktır. Odunların ufalandıktan sonra bir linyinin içinde çözünmesi beklenir. Bu işlemler kazanlarda 100 santigrat derecede yapılır. İşlemin sonunda elde edilen hamur kalsiyum klorür kullanılarak beyazlatılır.
Kağıt üretiminde suyun büyük kısmı vakum pompaları vasıtasıyla dışarı atılır. Kağıt hamurunun buhar ile ısıtılmasından sonra içinde bulunan su oranı giderek azalır ve kuruma işlemi gerçekleşir. Soğuyan kağıt hamurunun yüzeyinin daha pürüzsüz ve düzgün olması için kuşeleme işlemlerine geçilir.
Kağıdın Ölçüleri, Ebatları ve Boyutları
Sektörlerin çalışma alanlarına göre kullandıkları kağıtların boyutları farklı olmaktadır. En fazla kullanılan kağıt ölçüleri arasında A0, A1, A2, A3 ve A4 kâğıt çeşitleri gelmektedir. A3 ve A4 kağıdı en fazla kullanılan kağıt ebatları arasında bulunur. Bu ebatlardaki kağıtlar fotokopi kağıdı olarak kullanılır.
Kağıt ebatlarını belirlemek için Alman DIN standartları kullanılmaktadır. Buna göre 3 farklı kağıt ebatı bulunur. Bunlar A0, B0 ve C0'dır Bu kağıtların katlanmış haldeki ölçüleri A0: 841 x 189 mm, B0: 1000 X 1414 mm ve C0: 917 x 129 mm olarak belirtilir. Kağıtlar katlandıkça isimleri değişir. A4 kağıdı en fazla kullanılan kağıt boyutudur. Diğer A kağıdı boyutları ise A1 kâğıt: 594 x 841, A2 kâğıt: 420 x 594, A3 kâğıt: 329 x 483 ve A5 kâğıt ise 148 x 210 mm’dir. Kağıt ölçülerindeki rakam büyüdükçe mm olarak ifade edilen değer küçülür. A4 ve A5 kağıtları resmi yazışmalarda kullanılır. Bundan dolayı resmi kurumlarda bu kağıtları görmek mümkündür. A4 kağıtları fotokopi kağıdı olarak kullanılsa da bazen A3 kağıdı da fotokopi kağıdı olarak tercih edilmektedir.
B kağıtları da A kağıtlar kadar fazla kullanılır. Bu kağıtların ölçüleri ise B0 kâğıt: 1000 x 1414, B1 kâğıt: 707 x 1000 mm, B2 kâğıt: 500 x 707 mm ve B3 kâğıt: 353 x 500 mm’dir.