1970’li yılların ikinci yarısından itibaren Türk dış politikasıyla ilgili konuları yakından izlemeye çalışan bir gazeteci olarak dış ilişkilerin ayrılmaz bir parçası olması nedeniyle her zaman meselenin ulusal güvenlik boyutuyla da ilgilenmek durumunda oldum.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) okul öncesi, 1, 5 ve 9'uncu sınıflarda hayata geçirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki 'beceri temelli' yeni müfredatla sınıflarda öğretmenlerin "sonuç odaklı ölçme" sistemi yerine öğrencilerin gelişimini takip edebilmelerine olanak sağlayan "süreç odaklı ölçme"ye de geçiş yapıldı.
#Türkiye Yüzyılı Maarif ModeliBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), yeni eğitim-öğretim döneminde her kademenin ilk sınıfında uygulanacak "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamındaki yeni müfredat doğrultusunda hazırlanan "beceri örgüsü temelli" yeni ders kitaplarının yazım süreci tamamlandı. Yeni kitaplar, 9 Eylül'den itibaren sınıflarda olacak.
#Milli Eğitim BakanlığıÜniversite tercihi, bir dizi faktörü dikkate almayı gerektirir. Aynı zamanda öğrencilerin kariyer hedeflerini belirlemelerinde kritik bir rol oynar. Doğru karar için özenli ve objektif bir yaklaşım zorunludur. Sağlıklı insan çalışarak ve üreterek kendini gerçekleştirir, haz ve doyum sağlar. Freud da sevme ve çalışmayı psikolojik sağlığın önemli göstergeleri olarak görür.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ankara Şehit Yasin Kendircioğlu Ortaokulunda öğrencilere karne dağıttı. Burada eğitime ilişkin soruları yanıtladığı bir basın toplantısı da düzenleyen Bakan Tekin, öğrencilerin bu yıl karnelerinde ilk kez yer alan ‘sosyal etkinlik değerlendirmelerini’ de okudu. Öğrencilerin soru ve isteklerini de dinleyen Bakan Tekin; “Eğitim öğretim yılı başlarken bazı değişiklikler yapmıştık. Önümüzdeki yıldan itibaren uygulanacak yeniliklerde öğretmenlerimiz, dersleri biraz daha eğlenceli, görerek ve uygulayarak anlatacak” dedi. Öğrencilere devamsızlık affının olmayacağını hatırlatan Bakan Tekin velilere de yaz tatilinde çocuklarla beraber kitap okuma ödevi verdi.
#Bakan Tekin30 Ekim 1961 tarihinde Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İş Gücü Anlaşması ile başlayan Türk göçü kitap oldu. 63 yıllık Türk göçünün 44 yılına bizzat yaşayarak tanıklık eden tarihçi-yazar Dr. Latif Çelik, gelecek nesilleri de derinden etkileyecek ‘60. Yılında Almanya Türkleri’ adlı bir kitap yazdı. “Bütün bildiklerinizi unutun, Türklerin 60 yıllık Almanya tarihi yeni baştan yazıldı” diyen Dr. Latif Çelik, kalıcı bir eser bırakmanın gururunu yaşadığını söyledi. Eser, Anadolu’nun yolu ve elektriği olmayan ıssız köylerinden kalkıp Avrupa’nın en önemli sanayi ülkesine çalışmak için gelenlerin başarı hikâyelerini bilimsel kriterler ile ortaya koyuyor. Yüzlerce hikâyeden çıkarılan özetlerle her biri ayrı ayrı tarih kokan binlerce fotoğraf arasından seçilen bir dönemin serüvenini 10 ana başlık altında 351 sayfadan oluşan büyük boy kitabında toplayan Dr. Latif Çelik, “Türk göçünün 60 yıllık serüveninin farklı yönleriyle gelecek nesillere ulaştırılması öncelikle bizim neslin kalem tutan entelektüelleri için önemli bir görev olduğuna inanıyorum” dedi. Dr. Latif Çelik, Hürriyet’in sorularını yanıtlarken de göç hikâyesinin tarihini ve heyecanını yaşadığını gizlemedi.
#ALMANYAAlmanya’nın eski Başbakanlarından Helmut Kohl’le ilgili bir kitaba yönelik hukuki bir ihtilaf daha karara bağlandı. Köln Yüksek Bölge Mahkemesi, ‘Miras- Kohl Protokolleri’ adlı kitapla ilgili uzun süredir devam eden ihtilafta, Kohl’ün dul eşi Maike Kohl-Richter’in bir kez daha lehine karar verdi ve kitabın başka bölümlerini de yasakladı. Kitabı, gazeteci ve tarihçi Heribert Schwan ile Tilman Jens birlikte kaleme aldı.
#AlmanyaUluslararası kuruluşların, eğitim stratejilerine yön vermek üzere dünya çapında karşılaştırmalar yaparak eğitim politikalarını belirleme çabaları, eğitimin evrensel bir yönünü ifade ediyor. Son 20 yıl içinde dünya genelinde yapılan çeşitli eğitim araştırmaları, ülkelerin eğitim programlarını revize etmelerine, eksiklikleri gidermelerine ve uluslararası eğitim sahnesinde kendi pozisyonlarını belirlemelerine yardımcı oluyor.
#Konuk Yazarİş değiştirmek son dönemde popülerlik kazanan bir kariyer alışkanlığı haline geldi. Özellikle Y ve Z kuşağı, bir iş yerinde üç yıldan fazla çalışmayı daha az maaşı kabul etmek, başarısızlık ve kendini geliştirememek olarak görüyor. Peki genç yeteneklerin yanı sıra uzun yıllardır çalışma hayatının içinde olan kişilerin de artık tercih etmeye başladığı bu yöntemin artı ve eksileri neler? Uzmanlarımıza ve çalışanlara ‘Sürekli iş değiştirmek iyi mi kötü mü?’ sorusunu yönelttik.
#İş DünyasıYükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün tamamlandı. Uzmanlara göre; sınavda analiz yapma, akıl yürütme, yorum yapma gibi beceriler gerektiren sorulara yer verildi. Genel olarak sınav müfredata uygun ve özenle hazırlanmış olarak yorumlandı.
#TYTAyşe Sarısayın’ın ilk kitabı ‘Çok Şey Yarım Hâlâ’ babası, büyük usta Behçet Necatigil’le anılarından oluşuyordu. 22 yıl sonra gelen ‘Bir Roman Kadar Uzun’la ‘Eski Sokak’taki o eve dönüyor. Ama bu kez anlattığı, şairin küçük kızının, yani kendisinin anıları. Tanıklıklardan yola çıkarak lezzetli denemeler kaleme almış; usta şair ve yazarların, dostlarının, yakınlarının portrelerini oluşturmuş.
#Bir Roman Kadar UzunUNESCO Eğitim İhtisas Komitesi Üyesi Prof. Dr. Eren Ceylan; yaptığı çalışmalarda PISA, TIMSS ve TALIS gibi uluslararası kriterlere göre Türkiye’de 15 yaş grubunda 30 bine yakın üst düzey (başarılı) öğrenci olduğunu saptadığını, bu çocuklara sahip çıkılıp iyi bir eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.
#Prof. Dr. Eren CeylanABB Meclisi’nde 2022 faaliyet raporları görüşülürken önceki yıllarda olduğu gibi yine tansiyon yüksekti. Toplantıya Başkan Mansur Yavaş ve AK Parti arasındaki sert tartışmalar damga vurdu. Görüşmelere katılmayan CHP ve İYİ Parti grupları sadece oylamaya geldi. Raporlar ise oy çokluğuyla reddedildi.
#ABB MeclisiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündeme dair önemli konularla ilgili NTV ve Star TV ortak yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP'nin 6'lı Masa'nın en başından beri 7. ortak olduğunu belirterek, "CHP ile HDP'nin azami müşterekleri olduğunu biliyoruz. HDP, masanın altından üstüne çıktı" ifadelerini kullandı. Deprem konutlarının ilk temelinin yarın atılacağını söyleyen Erdoğan, "Toplamda 650 bin konut inşa edeceğiz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Üniversitelerde yüz yüze eğitim başlayacak mı?' sorusuna ise "YÖK'e gerekli talimatları verdik. 'Online sistemle biraz devam edelim' diyoruz. KYK yurtlarımız çok işimizi görüyor" şeklinde cevapladı.
#ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'da Gençlik Buluşması programında önemli açıklamalarda bulundu. Seçim tarihi için mesaj veren Cumhurbaşkanı Erdoğan "İnşallah mayıs bir başka olacak. Bu bahar bir başka bahar olacak. İnanıyorum ki siz gençlerimizle birlikte biz sandıkları bu defa çok farklı bir şekilde patlatacağız" dedi. 'Tek faşizmi olan bu zihniyet, gel deyince gelecek konuş deyince koşacak bir aday arıyorlar, bulamıyorlar' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bunlar artık sürümden kalkmış olan güncellemesi bile yapılamayan 1990'ların siyaset formatında kalmış tiplerdir. Vaatleri de eski Türkiye'ye dönmektedir" açıklamasını yaptı. Seçim için 10 Mart'ta da işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan "Resmi olarak Cumhurbaşkanın burada bir yetkisi var. 10 Mart'ta bu yetkimizi kullanacağız. 60 gün süre var. O süreyi de YSK değerlendirecek" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYazarımız Vedat Milor, restoran eleştirmenliğinde 20’nci yılını kutluyor. Ailesinin hikâyesinden soyadının anlamına, akademisyenlik günlerinden yurtdışı seyahatlerine, yeme-içme işlerini daha konuşulur hale getirdiği TV programından gastronomik bir otoriteye dönüşmesine; hayatının önemli dönemeçlerini ‘Buyurun Ziyafete’ adlı kitabında anlatan Milor’la konuştuk: “Mangalda pişmiş, çok güzel bir lüfer yerken ‘Bu Boğaz, bu deniz, bu koku, bu balık… Sadece bizde var. Dünya çapında bir mutfak yaratabiliriz’ diye düşünmüştüm fakat Türk mutfağı kötüye gitti. Üzülüyorum ama şaşırmıyorum da...”
#Vedat MilorÇinli bilge Lao Tzu, ‘Kişi bir yere gitmek için değil, yeni şeyler görmek için yola çıkar’ demiş. Bu kez BenTour şirketinin ‘Bentour Comedy Night’ programı dolayısıyla Antalya’ya geldik. Bentour Reisen, Avrupa’daki tek Türk turizm operatörü. 50 yıllık turizmci Kadir Uğur’un İsviçre’de kurduğu bir şirket. ‘Bentour Comedy Night’, 2014’ten beri geleneksel hale gelen üç dört günlük organizasyon. Almanya ve İsviçre’den yabancı acentelerden davet edilen bine yakın çalışan katılıyor... Onları hem motive etmek hem de teşekkür için her yıl yapılıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle iki yıl ara verilmişti. Her yıl Avrupa’dan tanınmış bir komedyen, sanatçı, davetlilere unutulmaz bir gece de yaşatıyor.
#BentourHürriyet Ankara’ya konuşan Adalet Bakanlığı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) Ankaralı kurul üyesi Dilek Ertürk, aldıkları yeni bir kararı açıkladı. Ertürk, down sendromlu çocukların da artık kaynaştırılmış eğitim sırasında gönüllü yardımcı personelden yararlanabileceğini söyledi.
#Oya ARMUTÇUOkullar, uzun bir yaz tatilinin ardından 12 Eylül’de açılacak. Ancak ilk kez okulla tanışacak olan minikler için uyum haftası bu pazartesi başlıyor. Eğitim psikoloğu Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe, anne kucağından eğitim yuvasına geçiş yapacak minikler için 10 önemli uyum tavsiyesi verdi...
#Eğitim