Kinoa; kalsiyum, magnezyum, manganez, potasyum, demir, bakır ve çinko gibi mineraller, ayrıca tohumları histidin ve lizin gibi temel aminoasitler bakımından oldukça zengin bir tahıldır. Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar Orak, kinoanın faydalarını anlattı, nasıl tüketilebileceğiyle ilgili önemli bilgiler verdi. İşte, kinoa nedir, faydaları nelerdir sorusu ile birlikte kinoa çayı hakkında detaylar
#Kinoa NedirDiyet listelerinin dikkat çeken öğesi kinoa son zamanlarda gündemdeki yerini koruyor. Besleyici ve tok tutan özellikleriyle ön plana çıkan kinoa Latin Amerika kökenli bir besindir. Avrupa ve Amerika mutfağında uzun süredir kullanılan kinoa, Türk mutfağında da yerini almaya hazırlanıyor. Peki kinoa çayı nasıl yapılır? İşte kinoa çayı tarifi ve kullanımı ile ilgili bilgiler…
#Kkinoa ÇayıHavalar soğumaya başladı; kış mevsimi nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Beslenme ve diyet uzmanı Sevihan Akbulut ve iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya bağışıklığımızı güçlendirmek için tavsiyeler verdi. Buna göre, vitamin ve mineral dengesine dikkat ederek yeterli protein almalı, bol bol su içerek stresten uzak durmalı, haftada en az 150 dakika tempolu yürüyüş yapmaya ve düzenli uyumaya dikkat etmeliyiz.
#Melis YILMAZGlütensiz beslenmeyi karbonhidrat azaltmak sanan da var, sıvı ağırlıklı beslenerek zayıflamaya çalışan da... Uzun süre aç kalıp yemek yeme sürecinde yüksek kalorili yiyeceklere yönelenler de cabası... Bu hafta beslenme hatalarından bahsedeceğim ve çözüm önerilerimi anlatacağım.
#GlütenYerelması sofranıza dahil etmediğiniz bir sebzeyse sağlığımıza faydalarını bir dinleyin, belki de fikriniz değişir... Sindirim sistemini ve kan şekerini düzenleyen, aynı zamanda tokluk hissini arttıran bu yamru yumru sebzeyi her damak tadına uyarlamak mümkün. Ben sarımsaklı ve yoğurtlu mezesini de çok seviyorum, kaju ve kuru naneyle hazırladığım dip sosunu da...
#Yer ElmasıUZUN kış dönemi ve pandemi süreci ile birlikte evde geçirilen süre arttı. Bu dönemde alınan fazla kilolar rahatsızlık vermeye başladı. Sağlıklı ve formda bir yaz geçirmek ise herkesin isteği. Bu dönemde bağışıklığınızı güçlendirerek pratik çözümlerle yazı formda karşılayabilirsiniz. Diyetisyen Berna Danacı, hem sağlıklı, hem de formda olmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı.
#İzmir14 Şubat Sevgililer Günü’ne çok az kaldı. Birçok kişi planlarını çoktan yaptı ama siz henüz ne yapacağınıza karar veremediyseniz bu önerilerimize bir göz atın. İşte herkese uygun seçeneklerle Sevgililer Günü tavsiyelerimiz...
#Sevgililer GünüBiliyorum ki çoğunuz kış yorgunusunuz. Fazlalıklardan kurtulma, hafifleme, enerji ihtiyacı içindesiniz. Ama aranızda bazıları var ki onlar için durum biraz daha acil, hemen sıkı ve etkili bir detoks yapmaları şart. Kim mi onlar? Sorunun yanıtını merak ediyorsanız aşağıdaki detoks testini yapmanızda fayda var derim.
#Osman MüftüoğluBeslenmenin kadim felsefesi Ayurveda ile beden tipine göre beslen, sağlıklı yaşa, genç kal… Türkiye’de yaşayan Alman yazar ve beslenme uzmanı Ulli Allmendinger’in Ayurveda adlı kitabında, 5000 yıllık kadim Hint yaşam bilgeliği olan Ayurveda ile genç ve sağlıklı kalmanın, uzun yaşamın sırrını anlatıyor.
#Beden TipiBeslenmenin kadim felsefesi Ayurveda ile beden tipine göre beslen, sağlıklı yaşa, genç kal… Türkiye’de yaşayan Alman yazar ve beslenme uzmanı Ulli Allmendinger’in yeni kitabı Ayurveda, 5000 yıllık kadim Hint yaşam bilgeliği olan Ayurveda'nın yaşam sırrını açıklıyor. Genç ve sağlıklı kalmanın, uzun yaşamın sırrı Ayurveda’da, 'hayat bilgisi' demek… İşte kitaptan ipuçları…
#AyurvedaBir enfeksiyona mı yakalandık? Vücudumuzun bir yerinde bir kesik mi oluştu? Bağışıklık sistemimizin bunu iyileştirmek için devreye girmesine ‘akut iltihaplanma’ (enflamasyon) diyoruz. Ama bunun dışında bir de uzun süren hastalıklar, kötü beslenme, hareketsizlik, stres, sigara gibi nedenlerden ötürü devamlı iltihaplanma durumu yaşayabiliriz. Ve bu, dokulara hasar verebileceği gibi kalp hastalığı, alzheimer ve hatta kanser gibi bazı hastalıkları tetikleyebilir. Beslenmenize dikkat ederek bu durumla savaşabilirsiniz.
#İltihapsavar GıdalarDuymayan, bilmeyen kalmadı, evet: Şeker, zehirden farksız! Diyelim ki çaydan kahveden şekeri kestik, tatlıyı azalttık, şeker deposu kutu içecekleri zinhar evimize sokmadık. Peki yeterli mi? Hayır; şeker, hele de işlenmişi, ekmeğinden makarnasına, pilavından meyve suyuna elinizi attığınız her yerde! 'Beyaz zehri' hayatınızdan tamamen çıkarmak nasıl bir deneyim olurdu peki?
#Şekersiz BeslenmekKalorisi yüksek besinler “kilo alacağımız” endişesiyle bizi korkutur. Haksız da sayılmayız. “Kalori bombası” besinlerin çoğunluğu içi boş, sağlığa faydası filan olmayan ve yağlandıran şeylerdir. Mesela kurabiye! Mesela şöbiyet! Mesela reçeller! Ne var ki yüksek kalorilerine rağmen besinsel değerleri bakımından mükemmel olan bazı gıdalar da var. Bana sorarsanız bir yolunu bulup beslenme planlarımızda onlara da yer açmalıyız. İşte bunların ilk beşi...
#Osman MüftüoğluHangi egzersizle kaç kalori harcarız? Geç saatlere kadar çalışıp geç yiyoruz, nasıl beslenelim? Tatlı krizine girince ne yapalım? Akşam açılan iştahımı nasıl engellerim? Hangi gıdalar beni tok tutar? Pişirme şeklim doğru mu? Gıdaları nasıl pişirmeliyim? Karın yağları nasıl erir?
#Şeyda Çoşkun