Paylaş
Başarılı bir diyet için öncelikle dengeli beslenmeyi öğrenmeniz gerekiyor. Enerjinizi, modunuzu ve metabolizmanızı hızlandıran taktiklerle desteklenen bir diyet programı ile sağlıklı yaşam şekline geçişiniz kolaylaşacaktır.
1. Tüm problemlerinizi kilo verince düzelecekmiş gibi odaklamayın. Kalıcı beslenme alışkanlıklarını hedefleyin.
2. Kendi bedeninde, kendini iyi, rahat ve fit hissetmek paha biçilemez bir duygu. Ertelediğiniz her gün zaman kaybı. Duygularınızı, iştahınız ve yeme alışkanlıklarınızı kontrol etmekte zorlanırsanız mutlaka uzmandan yardım alın.
3. Günlük egzersiz hedefinize ulaşıp ulaşmadığınızı kontrol edebilmek için adımsayar alın. 10.000 adıma ulaşmaya çalışın.
4. Kilonuzu korumak için ya hep ya da hiç mantığından vazgeçin. Bunun yerine her şeyden az miktarlarda tüketerek, kendinizi disipline etmeye çalışın.
5. Besin seçiminde denge yaratın. Çok karbonhidratlı beslendiğiniz öğünden sonra aynı gün tekrar karbonhidrat almamaya çalışın.
6. Tuzu azaltın ve metabolizmayı ateşleyen baharatlara yer açın. Toz zencefil, zerdeçal, kırmızı pul biber, kekik ve kişnişi mutlaka yemeklerinize ve salatanıza ekleyin.
7. Susamayı beklemeyin. İdrar renginiz koyu sarı ise yetersiz su alıyorsunuz demektir. Böbrek detoksu için her gün en az 2 litre su içmeyi alışkanlık haline getirin.
8. Alkol tüketimini mümkün olduğunca azaltın, hem ödem yapar hem de ciddi kalori alımına neden olur. Eğer tüketilecekse alkol oranı düşük olan, diyette en az sapma yaratan cin tonik tercih edin.
9. Tatlıya geçmeden önce 20 dakika bekleyin. Bu sürede beyin doyduğunuzun sinyalini alacaktır. Böylece gereksiz şeker ve yağ almamış olursunuz.
10. Hem kilonuzu hem de bel çevrenizi kontrol etmek için rafine edilmemiş tam tahıl ürünleri, kepekli pirinç, bulgur, tam buğday ekmeği, kinoa, karabuğday, kuru baklagiller gibi lifli besinler tercih edin.
11. Doygunluk hissi sağlamak için ayaküstü atıştırma, televizyon seyrederken, telefonda konuşurken, bir yerden bir yere giderken takside veya arabada yemek yememeye çalışın.
12. Öğün atlamamaya özen gösterin. Böylece kan şekeriniz dengede kalır, metabolik hızınız artar, açlığınızı daha kolay kontrol altına alabilirsiniz.
13. Porsiyon ölçülerinizi küçültmeyi deneyin. Ana yemek için küçük, salata için büyük tabak tercih edin.
14. Omega 3 kaynağı olan balığı, haftada 2-3 gün mutlaka tüketmeye çalışın. Eğer tüketemiyorsanız her gün 1000 mg omega 3 takviyesi alın.
15. Çay ve kahvede şeker kullanıyorsanız bırakın. Günde 5 şeker eksik alarak yılda 5 kg zayıflarsınız.
16. Sosyalleşirken kremalı ve şurup içeren kalori bombası kahvelerden uzak durun. Kahvenizde yağsız süt ya da soya seçeneklerini tercih edin.
17. Tatlandırıcı içeren gazlı içeceklerden uzak durun. Her ne kadar kalori açısından kar etmenize yardımcı olsalar da şeker isteğinizi tetikleyici etki gösterebilirler.
18. Etiket okumaya başlayın. Kendi kendinizi kontrol ederken ve doğru besini ararken, mutlaka etiketleri okuyun. Besinlerin kalori, yağ, karbonhidrat, şeker ve tuz değerlerini, son kullanma tarihlerini inceleyin.
19. Günde 3 fincan yeşil çay için. Beyaz çay, mate çayı ve rooibos çayının da kilo vermede etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Bitki çaylarınızı tarçın, karanfil veya limon ile aromalandırıp keyifle tüketmeniz mümkün.
20. Doymuş yağ tüketimini azaltmak için hayvansal besinlerin yağsız olanlarını seçin; süt, yoğurt, peynir ve etlerin yağsız kısımlarını tercih edin.
Paylaş