İltihapsavar gıdalar

Bir enfeksiyona mı yakalandık? Vücudumuzun bir yerinde bir kesik mi oluştu? Bağışıklık sistemimizin bunu iyileştirmek için devreye girmesine ‘akut iltihaplanma’ (enflamasyon) diyoruz. Ama bunun dışında bir de uzun süren hastalıklar, kötü beslenme, hareketsizlik, stres, sigara gibi nedenlerden ötürü devamlı iltihaplanma durumu yaşayabiliriz. Ve bu, dokulara hasar verebileceği gibi kalp hastalığı, alzheimer ve hatta kanser gibi bazı hastalıkları tetikleyebilir. Beslenmenize dikkat ederek bu durumla savaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

- Meyve-sebzeler: Maksimum faydayı sağlamak için her renkten seçmeye özen gösterin.

- Tam tahıllar: Kinoa, esmer pirinç, karabuğday gibi tam tahılların enflamasyon önleyici özelliği var. Yavaş sindirildikleri için kan şekerini birden yükseltmiyorlar.

- Deniz ürünleri ve yağsız et: Kırmızı et birçok sağlık problemiyle bağdaştırılan doymuş yağlar içeriyor. Balık bu konuda daha sağlıklı. Ayrıca yağsız et ve kümes hayvanları da ölçülü tüketildiğinde bu konuda fayda sağlayabilir.

İltihapsavar gıdalar

- Sağlıklı yağlar: Ekstra sızma zeytinyağında bulunan polifenoller çok güçlü antioksidanlar. Avokado ve çiğ kuruyemiş gibi diğer sağlıklı yağlar da enflamasyonla savaşmaya yardımcı.

Haberin Devamı

- Baharat: Zencefil, zerdeçal ve tarçın gibi taze baharat ve bitkiler diğer iyi bilinen enflamasyon önleyici. Aşırı tuz yerine bunları kullanın.

- Çay: Bedeninizi sakinleştirmek için bitki çayları da iyi alternatifler. Günde bir-iki fincan taze bitki çayı içmeye özen gösterin.

BAKIN, BUNLAR DA SUÇLULAR

Bu konuda besinler ikiye ayrılıyor: Enflamasyonla savaşan ve enflamasyona sebep olan besinler... Akla gelen ilk zanlılar aşırı işlenmiş besinler. İçerdikleri zararlı yağ ve koruyuculardan dolayı en büyük suçlular gibi gözükse de beyaz nişastalar, şeker, bazı ekmek çeşitleri ve hatta kırmızı et de suçlular arasına girebilir.

‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün saat 19.30’da D-Smart 20’nci Kanal Max Smart Premium HD’de yayımlanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları