Güncelleme Tarihi:
ZERDEÇAL VE BAL TÜKETİMİ
Zerdeçalın son zamanlarda üzerinde en çok çalışma yapılan bitkilerden biri olduğuna işaret eden Tayar, “Bağışıklık sistemini harekete geçirdiğini biliyoruz. Baharat olarak karabiberle birlikte çorbalarınızda kullanabilirsiniz. Bağışıklığımızı destekleyecek ürünlerden biri de doğal öğeleri içeren baldır. Özellikle üreticisine güvendiğiniz bal, propolis gibi arı ürünlerini kullanmak bağışıklığı güçlendirir” dedi.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN GÜÇLENMESİNDE ÖNE ÇIKAN ÖGELER
Bağışıklık sistemi söz konusu olduğunda A, C, E vitaminleri ile çinko mineralinin öne çıktığını ifade eden Tayar, omega-3 yağ asitleri de immün sisteminin en güçlü destek kuvvetlerinden biri olduğunu söyledi. Mevsime uygun beslenerek tüm bu besin ögelerinin, kolaylıkla bağışıklık sistemimize sunulabildiğini belirten Tayar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“A vitamini: Özellikle solunum sistemi yolu enfeksiyonlarından koruyucu rolüyle etkisi kesin olarak kanıtlanmış bir vitamindir. Besinlerle günlük ihtiyacımızı çok rahat karşılayabilmekteyiz. Hayvansal gıdalar arasında karaciğer, yumurta, süt ve tereyağı yer alırken bitkisel olarak ise özellikle ıspanak, pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ile havuç, kış kabağı gibi turuncu renkli sebzeleri tüketeceğiniz bir diyetin, A vitamini ihtiyacı konusunda yeterli olacağına emin olabilirsiniz.
C vitamini: En temel koruyucularımızdan olan C vitaminini, suda eriyen ve vücutta depolanamayan bir vitamin olduğu için günlük olarak almak gerekiyor. Beslenmedeki C vitamini deposu gıdalarımız ise taze sebze ve meyveler. Hayvansal gıdalar bu noktada C vitamini açısından oldukça zayıf, hatta birçoğunda neredeyse hiç C vitamini bulunmuyor. Yetişkin bir bireyin günlük ortalama 90 miligram C vitamini alması gerekiyor. Bu teorik bilgiyi pratiğe dökecek olursak, 2 küçük boy mandalina 85 miligram, 1 orta boy portakal 115 miligram, 1 adet kivi 75 miligram, 3 sivri biber 110 miligram C vitamini içeriyor.
Maydanoz, yeşilbiber, portakal, kivi, enginar gibi sebze ve meyveler yüksek miktarda C vitamini; zeytinyağı, ceviz, kaju ve türevleri E vitamini; havuç, ıspanak, brokoli, pırasa, bal kabağı gibi sebzeler ise bir A vitamini türevi olan beta karoten içerir. Sarımsak hem yemeklerimizin vazgeçilmez bir lezzeti, hem de sağlık için şifa olarak kullanılır. A, B, C vitaminleri, sülfür bileşikleri, aminoasitler, kalsiyum, çinko magnezyum minerallerini içerir. Sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirir. Çorbalarda ve et yemeklerinde kullanılabilir. Taze zencefil B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, manganez ve lif açısından zengindir. İçtiğiniz suya ceviz büyüklüğünde taze zencefil ekleyebilirsiniz.”
VÜCUT DİRENCİNİ ARTTIRACAK BİTKİ ÇAYI TARİFİ:
Vücut direncinizi arttıracak örnek bitki çayı olarak; yeşil çay+ adaçayı+ 1 çay kaşığı doğal bal karıştırarak, günde 2 fincan tüketebilirsiniz. Ihlamur, rezene, zencefil, kuşburnu çayları da önerilebilir. Hamile, emzikli ve ilaç kullanan kişilere bu bitki çayı önerilmemektedir.
ÖRNEK TARİF: BOL ANTİOKSİDANLI SALATA TARİFİ:
Haşlanmış kinoa, haşlanmış nohut veya fasulye, domates, maydanoz, semizotu, ceviz, havuç, kırmızı pancar, nar taneleri, limon veya sirke, zeytinyağı.
Yukarıdaki malzemeleri birlikte karıştırıp zeytinyağı, sirke veya limon ekleyerek, tatlandırabilirsiniz. Malzemelerin miktarı önemli değil. İsteğe bağlı olarak arttırılıp, azaltılabilir.