OMAD diyeti, "One Meal A Day" yani günde sadece bir öğün yemek yemenizi öneren bir beslenme yaklaşımı. Son dönemde çok popüler olan ve ünlü isimlerin de uyguladığı bu beslenme şeklinde, herhangi bir kalori kısıtlaması bulunmuyor. Hatta dilediğiniz gıdayı günün bir saatinde tabağınız taşana kadar tüketebiliyorsunuz. En ilginç olanı da diyetin metabolizmayı hızlandırma amacıyla yapılıyor olması. Peki OMAD diyeti ne kadar sağlıklı? Zamanla yeme bozukluğuna neden olabilir mi?
#SağlıkGece yatağa yatıyor dönüp duruyor ama bir türlü uyuyamıyor musunuz? Ya da öyle bir gün yaşadınız ki uyudunuz uyandınız ama hâlâ bir gözünüz yastıkta mı? İşte tıpkı beslenme gibi hayatımızın vazgeçilmezi olan, sabahları kendimizi dinlenmiş ya da yorgun hissetmemiz üzerinde önemli bir etkisi olan sağlıklı ve kaliteli bir uyku için yapılması gereken tüm ipuçları bu haftaki yazımızda...
#UYKUDeğerli okurlar... Yazıma başlamadan önce tüm yüreğimle alkışlayarak ve keyiften dört köşe olmuş vaziyette, Avrupa Şampiyonu olarak yurda dönen A Milli Kadın Voleybol Takımı’mızı ve takımın her oyuncusunu ayrı ayrı kutluyor, bize bu haklı gururu yaşattıkları için bir vatandaş olarak kendi adıma teşekkür ediyorum. Emek emek ördükleri bu başarı hikâyesi nesiller boyu anlatılacaktır, bundan zerre şüphem yok. Ayrıca büyüdüğüm eşsiz şehir İzmir’in kurtuluşu 9 Eylül, hepimize kutlu mutlu olsun.
#SonbaharÇağımızda çoğu insanın aşk ve evliliğedair beklentilerinin oldukça yüksekolduğunu söyleyen Psikiyatri UzmanıDr. Özlem Bora, bu yüksek beklentilerin ilişkilerde tükenmişliğe sebepolabileceğini söyledi. Dr. Özlem Bora,tükenmişlik yaşayan çiftlere bu sorunları aşmaları için önerilerde bulundu.
#1İNSAN vücudundaki sistem ve organları bilmek her zaman bir ihtiyaç. Vücudumuzun dengesini sağlamakta olan üriner sistem de bunlardan biri. İnsanlar, üriner sistem organları nedir sorusunu sıklıkla araştırıyor. Diğer adıyla boşaltım sistemi olarak da bilinen üriner sistem, idrarın evrelerini kavramak için bilinmesi gereken konuların başında geliyor.
#1Yaşadığımız felaketin ardından sadece deprem bölgelerinde değil, ülkenin her yanında deprem korkusu had safhada. Deprem olmasa bile yatağın, sandalyenin, koltuğun hafif bir şekilde sallanmasını deprem oluyor diye algılayıp panikleyen pek çok insan var. Çoğumuzun gözü tavana asılı lambalarımızda; her an tetikte bekliyor, endişeleniyor, uyuyamıyor ve sürekli sallanıyormuş hissi yaşıyoruz. Peki bu duyguyu yaşamak normal mi?
#DepremSon zamanlarda havaların soğuması, erken kararması ile birlikte bireylerde motivasyon kaybı, gergin ruh hali, boşvermişlik seviyesinde artma, istek kaybı, devamlı uyku hali artmaktadır. Sonbahar ve kış aylarında gün ışığının azalmasına beynin verdiği tepki ile tetiklendiği düşünülmektedir.
#DepresyonSıcak ve nemli havalar sadece bizi değil tüylü dostlarımızı da bunaltıyor. Onları rahat ettirip sağlıklı kalmalarını sağlamaksa bize düşüyor. Levent Veteriner Polikliniği’nden veteriner hekim Yeter Öcal ile konuşup evde, sokakta, yolculukta ve tatilde işe yarayacak bir öneri listesi hazırladık.
#Evcil HayvanlarHalsizlik, sürekli uyuma isteği, sebepsiz mutsuzluk, dikkat eksikliği gibi sorunlar mı yaşıyorsunuz? Erken uyumanıza rağmen sabahları yorgun mu kalkıyorsunuz? Cevabınız “Evet” ise nedeni yaşam kalitenizi düşüren bahar yorgunluğu olabilir. Ancak endişelenmenize gerek yok. Çünkü bahar aylarının tadını çıkarmanıza engel olan bu durumu beslenme listenize ekleyeceğiniz besinlerle ortadan kaldırmanız mümkün.
#ANKARASalgın hastalıklarla başlayan 'sürekli alarm durumunda olma hali' sosyal endişeyle birleşince ortaya kronikleşen bir yorgunluk hali çıktı. Bu ruh halinden kurtulmak için uyusak olmuyor, dinlenmeye çalışsak yeterli gelmiyor. Peki, giderek yaygınlaşan bu yorgunlukla nasıl başa çıkacağız? Üzerine çeşitli araştırmalar yapılan bu konuyu uzmanlara sorduk...
#Kronik YorgunlukBitki çayları sağlığımızın korunması ve keyifsizlik gibi sıkıntıların giderilmesi için kolay hazırlanan çay çeşitlerinden birisidir. Uzun yıllardır tüketilen bitki çaylarının nasıl hazırlanacağının bilinmesi de çok önemlidir. Bu nedenle bitki çayı demlemenin püf noktaları sıklıkla araştırılmaktadır. Peki, bitki çayı nasıl demlenir, nasıl kaynatılır? Demlikte bitki çayı nasıl yapılır? Bitki çayının nasıl demlendiğini sizlere detaylıca derledik.
#Nasıl YapılırDÜNYAGÖZ İzmir Op. Dr. Hülya Bolu, 1992’den beri göz kusurlarının tedavisinde kısa sürede gözlük ve lensten kurtulmanın yolu olan lazer teknolojisini her geçen gün geliştiğini dile getirdi. Op. Dr. Hülya Bolu, “Smile miyop ve astigmatı olan hastalar için yeni bir tedavi yöntemi olarak tıp dünyasını sarsıyor.
#İzmirDünya, COVID-19 varyantı Delta'ya karşı mücadele ederken bilim insanlarından norovirüs uyarısı geldi. Verilere göre, İngiltere'de son aylarda norovirüs vakalarının sayısı üç kat artış gösterdi. Tüm yaş gruplarında görülebilen Norovirüsün en yaygın belirtileri şiddetli karın ağrısı, ishal ve kusma olarak gösteriliyor. Peki, norovirüs nedir? İşte norovirüs belirtileri...
#Norovirüs NedirMide üşütmesi zaman zaman herkesin başına gelebilen bir sorundur. Halk arasında mide üşütmesi olarak bilinen bu rahatsızlık, tıp dilinde 'Gastroentrit' şeklinde adlandırılır. Mide üşütmesi yalnızca mideyi değil bağırsakları da etkileeyek ishale de neden olabilir. Mide üşütmesine iyi gelen yiyecek ve içecekler ile doğal bitkisel yollarla evde sorunu gidermek mümkün. Peki mide üşütmesi nasıl geçer? Evde mide üşütmesine ne iyi gelir? Mide bulantısı ve üşütmesi nasıl giderilir? Mide üşütmesi ve ishale ne iyi gelir? İşte evde mide üşütmesini doğal ve bitkisel yollarla en çabuk ne gideren öneriler...
#Mide ÜşütmesiKoroner bypass ameliyatlarının hastalara yaşamsal fayda sağladığını belirten Opr. Dr. Alkan Arpaçay, kişinin ameliyat sonrası verilen ikinci şansı çok iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Zamanında ve iyi planlanmış bir operasyondan sonra hastaların kalp krizi ve ölüm riskinden uzaklaşarak uzun yıllar rahat bir şekilde yaşantılarını sürdürebildiğini kaydeden Arpaçay, öncesi ve sonrasıyla bypass ameliyatlarını anlattı.
#İzmirFunda bitkisi, diğer bir adıyla süpürge otu başta boşaltım sistemi olmak üzere pek çok rahatsızlığın tedavisi için tercih edilen bitkidir. Calluna Vulgaris olarak bilim dünyasında ün kazanmış olan bu bitkinin tüm mevsimlerde yeşil rengini koruyabilme özelliği bulunur. Bitkinin süpürge bitkisi adını almasının nedeni sepet ve süpürge yapımlarında kullanılmasından kaynaklanır. Sizler için bugünkü yazımızda süpürge otu tohumu nedir ve ne işe yarar? Süpürge otu tohumu faydaları ve özellikleri hakkında merak edilenleri derledik.
Yumurta alerjisi, bebeklerde en sık görülen besin alerjilerinin başında geliyor. Bebeklerde yumurta alerjisi; kusma, kaşıntı, döküntü, egzama ve hırıltılı solunum gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Peki, bebeklerde yumurta alerjisi neden olur, bebeklerde yumurta alerjisi nasıl anlaşılır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı / Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu, bebeklerde yumurta alerjisi hakkında merak edilen tüm detayları aktardı.
#Bebek