Paylaş
Kış depresyonunun serotonin ve melatoninin kan düzeylerindeki değişikliklerle ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu iki kimyasal madde insanda uyku ve uyanıklık döngüsünün, enerjisinin ve ruh halinin düzenlenmesinde etkilidir.
Sonbahar ve kış mevsimlerinde günlerin kısalmasıyla gün ışığında geçen sürenin azalması ve karanlık saatlerin uzamasıyla melatonin düzeylerinde artış ve serotonin düzeylerinde azalma olmaktadır. Bu da depresyonun oluşması için gereken biyolojik koşulları yaratabilir.
KADINLARDA ERKEKLERE GÖRE DAHA FAZLA GÖRÜLÜR
Kış depresyonu, yılın diğer zamanlarında zihinsel durum açısından oldukça sağlıklı olunmasına karşın, soğuk aylar yaklaştıkça depresyon belirtileri gösteren kişilerde görülen ruhsal bir düzensizlik durumu olarak tanımlanmaktadır
*Her mutsuz ya da yorgun hisseden kış depresyonunda mıdır?
Elbette hayır. Depresyondaki kişiler çoğunlukla mutsuzdur ama her mutsuz kişi depresyonda demek değil bu. Paniğe kapılmamak gerekmesi de bundan.
*Mutsuz muyum depresyonda mıyım?
Depresyon hem bedensel hem de ruhsal çökkünlük halidir. Mutsuzluk ise elimizdekilerin beklentimizin gerisinde kalması ya da beklemediğimiz olumsuzluklarla ortaya çıkan bir ruh halidir. Mutsuzlukla oluşan olumsuz duygu zamanla azalmaktadır. Olumsuz duygulara bedensel belirtiler eşlik ediyorsa, bu belirtiler artma eğiliminde ise ya da azalmıyor ve süre iki haftayı geçmişse depresyon olasılığı beliriyor demektir.
KIŞ DEPRESYONLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Genellikle soğuk ve az ışıklı aylar yaklaştıkça giderek artan belirtiler aşağıdaki gibidir:
*Enerji yoksunluğu
*Sabahları güç uyanma
*İsteksizlik
*Genel keyifsizlik
*Gün içinde aşırı uykulu olma
*Konsantrasyon güçlüğü
*Performans düşüklüğü
*Sıklıkla karbonhidratlı besinler tercih edildiği için kilo alımında artış
* * *
Bu belirtilere ek olarak da hevesle başlanılan işin devamını getirememek, odaklanmada problemler, uykuda ciddi problemler, günlük hayat akışında ciddi bozulmalar gibi birçok problem yaşanabilir. Bunun bir mevsimsel dönem olduğunu tekrardan hatırlatalım. Eğer bu dönem uzun süre devam ediyorsa bir uzman yardımı ile daha rahat atlatılabilir.
KIŞ DEPRESYONUNU ÖNLEMEK İÇİN NE YAPABİLİRİZ?
*Kış boyunca gündüz saatleri süresince olabildiğince doğal güneş ışığı almalısınız. Vaktinizi daha çok, doğal güneş ışınlarından faydalanabileceğiniz alanlarda, park, bahçe gibi ya da çalışıyorsanız öğle arasında açlık havada değerlendirmek gerekiyor
*Evde ve iş yerinde aydınlatma için doğal güneş ışığı tarzında ışık veren ampuller kullanın.
*D vitamini açısından zengin olan balık etini haftada en az 2 kez tüketin. Nişasta ve karbonhidrat ağırlıklı besinlerden uzak durun. Bol sıvı ve sebze ve alımını ihmal etmeyin. Günlük kafein miktarını azaltın.
*Haftada 3-4 gün egzersiz yapın. Böylelikle hem kendinizi daha dinç hissedecek, hem de gece daha rahat uykuya dalacaksınız.
*Geceleri aynı saatte yatıp aynı satte kalkmaya özen gösterin.
*Kış mevsimini, kış uykusuna daldığınız bir mevsim gibi değil, yapabileceklerinizi hayata geçirebilmek için bir fırsat olarak değerlendirin.
*Uzun kış gecelerini uyuyarak değil, ailece keyifli oyunlar oynadığınız-kelime oyunu , sinema ve kitap okuma partileri düzenlediğiniz keyifli geceler haline getirin.
*Açık havada en az 30 dakika sürecek sabah yürüyüşleri yapın.
* * *
Eğer belirtiler devam ediyorsa ne yaparsanız hâlâ aynı duyguları hissediyorsanız mutlaka uzmandan destek almayı unutmayın. Unutmayın, hayatı anlamlı yaşamak kendinize yapacağınız en güzel yatırımdır.
Paylaş