23 Nisan 1920’de Ankara’da TBMM’nin açılması, 1876’da ilk yazılı anayasanın kabülünden bu yana, Türkiye’de milli egemenlik açısından taze bir başlangıç oldu. Aslında, milli egemenlik düşüncesine dayalı anayasalı ve meclisli bir siyasi düzen, 1860’lardan itibaren Osmanlı aydınlarının hayaliydi.
#Konuk YazarKuruluşunun 100’üncü yılında Cumhuriyet’i anmanın en iyi yollarından biri de onu anlamaktan geçiyor. Türkiye Cumhuriyeti bundan 100 yıl önce hangi şartlarda kuruldu ve uğruna ne gibi mücadeleler verildi? Bu soruları yanıtlayan kitaplar arasından en iyilerini uzman jürimiz seçti.
#CumhuriyetAnadolu Yayıncılar Derneği’nin (AYD) bu yıl 8’incisini düzenlediği ‘Anadolu Medya Ödülleri’nde ödül alanlar belli oldu. Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan ‘Yılın Genel Yayın Yönetmeni’, Hürriyet Gazetesi Ankara Eki ise ‘Yılın Gazete Eki’ ödülüne layık görüldü.
#Anadolu Yayıncılar Derneğiİnsanlık serüvenini geçmişten bugüne taşıyan ve pusula, barut ve matbaa ile birlikte dünyayı değiştiren dört büyük icattan biri sayılan kâğıt, bu kez fonda değil başrolde. Varaka Kâğıt Sanayi A.Ş. sponsorluğunda yayıma hazırlanan ve Ketebe Yayınları’ndan çıkan 'Kâğıt Kitabı' için Rami Kütüphanesi'nde basın toplantısı düzenlendi. Nil kıyılarından Japon Adalarına, seyyahların gizemli serüvenlerinden kütüphanelerin sessiz bilgeliğine, el hünerinden endüstriyel üretime, gelenekten geleceğe kâğıdın hikâyesini anlatan kitap, şair-yazar Ahmet Kot ve Simurg Studio Ajans Başkanı Mustafa Yaman’ın söyleşisiyle tanıtıldı.
#Kağıt KitabıBob Raczka “Kimsin sen?” sorusuna verilebilecek en güzel cevaplardan birini veriyor, ‘Bir Hikâyesin Sen’ diyerek. İnsan varoluşuna fiziksel benzerlik ve farklılıklar, aile bağları, türler, fizyolojik özellikler gibi açılardan baktıktan sonra gittikçe derinleşiyor Raczka. Ufuk açıcı, yaratıcılık dolu, geleceğe açılan bir derinleşme bu.
#Bob RaczkaMehmet Güven Avcı’nın ‘1936 Model Gençler’ adlı çalışması bize 1930’larda Namık Kemal hakkındaki tartışmaları anımsatırken Kemal Tahir’in gazeteci olarak başladığı yazı hayatında yaşadığı düşünsel değişime ve döneme şahitlik etmemizi de sağlıyor.
#1936 Modeli GençlerBirçok yayınevi, telifi serbest kalan Memduh Şevket Esendal’ın eserlerini yayımlıyor. ‘Ayaşlı ve Kiracıları’yla tanınan ve modern Türk öykücülüğünün de kurucularından sayılan Esendal, sıradan insanların gündelik yaşamlarını anlattığı gerçekçi, yalın ve rahat üslûbuyla Çehov’a yakın bulunuyor. Siyasetçi kimliğiyle Cumhuriyet’in kurucu kadrosunda yer alan Esendal, yazar olarak müstear adlarla uzun yıllar kendini görünmez kılmıştı.
#Memduh Şevket EsendalHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk'un 'Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı kurgu dışı kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2022’nin kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#2022 En İyi KitaplarHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, İhsan Oktay Anar’ın sekiz sene aradan sonra yazdığı romanı ‘Tiamat’ kurgu kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#TiamatNecip Tosun’un ‘Dünya Romanının Serüveni’ adlı çalışması hem roman türünü, tarihini öğrenmek, tartışmak isteyenler için önemli bir eser hem de “Roman türünün en önemli eserleri nelerdir?” diye soran, okuduğu eserin edebi niteliğini anlamak isteyen okur için bir başucu kitabı.
#Necip TosunYol insanı kendisiyle karşılaştırır... İnsan yolda belli olur... Arkadaşlık yolda sınanır... Yol üzerine sözler de boldur, meseller de. İnsan kendini de arkadaşını da yolda tanır belki, fakat yolu kitapta tanıdığı da olur. Kitap çünkü yola anlam katacak armağanlar verir okura.
#Yolculuğa ÖvgüZeytinyağı, peyniri, kuzusu… Balıkesir’i hep yüksek kaliteli malzemeleriyle biliriz. Bu bereketli ilin bize anlatmak istediği çok hikâye, tattırmak istediği çok fazla lezzet var. Geçen hafta piyasaya çıkan, şef Ömür Akkor’un hazırladığı ‘Balıkesir Gastronomi Atlası’ tüm bu zenginliği gözler önüne seriyor.
#HürriyetŞef, seyyah ve yazar Ömür Akkor'un hazırladığı ‘Balıkesir Gastronomi Atlası’nın tanıtım lansmanı gerçekleşti. Balıkesir’e yolu düşenlerin yanlarına alabileceği kitapta, Balıkesir’in kendine özgü ve zengin mutfak kültürü tanıtıldı.
#Balıkesir