Soğuyan havalarla birlikte kestane sezonu da açılmış oldu. Kestane kışın uzayan soğuk gecelerde kestane kebabı keyfi bir başkadır. Kestane pişirmeyle ilgili pek çok yöntem vardır. Peki, en güzel kestane nasıl pişirilir, nasıl seçilir ve kesilir? Kestane ile ilgili tüm merak edilenlere haberimizde yer verdik. Şimdiden afiyet olsun...
#KestaneSamsun’da sezonun ilk yerli kestaneleri satışa çıktı. Kış sezonu yiyeceklerinden olan kestane, yaz aylarının sona ermesiyle birlikte bu sezon ilk kez Samsun’da satışa sunulmaya başlandı. Samsun’da seyyar kestane satışı yapan Sezgin Demirci, sezonun ilk kestanelerini 150 gramı 10 liradan satışa sunuyor.
#KestaneBundan 15 yıl önce anneannem bir karar almış ve bunu biz torunlarına açıklamıştı : "Artık saçımı boyamayacağım çünkü kuaföre gitmek bir zûl, evde boyayayım desem kollarımı uzun süre kaldıramıyorum, yoruluyorum, hem ne lazım bana bundan sonra küllü sarı saç?!" Hep beraber karşı çıktık, biz yaşlı anneanne istemeyiz diye. 85 yaşına geldi, hala saçını boyar, ne eziyet!
Kök sebzelerin hepsi doğanın bize sunduğu bir hediye gibi. Her biri kendi benzersiz özellikleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Ekim ayıyla birlikte tezgâhlara gelen bu sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla oldukça sağlıklı seçimler.
#Kök SebzeHerkesin tatilden beklentisi farklı; ancak dünya artık çevreye duyarlı, yerel ekonomiye, doğal ve kültürel mirasın korunmasına, bölge halkının yaşam kalitesinin artmasına katkı sağlayan turizmi destekliyor. Yani ‘sürdürülebilir seyahat’i. İzmir’in doğa ve kültür zenginliğiyle şaşırtan ilçesi Tire, tam böyle bir destinasyon.
#Ferdi AKARSUEğer aklınızdan bu yaz bir Yunan adaları seyahati geçiyorsa hiç ertelemeyin çünkü kapıda vize uygulaması bunu çok kolaylaştırdı. Bir saatlik deniz yolculuğuyla kendinizi hem evinizde hem dünyanın öteki ucunda hissedebilirsiniz. Turkuvaz renkli suları ve çok tanıdık mutfağıyla karşı kıyıda bizi bekleyen Yunan adalarında yapılacaklar için kapsamlı bir rehber hazırladık; birini seçin ve harekete geçin!
#Aynur TATTERSALLBeğendi denince akla ilk önce hünkârbeğendi gelse de onu levrek gibi balıklarla ya da domates soslu köfteyle sunmak hatta patlıcan yerine kabak kullanarak daha hafif bir versiyonunu hazırlamak da mümkün. Şefler Arda Türkmen ve Doğa Çitçi’den işin püf noktalarını aldık.
#Gizem DinçbaşBunlar ne mi? Bal çeşitleri desem… Şimdiye kadar hep “Gerçek balı nasıl ayırt ederiz, sahtesini nasıl anlarız” gibi şeyleri konuşmaktan balın lezzetine odaklanamadık. Oysaki Anadolu topraklarının florası ve endemik bitkisinin eşi dünyada yok. Buradan hareketle, Anavarza Bal Türkiye’nin polen haritasını çıkarıyor. Tadına, aromasına inanamayacağınız öyle ballar var ki...
#BalAnne köftesi, karnıyarık, kıymalı börek, kıymalı sebze yemekleri, dolma, lahmacun, burger gibi hem bizim mutfağımızın hem de dünyanın favorilerini bitki temelli bir harçla hazırlayabilirsiniz. Evde yapmaya veya dışarıdan söylemeye çok alıştığımız üç sevilen yemekle başlayalım…
#Ceyda Artunİstanbul Avcılar'da teknesinden iddiaya göre denize atık boşaltırken görüntülenen ve sosyal medyada paylaşılan balıkçı Ömer Karakaya, hakkında yazılan yorumları okurken fenalaştı. Kalp krizi geçiren Karakaya kaldırıldığı hastanede öldü. Cenazeye katılan arkadaşları Ömer Karakaya'nın denize iddia edildiği gibi atık dökmediğini öne sürerken sosyal medyada linç edildiğini söyledi. Karakaya'yı yakından tanıyan arkadaşı Hakan Sedef, 'Ömer tanıdık, tanımadık herkesin yardımına koşan güzel bir insandı. En ufak bir şeye hüzünlenen, ağlayan bir arkadaştı. 100 insan arasında iyi çıkan bir insandı.' ifadelerini kullandı.
#Avcılarİstanbul Avcılar'da teknesinden iddiaya göre denize atık boşaltırken görüntülenen ve sosyal medyada paylaşılan balıkçı Ömer Karakaya, hakkında yazılan yorumları okurken fenalaştı. Kalp krizi geçiren Karakaya kaldırıldığı hastanede öldü. Cenazeye katılan arkadaşları Ömer Karakaya'nın denize iddia edildiği gibi atık dökmediğini öne sürerken sosyal medyada linç edildiğini söyledi. Karakaya'yı yakından tanıyan arkadaşı Hakan Sedef, 'Ömer tanıdık, tanımadık herkesin yardımına koşan güzel bir insandı. En ufak bir şeye hüzünlenen, ağlayan bir arkadaştı. 100 insan arasında iyi çıkan bir insandı.' ifadelerini kullandı.
#İstanbulAkdeniz diyeti, uzun zamandır dünyanın en sağlıklı beslenme planı olarak tanımlanıyor. Bu diyetin kilo kaybı, kalp hastalığı riskinin azalması ve demansın önlenmesinde etkili olduğuna dair onlarca araştırma bulunuyor. Fakat bilim insanları yaptıkları araştırmada Akdeniz diyetini tahtından edecek yeni bir beslenme şekli üzerinden duruyor: Atlantik diyeti... Peki Atlantik diyeti hangi artıları sağlıyor? Nasıl bir beslenme şeklini savunuyor? Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Berna Arslan, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkÇiftlerin bebek bekleme dönemi hem anne hem de baba adayı için oldukça heyecanlı geçer. Hormonlarda yaşanan değişimlerle birlikte anne adayı fiziksel ve psikolojik anlamda birçok değişim yaşar. Ancak bu süreçten sadece anne adayları değil baba adayları da etkilenir.
#Kuvad SendromuEşi Yıldız Çağrı Atiksoy hamile olan oyuncu Berk Oktay, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ‘sempatik gebelik’ yaşadığını ve 7 kilo aldığını söyledi. Oktay gibi pek çok erkek, eşleri gebe kalır kalmaz kurdukları duygusal bağdan dolayı, aşerme, kilo alma, mide bulantısı gibi gebelik belirtileri yaşıyor. Tıptaki adı ‘kuvad (couvade) sendromu’ olan bu olgu oldukça yaygın olsa da birçok baba adayı durumun farkında olmuyor. Önce hamilelik sendromu yaşayan babalar ve eşleri ile konuştuk, ardından da uzmanımızdan Kuvad sendromunun detaylarını dinledik.
#HamilelikYılın hangi döneminde olursa olsun, yürüyüş yapmak insan bünyesine en iyi gelen aktivite… Özellikle kış aylarında meşe, kayın ve çınar ağaçları arasında dolaşmak ya da hafif karla kaplı göllerin etrafında temiz havayı solumak, depresyon ve kaygı gibi pek çok sağlık sorununa iyi geliyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kış aylarında ruhumuzu dinlendirecek yürüyüş rotaları hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 harika rotayı önerdiler.
#RotaKestane, bol ve besleyici olmasının yanı sıra uzun süre saklanabilmesiyle de İtalyan mutfağının en sevilen malzemelerinden biri her zaman... Castagnaccio, basitçe kestane unu, su ve zeytinyağından yapılan, enerji bombası, yassı bir kek. Farklı bölgelerin kendine özgü yorumlarıyla zaman içinde farklı tarifleri de gelişmiş...
#KestaneŞefleri çok sert kişilikler olarak düşünürdüm. Neden mi? Gastronominin renkli ve büyülü atmosferinin koşuşturma ortamında, hız ve en önemlisi onlara yapıştırılan mükemmeliyetçilik algısıyla oluşan stresten dolayı! Maksut Şef (Aşkar) ile tanışınca yanıldığımı anladım.
#Gözde Yener BirmanŞefleri çok sert kişilikler olarak düşünürdüm. Neden mi? Gastronominin renkli ve büyülü atmosferinin koşuşturma ortamında, hız ve en önemlisi onlara yapıştırılan mükemmeliyetçilik algısıyla oluşan stresten dolayı! Maksut Şef (Aşkar) ile tanışınca yanıldığımı anladım.
#1Çeşme, Alaçatı gibi turistik bölgeler ve özellikle İstanbul’dan taşınan nüfusla genişleyen Urla ile bilinen İzmir, elbette bunlardan çok daha fazlası. Aksi halde tarih boyunca Akdeniz ve Anadolu’nun en önemli kentleri arasında sayılmasını açıklamak zor olurdu. Seyahatseverlerin 1973’ten beri takip ettiği Lonely Planet’ın ‘2024’te ziyaret edilecek en iyi şehirler’ listesine giren İzmir’in Bozdağ’dan Kozak’a saklı cevherlerini tanıyalım.
#Ferdi Akarsu