Paylaş
Evde Kestane Nasıl Yapılır?
Kestaneler evveliyatla yıkanır ve süzdürülür. Kestane kebabı yapılacak tava, teflon tava, çift taraflı tava, eski tip döküm ızgara veya tost makineleri kısık ateşte kızdırılır.
Kestane nasıl çizilir?
Tırtıllı ve kısa saplı bir bıçakla kestanelerin kabuk kısmı çok aşağıya gitmeyecek şekilde yani kestane meyve içini çok fazla kesmeden boydan boya (diğer bir deyişle kestane elde tutulduğunda elin üzerine kalan şişman, bombeli, tümsek kısmı ortadan) çizilir. Ananevi usul bu olmasına karşılık daha kolay açılması hedefiyle artı veya çarpı işareti şeklinde çift çizgi de uygulanabilir. Bombeli kısmı kesemeyeceklerini düşünenler kestanenin varsa düz tarafını kesebilirler. Alışkanlar avuçlarında kesebilirken acemiler kaza ihtimaline karşı kestaneleri tek tek kesme tahtası üzerine koyup çizmeliler. İstenirse kestane çizmeyi kolaylaştıran aletler kullanılarak elin kesilmesi tehlikesi azaltılabilir.
Kestane suya konur mu?
Çizilmiş kestanelerin pişirme öncesi suda bekletilmesi kabukların daha kolay açılmasına ve içlerinin daha yumuşak olmasına katkı sunar.
Kestane suda ne kadar bekletilir?
Bir saat kadar beklemeleri yeterli olsa da ne kadar beklerse o kadar daha iyi olduğunu savunanlar vardır.
Kestane ne kadar süre suda bekletilir hususu dışında suya çok az tuz ilavesi faydalı olabilir, ancak fazlası tadını değiştirecektir.
Kestane nasıl pişirilir?
Kestaneler kızmış olan tavaya üst üste gelmeyecek şekilde dizilir ve orta ateşte pişirilir. Üzerine kapak kapatılır. Yavaş yavaş kestanelerin ağzının açıldığı görülür.
Kestanelerin alt kısımları kızarıp üst kısımda açılmaya başladığında dikkatli bir şekilde alt üst edilir.Bu kısımda aynı şekilde pişirildikten sonra (hepsi 20 - 25 dakika) kestaneler ocaktan alınır. Tavada Kestane Kebabı çok soğutulmadan sıcak olarak yenir. Çünkü bekleyip soğuyan kestanelerin soyulmaları zorlaşacağı gibi içleri de kuruyup sertleşerek lezzetini kaybeder. Pişen kestaneler sade olarak servis edilebileceği gibi üzerine çikolata sosu dökülebilir.
Tavada Kestane Kebap Yapmanın Püf Noktaları
Pişmiş kestanelerin kabuklarından tamamen ayrılması hem kestanenin cinsine hem ateşin kısık olmasına hem de kestaneyi fazla derine dalmadan çizmeye bağlı olabili.
Kestane Nasıl Seçilir?
Kestane alırken bir yüzü düz diğer tarafı yuvarlak, pürüzsüz, lekesiz, taze, dolgun görünüşlü, büyüklüğüne göre ağır, renkleri güzel, kötü kokmayan, büyük ve sert olan kestaneler tercih edilmelidir. Kestane seçerken üzerinde delik olan, içinden filiz çıkmış, diğerlerinden daha koyu renkli, çatlamış, küflenmeye yüz tutmuş, yumuşak lekeleri olan, nem kokusu gelen ve ağzı açılmış olanlar seçilmemelidir. Parmaklar arasında sıkıldığında yumuşaklık var ise içi çürüktür. Kestane seçerken kurtsuz, çürüksüz olduklarına işaret eden bu asgari standartlar sağlansa da bir kestanede bunların ötesinde en mühim iki vasıf kabuğundan kolay ayrılma ve lezzettir. Bütün bunlar sağlandıktan sonra mümkünse nispeten irice olanlar alınır. Sondaki iki şart ancak deneme ile anlaşılacak gibi duruyorsa da çare basittir: Kestaneden önce kestaneci seçilmelidir. İyi bir ham kestane satıcısı doğru kestaneyi önerecektir. Satın alınan kestaneler kullanılacağı zamana kadar yıkanmamalıdır. "Kuzu kestane"ler ekseriyetle küçük olmalarına rağmen lezzeti ve kabuğundan kolay ayrılması ile beğenilirler.
Fırında kestane nasıl çizilir?
Yukarıda tava için yapıldığı usulde... Çizilen kestaneler yıkanıp suda bekletildikten sonra süzülüp kesikli yüzleri yukarı bakacak şekilde fırın tepsisine dizilir. Daha iyi pişmeleri için kestanelerin üzerine çok az su serpilir.
Kestane fırında nasıl pişirilir?
Önceden ısıtılmış 180 - 200 derecedeki fırında renkleri değişip kabukları açılıncaya kadar takriben yirmi dakika pişirilir. Kestanelerin kabukları kolayca çıkmaya başladıysa pişmiştir. Birkaç dakika soğuması beklenip kabukları soyulabilir. Lâkin kestaneyi fırında kestane pişirmek yine de fazla kuru ve sert olmasına yol açabilir.
İçi yumuşak, kabukları kolay soyulan kestaneler elde etmek için suda bekletilmiş, yıkanmış, kesikleri atılmış kestaneler üzerine delikler açılmış fırın torbasına yerleştirdikten sonra önceden 200 dereceye ayarlanmış ve ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirilir.
Tavada kestane kavurma nasıl yapılır?
Normal şartlarda gerekmese de kestaneyi yakma talihsizliğine uğrayanlar için ilave tedbirler: Az bir miktar su el ile serpiştirilerek kapaklı tava kullanıp ara sıra karıştırmak meseleyi halledebilir. Bazı kestane çeşitleri daha uzun sürede pişebilir, bir tanesi alınıp kontrol edildiğinde ağızda dağılır kıvama ulaşmışsa pişirme tamamlanır.
Kestaneler yıkanır, çizilir, suya konur, en az bir saat suda bekletilir. Döküm tava ocağa yerleştirilerek ısınana kadar beklenir, kestaneler dizilir, bir tarafı pişince diğer tarafları çevrilir. Yakmamak için ocağın ayarı düşürülebilir. Pişenler döküm tavadan alınarak bir tabağa konulur ve sıcak olarak sunulur.
Tost makinesinde kestane olur mu?
Tost makinesi iyice ısıtılır. Çizilmiş kestaneler tost makinesine dizilip kapağı kapatılır. Kestaneleri ara sıra çevirip üzerlerine elle hafifçe su serpilir. Böylece kestaneler iki tarafları kızarana kadar pişirilir. Kestane tost makinesinde kaç dakikada pişer? On beş - yirmi dakikada pişmesi beklenir. Pişen kestaneler temiz bir bezin üzerine alınır ve üzerleri bezle kapatılır. Bu usulle, on dakika kestaneler bekletilerek daha kolay soyulmaları sağlanır.
Tencerede kestane nasıl yapılır?
Tavada olduğu gibi pişirilir. Ağzı kapatılarak orta ateşte pişirilirse aşırı kurumalarına mani olunmuş olur. "Kestane tencerede nasıl pişirilir" mevzusunda dikkat edilmesi gereken husus dengeli bir pişirme için kestanelerin üst üste gelmemiş olmalarıdır.
Kestane közleme nasıl yapılır?
Çizilip, yıkanıp, bir - iki saat suda bekletilmiş kestane kurulanır ve yüksek ısılı ateşteki köz tavada, közleme saclarında pişirilir. Köz tavada azar azar kestane pişirmek gerekir. Kestaneler pişerken üç - dört dakikada bir karıştırıp üzerinde siyahlıklar belirmeye başlayınca ateşten alınır.
"Şöminede kestane nasıl yapılır?"
sualinin cevabı da kestane közleme gibidir. Bu arada közmatik kestane için de işe yarayan biralettir. Kestane Suda Nasıl Haşlanır, Suda Haşlama Kestane Nasıl Yapılır, Nasıl Pişer, Nasıl Pişirilir,
Tencerede kestane nasıl haşlanır?
Haşlamalık kestaneler biraz daha iridir. Kestane haşlamak için bıçak, falçata veya keskin bir aletle üzerine çizikler atılır. Haşlandığında dağılmasını önlemek için kestaneyi zedelememek gerekir. Kestaneler yıkanıp bir - iki saat suda bekletilir.
Kestane haşlarken tuz atılır mı?
Çok az bir miktar tuz atmanın faydası olsa da ölçüyü kaçırmak tadı bozar. Tuz ve şekeri lezzet gayesiyle haşlama suyuna ve hatta tavada veya fırında yapılacak kestanelerin beklediği suya atanlar da vardır.
Pekmezli kestane nasıl yapılır?
Kestanenin daha lezzetli ve tatlı olması hedefiyle çizildikten sonra pekmezli bir suda yarım saat kadar bekletilir. Ayrıca, bu noktada haşlama öncesi kestane çizilmeli mi meselesi de mühimdir. Çizilerek haşlanırsa kestaneden çıkacak koyu renkli su meyveyi boyayacaktır. Lakin çizilmezse de pişme süresi uzarken kabuğundan ayırmak biraz daha zahmetli olabilir. Renk mi kolaylık mı kararı tercihe kalmıştır.
Kestane tencerede kaç dakikada pişer?
Kestane ne kadar zamanda kaç dakikada haşlanır, pişer, "Kestane ne kadar sürede haşlanır mevzusunda ocağın harareti, tencerenin vasfı, kestanenin cinsi neticeye tesir eder. Bununla beraber orta hararetteki ocakta, kabuklar kesik atılan yerden ayrılmaya başlayana, dış kabukları soyulacak kıvama gelene kadar takriben yarım saat kadar haşlanır. Gereğinden fazla haşlanırsa lezzetini kaybetme durumu oluşacağından yeterli seviyeye gelince kestaneleri ocaktan alıp süzdürmek gerekir.
Kestanelerin kolay açılmaları için kısa süreli soğuk su şoklaması fazla soğumasına yol açabilir. Haşlanan kestaneler birkaç dakika dinlendikten sonra kabukları soyularak servis edilir.
Kestane kabuğu nasıl soyulur?
Kestane Soymayı Kolaylaştırma: Kestanenin tüylü kabuğu nasıl kolay soyulur? Kestaneyi pişirmek kadar piştikten sonra kabuklarını soymak da ehemmiyetli bir zaman ve emek gerektirebilir. Bu durumu önlemek için pişmiş kestaneler hafif nemli bir mutfak bezi veya havlusu içine alınıp sarılır, iki elle baskı uygulanıp, ovuşturulur, tezgaha bastırılır. Böylece kabukların soyulması mevzusunda büyük bir mesafe alınabilir.
Kabuklu kestane nasıl saklanır?
Taze kestane kolay kurur, bu nedenle serin ve kuru bir yerde, saklamalı ve bir hafta içinde kullanılmalıdır. Nemli olmayan kabukları içindeki taze kestaneler delikli plastik bir torbaya veya bir buzdolabı poşetine doldurulur. Ağzı bağlanan poşette birkaç delik açılarak buzdolabında satın alındığındaki tazelik seviyesine bağlı olarak bir – iki hafta kadar saklanabilir. Dört aya kadar uzun saklanmak istenirse ağzı kapalı ve hava almayan bir kapta derin dondurucuda donmuş halde saklanabilir.
Derin dondurucudan çıkan kestane nasıl pişirilir?
Kullanım zamanı geldiğinde oda sıcaklığında çözülmesi beklenir ve burada yazan usullerden biriyle hazırlanır. Kestane piştikten sonra nasıl saklanır? Pişmiş kestaneler üç - dört gün içinde kullanılmalıdır. Pişmiş kestane hava geçirmez bir kapta dondurularak altı - dokuz aya kadar tutulabilir.
Pişmiş kestane nasıl ısıtılır?
Kuru şekilde ısıtılması daha fazla su kaybına maruz kalmasına yol açacağı için uygun olmayabilir. Oda sıcaklığında kullanılması, suda veya nemle birlikte ısıtılabilmeleri faydalı olur.
Sert kestane nasıl yumuşatılır?
Pişmiş Kestanenin cinsine ve kuruma seviyesine göre değişebilir. Ilık suda bir süre tutularak bir miktar yumuşaması umulur.
Kurumuş kestane nasıl değerlendirilir?
Tıpkı ceviz kırar gibi kestanelerin kabukları kırılır. Kabukları temizlenir. Kurutulmuş kestane bilahare su dolu bir kaba alınır. Takriben olarak üç saat kadar kestanelerin dış kahverengi zarları soyuluncaya kadar bekletilir ve bu zarlar soyulup temizlenir. Birkaç su yıkanıp üzerini üç parmak geçecek kadar su konup haşlanır. Suyunu büyük ölçüde çekmesi gerekir. Börek yapımında kullanılabilir. Yaş pasta yapımında kullanılmak istenirse toz şeker ilavesiyle biraz daha pişirilebilir. Ufalanmış kestaneler ÇİKOLATALI TRUFF TOPLARI(Trüf) yapımında da kullanılabilir.
Paylaş