Masterchef Ben Saksı Değilim tarifi, programın yeni bölümüyle izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Somer Şef imzalı 'Ben Saksı Değilim' tarifi, finale doğru ilerlerken hazırlanması istenen yemeklerden biri oldu. Görünüm olarak saksıyı andıran yemek oldukça zorlu bir tarif. Takımlar dokunulmazlık için bu lezzeti en iyi şekilde çıkarmaya çalışacak. Peki Ben Saksı Değilim nasıl yapılır, malzemeleri neler?
#Ben Saksı Değilim TarifiBeğendi denince akla ilk önce hünkârbeğendi gelse de onu levrek gibi balıklarla ya da domates soslu köfteyle sunmak hatta patlıcan yerine kabak kullanarak daha hafif bir versiyonunu hazırlamak da mümkün. Şefler Arda Türkmen ve Doğa Çitçi’den işin püf noktalarını aldık.
#Gizem DinçbaşSotesini yapmak veya kremalı makarnasını pişirmek pek çoğumuzun ilk tercih ettiği tariflerden olsa da restoranlar menülerine mevsim mantarlarını farklı pişirme yöntemleriyle dahil ediyor. Mantarı farklı reçetelerle menülerine ekleyen Sahan, Boop Kuruçeşme ve Şaşkın Balık Efkan’ın Yeri gibi mekânlardan bu işin püf noktalarını öğrendik.
#MantarAnne köftesi, karnıyarık, kıymalı börek, kıymalı sebze yemekleri, dolma, lahmacun, burger gibi hem bizim mutfağımızın hem de dünyanın favorilerini bitki temelli bir harçla hazırlayabilirsiniz. Evde yapmaya veya dışarıdan söylemeye çok alıştığımız üç sevilen yemekle başlayalım…
#Ceyda ArtunKestane mantarı son günlerde çok merak edilen mantar çeşitleri arasında yer alıyor. Beyaz kültür mantar ailesinden olan kestane mantarı yemeklere ayrı bir lezzet katıyor. Peki kestane mantarı nedir, nerede yetişir? İşte kestane mantarı tarifleri…
#Kestane Mantarı NedirMasterChef Türkiye 2022'nin sonlarına yaklaşırken, yarışmacılar için şeflerin hazırladığı zorlayıcı tabaklar da ekranlarda izleyicilerle buluşuyor. İşte o tariflerden biri olan 'Toprak Ana' ya da 'Ben Saksı Değilim' gibi isimlerle bilinen bir Somer Şef yemeği daha... Şef Somer Sivrioğlu’nun Noma’nın şefi Rene Redzepi’den esinlenerek hazırladığı ve 'Ben Saksı DEğilim' adını verdiği bu muhteşem tarif, malzemeleri ve yapım aşamaları ile haberimizde...
#Masterchef Ben Saksı DeğilimBitki temelli talebin yaygınlaşmasıyla artık süpermarketlerin vegan reyonlarında çeşit çeşit et muadili görebiliyoruz. Ama ona en benzeyen ve sağlığımıza en faydalı olan alternatif kesinlikle mantar... İşe mantarı tıpkı et gibi marine ederek başlayabilirsiniz. Aromatiklerle, sirke, yağ ve baharatla tatlandırdığınızda şaşırtan lezzetler yakalayacaksınız...
#GastronomiYılbaşı masası denince akla hemen bir içpilavla hindi veya et çeşitleri gelse bile artık kimi beslenme hassasiyetleri ve trendleri debaskın olmaya başladı. Veganlar, vejetaryenler ya da onları ağırlamak isteyenler sosla pişip nar gibi kızarmış bütün bir karnabahar veya istiridye mantarlarıyla da ihtişamlı bir sofra kurabilir. Bitki temelli lezzetler için Sanki Atölye’nin kurucusu Ceyda Artun’dan, klasiklere yakın durmak isteyenler içinse şef Yaren Çarpar’dan öneri ve tarifler aldık.
#MetroElinin lezzetiyle nam salmış bir iş insanıyken arkadaşlarının “Bir restoran aç. Kulüp gibi, yiyelim-içelim” demesiyle 2019’da Caddebostan’daki Nazende’yi açtı. Kısa sürede İstanbul’un en revaçta mekânlarından biri haline getirdi. Yazarımız Vedat Milor’un “Nazar değmesinden korkuyorum” dediği Nazende’yi, şefi Uluç Sakarya’dan dinledik.
#İpek İZCİYOKUŞ başına geldiğinde / Bodrum’u göreceksin / Sanma ki sen / Geldiğin gibi gideceksin / Senden öncekiler de / Böyleydiler / Akıllarını hep Bodrum’da / Bırakıp gittiler. ‘Halikarnas Balıkçısı’ Cevat Şakir Kabaağaçlı o kadar güzel anlatmış ki adeta üzerine söylenecek söz bırakmamış. Gerçekten de Bodrum, 3 bin 500 yıllık tarihi, kadim medeniyetlerden miras aldığı kültürü, sanatı, doğal güzellikleri, özgün mimarisi, muhteşem koyları, sabaha kadar süren eğlence hayatı, ziyaretçilerin her ihtiyacına cevap veren farklı konseptteki nitelikli konaklama tesisleri, gastronomisi ile cennetten farksız. Ve her köşesi keşfedilmeyi bekliyor. Ben de sizi bu hafta tarihin hemen yanı başında hizmet veren bir lezzet durağına götürmek istiyorum: Tyro...
#1Bir şef olarak 2023’ten dileğim yeni tat ve kokular keşfedip bol bol tarif üretmek. Yılbaşı sofram içinse davetlerde sıklıkla tercih ettiğim ve en sevdiğim lezzetleri hazırlayacağım. Mantar wellington’dan nar ekşili ve cevizli zeytin piyazına, avokadolu humustan fındık sütlü irmik pastasına hepsi birbirinden nefis...
#Yeni YılPratik, kolay yılbaşı menüsü nasıl olur, önerileri neler, yılbaşında hangi yemekler, tatlı ve mezeler yapılır?İşte yılbaşı sofranıza yakışacak bir menü;diye diye bir bakmışız yılbaşı gelmiş çatmış. Yeni yıla sayılı günler kalmışken 2023 yılbaşı yemek menüleri arıyor, yeni yıl sofranızı ziyafete çevirecek tarifler... Şöyle şık ve lezzetli yılbaşı tarifleri hazırlayıp yılbaşı akşamında hem bütün övgüyü almak, hem de sevdiklerinizle lezzetli bir akşam geçirmek! Endişelenmeyin, yeni yıla lezzetli bir başlangıç yapmanız için gerekli tüm tarifleri hazırladığım yılbaşı yemek menüleri arasında bulabileceksiniz.
#Yılbaşı Menüsü 2023Güzelce temizlediğim mantarları biraz fındık yağıyla çok sıcak tavada sotelemeyi seviyorum. Ocaktan almadan tuz, taze kekik, taze çekilmiş karabiber ve ezilmiş sarımsak da ekleyip tatlandırıyorum. Bazen üzerine yumurta kırıp getiriyorum sofraya, bazen etin üstünde servis ediyorum. Buğday risotto’yu mantar soteyle lezzetlendirmek de şahane oluyor. Mantar çorbasından mantarlı lazanyaya daha pek çok nefis önerim var.
#MantarNohut, tahin ve kimyonun muhteşem uyumu humus, dünyanın dört bir yanında tanınan, kendine sofralarda sık sık yer bulan bir lezzet. Genellikle zeytinyağıyla yapılıp soğuk servis ediliyor. Ama üzerine cızır cızır pul biberli tereyağı gezdirilmiş sıcak versiyonunun seveni de çok... Sadece humus yapan salaş dükkânlarımız bol olsa da modern sunumuyla restoranlarda da karşımıza çıkıyor. Humusun kaliteli malzemeyle ve usulüne uygun yapılmış en iyilerini jürimiz seçti.
#HumusEkranların sevilen gündüz kuşağı programı Gelinim Mutfakta pizza poğaça tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Peki, kabarmalara doymayan pizza poğaça nasıl yapılır? İşte pizza poğaça tarifi ve malzemeleri...
#Pizza Poğaça TarifiVeganlığın kısa süreli bir trend değil, yaşam biçimi olduğunu sık sık hatırlatıyorum. Yine de vegan günü, vegan ayı gibi etkinliklerin önemli bir farkındalık yarattığını düşünüyorum... Ocak boyunca kutlanan ‘veganuary’den (vegan ayı) ilham alan mevsim tariflerinde kış sebzeli doyurucu lezzetler var.
#VeganuaryProteini yüksek, kalorisi düşük.... Marine edilmesi ve ızgarada pişirilmesi onu tek başına lezzetli bir ana öğüne dönüştürmeye yetiyor. Mantarı kimi zaman sebze sularına dahil ediyorum, kimi zaman da kurutup baharat karışımlarıma ekliyorum. Mevsimindeyken birçok çeşidini alıyor, yılın diğer dönemlerinde kullanmak üzere kavanozlarda hazır tutuyorum. İstiridye, kestane, kanlıca mantarı, sarıkız, porçini ve daha niceleri... Ülkemizde yetişen mantarlar çok çeşitli, onlarla bazen aslını aratmayacak bir kokoreç yapıyorum, bazen de cevizli sürmelik ezme...
#MantarPorçini, imparator veya kültür mantarlarını çiğ olarak yiyebilir, salatalarınıza katabilirsiniz. Pişmiş isterseniz biraz sarımsak, yağ ve tuz, mantarların lezzetini öne çıkarmak için yeterli! Ama pişirmeye zeytinyağıyla başlamanızı, servis yapmadan hemen önce tavaya küçük bir parça tereyağı eklemenizi öneririm. Mantarların istisnai bir rolü var: Layıkıyla pişirildiğinde çok az ilaveye ihtiyaç duyarlar!
#MantarBugünlerde sofranızı çeşit çeşit mantarla zenginleştirebilirsiniz. Kanlıca mantarına yumurta kırabilir, kurutulmuş kuzugöbeğiyle sos yapıp et yemeklerine sınıf atlatabilirsiniz. Hemen her markette bulabileceğiniz istiridye mantarını kızarttığınızda enfes olur. Kestane mantarıysa etli yemeklere şahane bir eşlikçidir.
#MantarHatay mutfağına ait olan ama bugün şehirde neredeyse ustasının kalmadığı sasiço... Hamuru pancarlı, içi keçi büş peyniri dolgulu ravioli... Adaçayı tempura... Pöç etli Japon mantısı... Şef Yaren Çarpar’ın elinden çıkma bu özel tatlar, Maslak Sanayi’deki House of Ekria’da...
#Hatay Mutfağıİtalyan mutfağının önemli lezzetlerinden biri olan risotto, son yıllarda ülkemizde de rağbet görüyor. Pirincin nişastasını salmasıyla kremamsı bir tat alan risottoyu mantarlı, safranlı, sebzeli, veya peynirli gibi pek çok değişik malzemeyle hazırlamak mümkün. Peki, risotto nasıl pişirilir?
#Risotto NedirDışarıda ailemizle ve arkadaşlarımızla bir şeyler yiyip vakit geçirmeyi çok özledik. Yazın vazgeçilmezi piknik için yılın en uygun vakitlerindeyiz. Ünlü şeflerden tarifler istedik, şef Refika Birgül’den sepet hazırlamanın ipuçlarını öğrendik. Hürriyet Seyahat yazarımız Saffet Emre Tonguç da en güzel piknik alanlarını paylaştı.
#Yemek TarifleriLezzetiyle sofralarda geniş yeri olan mantarlar, birçok kişinin de gelir kapısı. Çoğunlukla hobi olarak başlayıp para kazanan yetiştiricilerin sayısı artıyor. Hem soframıza gelen ‘akıllı’ türleri hem de doğada kendi başına yetişip bir köyü ‘göçürecek’ kadar zehirli olanlarıyla mantarlar doğanın gizemli canlıları; yakından tanıyalım...
#Mantar