Mantarın 4 hali!

Güncelleme Tarihi:

Mantarın 4 hali
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2021 07:00

Proteini yüksek, kalorisi düşük.... Marine edilmesi ve ızgarada pişirilmesi onu tek başına lezzetli bir ana öğüne dönüştürmeye yetiyor. Mantarı kimi zaman sebze sularına dahil ediyorum, kimi zaman da kurutup baharat karışımlarıma ekliyorum. Mevsimindeyken birçok çeşidini alıyor, yılın diğer dönemlerinde kullanmak üzere kavanozlarda hazır tutuyorum. İstiridye, kestane, kanlıca mantarı, sarıkız, porçini ve daha niceleri... Ülkemizde yetişen mantarlar çok çeşitli, onlarla bazen aslını aratmayacak bir kokoreç yapıyorum, bazen de cevizli sürmelik ezme...

Haberin Devamı

KOKOREÇ

(2 kiÅŸilik)

Mantarın 4 hali

NE LAZIM?

- 500 gr istiridye mantarı

- 1 soÄŸan

- 1 domates

- 3 yeÅŸil biber

- 3 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 tatlı kaşığı tuz

- 2 tatlı kaşığı kekik

- Kimyon, pul biber

- 1 yemek kaşığı 7 türlü baharat karışımı (opsiyonel)

NASIL YAPARIM?

- Mantarları ve diğer sebzeleri küçük küpler şeklinde doğrayın. Kalın tabanlı bir tavaya yağı ve soğanları alın, yumuşamaya başlayınca biberleri katıp kavurmaya devam edin.

- Domatesleri ve baharat çeşitlerini de ekledikten sonra domatesleri suyunu bırakıp çekene kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Sonrasında bu sosu bir kaba alın. Aynı tavaya yağ eklemeden ve tava hâlâ sıcakken mantarları koyun.

Haberin Devamı

- Orta-yüksek ateşte mantarları suyunu bırakmadan küçülene kadar 10 dakika pişirin. Mantarlar suyunu bırakırsa bu suyu çekene kadar orta ateşe alarak pişirebilirsiniz.

- Daha sonra mantarların içine kenara ayırdığınız sosu ekleyip biraz daha yağ ve kekik ilave ederek 10 dakika pişirin. Vegan kokorecinizi sıcak servis edin.

DOLMA

(3 kiÅŸilik)

Mantarın 4 hali

NE LAZIM?

- 500 gr iri kültür veya kestane mantarı

Vegan parmesan için;

- 50 gr çiğ kaju 

- 2 yemek kaşığı besin mayası 

- 1/2 tatlı kaşığı sarımsak tozu

- 1 tatlı kaşığı tuz

Harcı için;

- 50 gr tofuÂ- 1/3 soÄŸan

- 1 adet renkli biber

- 1 diş sarımsak

- 1/2 demet maydanoz

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 çay kaşığı pulbiber, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

- Mantarları temizleyip saplarını ayırın.

- Bir tavada kızdırmaya başladığınız zeytinyağının içine önce küçük küpler halinde doğradığınız soğanı ve rendelenmiş sarımsağı atın; soğanlar pembeleşmeden yine küp küp doğradığınız renkli biberi ekleyin.

- Baharat çeşitlerini de ilave edip 3-4 dakika kavurduktan sonra elinizle ufaladığınız tofuları ekleyin, kavurmaya devam edin. 10 dakika sonra ocaktan alın, soğumaya bırakın.

Haberin Devamı

- Harcınız soÄŸurken vegan parmesan hazırlamak için gerekli tüm malzemeleri blender’a atın, en yüksek hızda 1 dakika çekin.Â- Harcınız ılımaya baÅŸlayınca hazırladığınız mantarları yaÄŸlı kâğıt serilmiÅŸ bir fırın tepsisine alın, içlerini 1-1.5 yemek kaşığı kadar harçla doldurun.

- Üzerlerine toz vegan parmesan serperek önceden ısıttığınız 180 derece fırında 12 dakika pişirin.

KEBAP

(3 kiÅŸilik)

Mantarın 4 hali

NE LAZIM?

- 200 gr kestane mantarı (saplı)

- 200 gr kültür mantarı (saplı)

- 6 yemek kaşığı zeytinyağı

- 3 yemek kaşığı soya sosu

- 3 diş sarımsak

- 1 tutam ince kıyılmış maydanoz

- 1 çay kaşığı kekik

- 1 çay kaşığı pul biber

Haberin Devamı

- 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

NASIL YAPARIM?

- Mantarları saplarını kırmadan ıslak bir bez yardımıyla güzelce temizledikten sonra marinasyonu hazırlamaya başlayın. Mantar, sarımsak ve maydanoz hariç tüm malzemeleri bir kâseye alın, karıştırın.

- Rendelenmiş sarımsak ve maydanozu da ekleyip bir dakika daha karıştırın ve mantarları içine atıp, buzdolabında 2-3 saat dinlenmeye bırakın.

- Buzdolabından çıkarınca oda sıcaklığına gelmesi için 15 dakika bekleyin. Mantarları karışımın içinden çıkarıp şişlere dizmeye başlayın. Şişlerin üzerine en son bir fırçayla karışımın kalanını sürün, ızgarada önünü ve arkasını 7’şer dakika boyunca pişirin.

EZME

(4 kiÅŸilik)

Haberin Devamı

Mantarın 4 hali

NE LAZIM?

- 400 gr karışık mantar

- 3 arpacık soğanı

- 130 gr kavrulmuÅŸ ceviz

- 5 diş sarımsak

- 1 dal biberiye yaprağı

- 3-4 dal maydanoz yaprağı

- 3 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

NASIL YAPARIM?

- Çok minik doğradığınız soğan ve sarımsakları yağda 3-4 dakika çevirin.

- Soğan ve sarımsakların üzerine biberiye, maydanoz ve karabiberi katın.

- İkiye böldüğünüz mantarları da bu tavaya alın, orta ateşte 10 dakika boyunca ara ara karıştırarak pişirin.

- Karışımı bir blender’a alıp cevizleri ekleyin. 2 dakika önce düşük, sonra yüksek devirde macun kıvamına gelene kadar çekin.

Haberin Devamı

- Bir cam kavanoza alıp ağzı açık bir şekilde soğumaya bırakın. Tamamen soğuduktan sonra buzdolabına alın.

BİR ÖNERİ

Bu ezmenin üzerine siyah zeytin dilimleri yerleştirip bruschetta hazırlayabilir, sandviçlerde ya da kahvaltılarda ekmeğin üstüne sürmelik olarak kullanabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!