Türkiye’nin dört bir yanında bulunan kervansaraylar, Osmanlı ve Selçuklu dönemine dair izler taşıyan yapılardır, Rüstem Paşa Kervansarayı da bunlardan biri. 16. yüzyıl yapısına sahip olan Rüstem Paşa Kervansaray, ‘Rüstem Paşa Bedesteni” veya ‘Taş Han’ olarak da adlandırılır. Peki, kervansaray nedir? Tarihi Rüstem Paşa Kervansarayı nerede?
#Kervansaray NedirTicaretin ve sanayinin merkezi olan Kayseri, artık turizmle, zengin mutfağıyla kendinden söz ettiriyor. Yedi ülkeden doğrudan uçuşların yapıldığı Kayseri aynı zamanda peribacalarıyla ünlü Kapadokya’nın kapısı olarak gösterilen Soğanlı Vadisi ile turizmde yeni bir açılım yapıyor. Aziz George Kilisesi’nin Soğanlı Vadisi’nde bulunması ise dini turizm açısından da bir avantaj sağlıyor. Pastırması, sucuğu ve mantısıyla ünlü Kayseri aslında tam bir gastronomi şehri. Afyon Valiliği sırasında Frigya Vadisi’nin dünyaca tanınmasına büyük katkısı olan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek şimdi tüm enerjisini Kayseri için harcıyor.
#KayseriDostlukları yıllar öncesine dayanıyor. Aslında her şey Ankara’da sokakta tesadüfen karşılaşmalarıyla başlıyor. Ve Haldun Dormen’in “Yaparsın şekerim” lafıyla Semiramis Pekkan’ın hayatında ve kariyerinde birçok kırılma noktası yaşanıyor. Bu iki isim yıllar sonra yeniden bir arada. Onları buluşturan da yönetmenliğini Haldun Dormen’in yaptığı, 20 Eylül’de Maximum Uniq Açıkhava’da sahnelenecek ‘Broadway’den İstanbul’a Müzikaller-Senfonik’ projesi. O gece birçok ismin yanı sıra onur konuğu olarak 50 yıl sonra yeniden sahneye çıkacak Pekkan ve projenin yönetmeni Dormen’le buluştuk. Dostluklarını, anılarını, şimdiki hayatlarını konuştuk.
#Haldun DormenTab kelimesi Farsçada güç ve takat anlamına gelir. Nu kelime aynı zamanda, sıkıntı, sıcaklık, kış ve tazelik gibi anlamlarda da kullanılır. Günümüzde de birçok birleşik kelimede kullanılan hane kelimesi ise ev ve oda demektir Osmanlı döneminde ilk tabhane 14. yüzyılda açılmıştır. Tabhane nedir, ne işe yarar ve kimler tabhanede kalabilir? İşte, tüm detaylar.
#AraştırmaOsmanlı devleti döneminde derbent olarak adlandırılan bir teşkilat bulunmaktaydı. Bu teşkilat hakkında bilgi sahibi olmak isteyen birçok insan Derbent nedir, nereye bağlıdır? Osmanlı'da derbent muhafızları ne yapar? Şeklinde birbirinden farklı sorulara yanıt aramaktadır. Sizin için derbent kelimesi hakkında tüm detaylarıyla birlikte merak edilen soruları derledik.
Şimdilerde olduğu gibi eski zamanlarda da ülke güvenli için sınır güvenliklerine önem veriliyordu. Tarihte de sınır boylarına güvenlik için yapılmış yapılar bulunmaktadır. Ribat olarak anılan bu yapılarda amaç ülke güvenliğine verilecek olan önlemdi. Peki, bu ribatlar tamamen askeri bir hizmet mi veriyordu? Yoksa başka işler içinde kullanılmakta mıydı? Sınır askerleri ile bu yapılar arasında ne gibi bir bağlantı vardı? Hangi ülkeler ve hangi topluluklar ribat inşa etmiştir? İşte, ribat hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Ribat Nedir?Bedesten kelimesini duyduğunuz zaman ne anlama geldiği hakkında bir fikriniz olmayabilir. Siz de bilmediğiniz bir kelimeyi duyduğunuz zaman ne anlama geldiğini öğrenmek isteyebilirsiniz. Bedesten nedir ve ne işe yarar? Bedestenler hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bedesten Nedir Ve Ne İşe Yarar?İpekyolu’nu Akdeniz iskelelerine bağlayan hanlar hanına bir yolculuk yaptık. Antalya’nın en büyük doğal gölünün yanı başındaki Selçuklu hatırasına, Kırkgöz Han Kervansarayı’na düştü yolumuz. Öncesinde aynı adı taşıyan gölde mola verip nefes aldık.
#GazetehaberleriBenim 20 yıl evvel gördüğüm Yezd, çarşısıyla, dar ve örtülü sokaklarıyla, kubbeli ve birbirine geçmiş evleriyle henüz tatlı bir ortaçağdı. Bugün modern hayatın imkânlarına kavuşmuş ama şehre giden yollardaki eski medeniyet, kervansaraylar üzerinden hâlâ devam ediyor.
#İlber OrtaylıReyting sıralamalarındaki başarısını haftalardır zirvede tutan tarihi dizi Diriliş Ertuğrul bu hafta 44. bölümü ile ekranlara gelecek. Bakalım bu hafta neler olacak? Diriliş Ertuğrul yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Merak edilenler haberimizde…
#Diriliş ErtuğrulTire, İzmir’e yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta bir ilçe. Tarihi bir yerleşim. Hitit, Frig, Roma, Aydınoğulları ve Osmanlıların tabaka tabaka oluşturduğu bir mirasın üstünde oturmuş, pek çok uygarlığı yaşamış, bin yılların ötesinden geliyor. Kente tarih içinde “Ulemalar yatağı”, “Eski taht şehri”, “Rum’un meşhur kenti” gibi tanımlamalarda bulunulmuş; Evliya Çelebi ise onun için “Şehr-i muazzam” sözünü kullanmış.
Edirne’ye yolum ilk kez 1961 yılında düşmüştür. İstanbul’da bile henüz garaj mefhumu yokken, Sirkeci sokaklarından bindiğim otobüs, hayli sıkıntılı bir yolculuktan sonra beni oraya götürmüştür. Selimiye’nin minarelerini karşıdan önce iki, sonra üç, şehre girince de dört görünce; ağzım bir karış açık kalmıştır ki, tevatür bir şaşkınlıktır.