En ilginç ve en büyüleyici doğal alanlardan biri olan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Kuşadası ve Söke arasında konumlanıyor. Önceki yazımda parkın koylarından, bitki ve canlılarından söz etmiştim, bu yazımda ise etrafındaki tarihi değerleri aktaracağım...
#1Kimi sokaklarda büyük boşluklar var. Sanki orada daha önce yaşam kurulmamış, o sokağın sakinleri hiç var olmamış gibi… Kimi binalar yerinde değil artık, kimileri de yıkılacağı günü bekliyor. O evlerin hayatta kalan sakinleriyse ya kırsaldaki evlerinde ya çadırkentlerde ya da göç ettikleri yeni bir şehirde yeni hayatlarına adapte olmaya çalışıyor. Hepsi, yıllardır aşina oldukları hayata yani şehrin eski canlılığına kavuşmasını bekliyor. Peki, bu nasıl mümkün olacak? 6 Şubat’ta depremden etkilenen kentleri sosyal ilişkileri ve kent kimliğini koruyarak yeniden inşa etmek için ne gerek? Uzmanlara sorduk.
#DepremFrankfurt’taki siyasi geleneklere göre ‘Kentin Birinci Vatandaşı’ olarak anılan Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanı Hilime Arslaner, Türkiye ve Suriye’de deprem felaketinin yıkımına uğrayan bölgelerin yeniden yapılanma sürecine katkıda bulunmak istediklerini açıkladı.
#Avrupadan HaberCanlarımızı yitirdik. Birçok bina yıkıldı. Ekonomik boyutu da ağır oldu. Felaketin üzerinden 23 yıl geçti. 17 Ağustos 1999 depreminden bu yana ne yaptık? Hangi konularda yol aldık? Eksiklerimiz neler? Bu soruları sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yönelttik.
#Bursa‘Sagalassos’u İzlemek’ başlıklı sergisiyle Bozlu Art Project’e konuk olan usta fotoğrafçı Murat Germen, “Sagalassos, doğa verileri dikkate alınarak inşa edilmiş bir kent. Mimarlık ve kent planlaması el ele. Yaşamın tam göbeğinde oturan su ise kentin şekillenmesindeki başat kıstas olmuş. Bunların hepsi, günümüz kent planlamasında ranttan dolayı göz ardı edilen ama aslında örnek alınması gereken konular, meramım budur” diyor.
#Murat GermenJeolojik yapı kelime anlamı olarak coğrafi şekil demektir. Bu coğrafi şekiller doğal yollarla meydana gelen yeryüzü şekilleridir. Jeolojik yapı bilimi de doğal yolla oluşan bu coğrafi şekilleri tek tek inceler. Benzer özelliklere sahip kaya katmanları da buna dahildir. Jeolojik yapı coğrafi şekillerin tüm etkilerini incelemekte ve yerleşmeyi büyük ölçüde etkilemektedir. Jeolojik yapı nedir, neleri etkiler ve ne anlama gelir, ? Jeolojik yapı yerleşmeyi nasıl etkiler gibi soruların cevaplarına yer verdik.
#Jeolojik Yapıİklim krizinin kent planlarında da kendisini hissettireceğini belirten şehir plancısı Hüseyin Oflaz, “Yeşil binalar ve yeşil altyapı, sürdürülebilir ulaşım ve yatay mimari, yeni kent planlarındaki anahtar kelimeler olacak” dedi. Oflaz, sürecin kent yöneticilerine yeni görevler yüklediğini söyledi.
#Hüseyin OflazİBB Meclisi’nin kasım ayı oturumlarının ikinci birleşimi Yenikapı’da yapıldı. 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında toplandı. İstanbul’da deprem riski taşıyan ancak yaşanacak hak kaybı nedeniyle yıkılamayan binaların yenilenmesinin önündeki engeller İBB Meclisinde oybirliği ile kabul edildi (Bir önceki İBB meclis grubu bu plan değişikliklerine ret oyu kullanıyordu), önünde engel kalmadı.
#İBBİngiltere’de kadınların gitmek istedikleri yere güvenli bir şekilde varıp varmadığını kontrol eden bir uygulama geliştiriliyor. Benzer uygulamaların sayısının artması ne anlama geliyor; sokakları kadınlar için güvenli hale getirmenin yolu bu mu? ‘Kadınlar için kentsel tasarım’ çalışmalarıyla bilinen Dr. Deniz Altay Baykan bu yöntemi işlevsel bulsa da kentin tüm kamusal alanlarının acilen düzenlenmesi gerektiğini söylüyor.
#KadınArama Kurtarma Derneği (AKUT) Bursa Ekip Lideri Abdullah Nişancıoğlu, Bursa halkının afet bilincinin yetersiz düzeyde olduğunu belirterek, “Bu konuda yapılan eğitimlere katılım düzeyi çok düşük. Mutlaka herkes evine DASK yaptırmalı. Ayrıca ev veya arsa alırken, deprem ve imar yönetmeliğine uygun olup olmadığını araştırmalı. Herkes evinde acil durum planı yapmalı. Afet tehlike avı yapıp, riskleri azaltmalı ve zaman zaman aile içinde tatbikatlar yapmalıdır” dedi.
#AfetMeclis Deprem Araştırma Komisyonu, 4 aylık çalışmasının sonucunda taslak raporunu hazırladı. Köye dönüşün özendirilmesi istenen rapora göre 20 milyonu bulan yapı stokundan afet riski taşıyan 7 milyona yakın konut ve işyerinin hızla dönüştürülmesi gerekiyor.
#Kentsel DönüşümAnadolu Yakası’ndan Boğaz Köprüsü’nü geçip Ortaköy’e doğru ilerlediğinizde ‘pagoda’ya (Budist tapınağı) benzeyen bir ev göz kırpar size. Burası Alman mimar Bruno Taut’un kendi adıyla anılan evi. İşte bu ev geçen günlerde 95 milyon liraya satışa çıktı. Ben içine girip gezebilen şanslı insanlardanım...
#Bruno TautPera Müzesi, ‘Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl’ adlı sergiyle fotoğrafın öncülerinin ayak izlerini takip ediyor. 1839’da gerçekleştirilen ilk fotoğraf gezisinin uğradığı şehirlere 180 yıl sonra bakan sergi, özellikle Ortadoğu şehirlerinin değişimini gözler önüne seriyor. Küratör Engin Özendes, bu fotoğraflara bakıp “Dünyaya yazık etmişiz!” diyor.
#Bir Yol ÖyküsüBaşkent’te yıllardır siyaset dışındaki en büyük tartışma konusu kuşkusuz kent planlaması. 23.5 yıllık Melih Gökçek iktidarıyla başta Mimarlar Odası olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve siyasetin bir kanadı arasında bitmeyen polemikler, mahkemeler hala zihnimizde...
#DENİZ GÜRELKadir Has Üniversitesi, Tasarım Yüksek Lisans programı öğrencileri için Türkiye'de ilk kez "Kent ve Çocuk Çalışmaları" modülünü hayata geçirdi. Üniversite genç mimarların, kent tasarımcılarının ve şehir planlamacılarının 0-3 yaş arası çocukların ve ailelerinin kamusal alanlardaki ihtiyaçları konusunda farkındalıklarını artırmayı amaçlıyor.
#ÜniversiteYüksek lisans programı öğrencileri için disiplinlerarası ‘Kent ve Çocuk Çalışmaları’ modülü başlıyor. ‘Kent ve Çocuk Çalışmaları’ modülü; genç mimarların, kent tasarımcılarının ve şehir planlamacılarının 0-3 yaş arası çocukların ve ailelerinin kamusal alanlardaki ihtiyaçları konusunda farkındalıklarını artıracak.
#Kadir Has ÜniversitesiBoğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin 2015 yılında sürdürülebilir bir yeşil kampüs amacıyla elektronik atıkların geri dönüşümü için başlattıkları BountoGreen adlı proje, Londra’da düzenlenen “Conflicts of an Urban Age” sergisine Türkiye’den seçilen tek üniversite projesi oldu. 19 Ekim’e dek Arup’un Londra Galerisi’nde izlenebilecek olan proje, 15-23 Eylül tarihleri arasında da Londra Tasarım Festivali’nde sergilenecek.
#ÜniversiteAltı günlüğüne İspanya’nın Endülüs bölgesindeyim. Burada kadınlar yaşamın dışında değil, odak noktasında. Eğlence de bazı ülkelerde olduğu gibi kapalı kapılar ardında değil, kamuya açık alanlarda... Mimari ve kent planlaması buna çok uygun; trafiğe kapalı sokaklar, dışarı kurulmuş masalar... Mutfak derseniz, o da ağzınıza layık!
#İspanya