Kemik Iliği haberleri sayfasında Kemik Iliği hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2265 Kemik Iliği haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dünya koronavirüs salgınıyla mücadele ederken, komşudan gelen bir haber yürekleri ısıttı. Yunan Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs özel sözcüsü Sotiris Çiodras, Ege’nin karşı kıyısındaki bir gencin Türkiye’de yaşayan bir gence kemik iliği bağışında bulunduğunu açıkladı.
#GazetehaberleriKemik iliği naklinde uyumluluk oranlarının düşük olması zaman zaman tedavi sürecini yavaşlatabilmektedir. Bu sebeple kemik iliği için donör olmak çok önemlidir. Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Müge Gökçe, kemik iliği donörü olmanın önemini ve donör olma sürecini anlattı.
#Kemik İliği Nakliİzmir'de lösemi teşhisi konulan ve ilik nakli bekleyen 3,5 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı için başlatılan nakil kampanyası, yurt dışına taşındı. Kasım ayında Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi konulan minik Öykü için Kanada, ABD, Fransa ve Almanya'da Kızılhaç ve gönüllü kuruluşlar tarafından kampanya başlatıldı.
#JMMLGünümüzün en sık şikayet edilen sağlık sorunlarından biri olan bel, omuz, bilek ve diz ağrılarına yol açan nedenlerin başında aşırı kilo, hareketsiz yaşam şekli ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin geldiğine dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, bu üç etkenin de birbirini tetiklediğini savunuyor.
#Kemik Suyu Çorbanın FaydalarıBolu'da kemik iliği hastalığıyla mücadele eden 4 yaşındaki Zeynep Gülcan’ın sağlık durumu ciddiyetini korurken, küçük kızın tedavisine Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde devam ediyor. Düzenlenen kan bağışı kampanyasında 10 bin kişi Zeynep için kan verdi ancak Zeynep için uygun ilik aylardır bulunamadı.
#ZeynepTürkiye'de kök hücre tedavisinde dünya standartlarında olduğu açıklandı. Türk Hematoloji Derneği tarafından düzenlenen Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi'nde uzmanlar kök hücre tedavisinde başarılı olduğumuzu,
#HematolojiTürkiye kemik iliği (kök hücre) nakli açısından Avrupa’da dördüncü sıraya çıktı. Geçtiğimiz yıl 77 merkezde, yaklaşık 3 bin 600 yetişkin ve çocuğa kemik iliği nakli gerçekleştirildi. Artık nakil için sıra bekleyen hasta yok. Aksine hasta bekleyen merkezler var.
#TÜRKKÖKSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanlığıEvde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz ilikli kemik suyu, tam bir süperstar besindir. Cilt ve eklem sağlığından kemiklerin güçlenmesine, ameliyat sonrası hızlı iyileşmeye kadar birçok alanda faydalıdır. Fakat özellikle kalp-damar problemi yaşayanlar, kolesterolü yüksek olanlar dikkatli kullanmalı.
#Dr. Ayça KayaKalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği gibi hastalıkların tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün… Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar ülkemizde pandeminin de olumsuz etkilediği bağış oranlarının azlığına dikkat çekip “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir” diyerek çağrıda bulunuyor.
#Melis YılmazYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserABD’nin Minnesota eyaletinde yaşayan iki çocuk annesi Phoenix Nightingale (32), uzun süredir ‘vampir hastalığı’ olarak bilinen akut aralıklı porfiri hastalığı ile mücadele ediyor. Nightingale, bugüne kadar 480’den fazla atak geçirdiğini ve bu atakların doğumdan bile daha acı verici olduğunu ifade ediyor. Güneş ışığından kaçınmak zorunda kalan Nightingale, aynı zamanda sarımsak gibi birçok besini de tüketemiyor. Peki porfiri hastalığı neden oluyor? Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı nedir? Uzm. Dr. Ekin Kırcalı, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSağlık istatistiklerine göre, 2023 yılında Türkiye’deki toplam kızamık vaka sayısı 5 bin 88’e yükseldi. Bebek ölüm hızı binde 9.8’e çıktı. Sezaryen doğum oranı yüzde 61.5, muayene sayısı ise 973 milyon 519 bin 87 oldu.
#Sağlık İstatistikleriŞarkıcı, fotoğrafçı ve reklam yönetmeni Metin Arolat önceki gece sahne aldığı mekânda kalp krizi geçirdi. 52 yaşındaki sanatçı, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Ünlü dostlarının ‘sanat dünyasının güzel kalbi’ diye bahsettiği Arolat’ın ani ölümü sevenlerini yasa boğdu. Arolat'ın zayıflamak için iğne ve hap kullandığı iddia edildi.
#Metin ArolatHer yıl 9. ayın 22. günü dünyada kronik miyeloid lösemi veya KML günü olarak anılıyor. Bu tarihin seçilme nedeni ise KML’nin 9. ve 22. kromozomlarda oluşan bir bozukluk sonucu gelişmesi. KML, kemik iliğinin kan oluşturan hücrelerinde gelişen, olgunlaşmamış hücrelerin biriktiği ve sonunda kanı istila ettiği bir kanser türü olarak tanımlanıyor.
#Sponsorlu İçerikDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriOBEZİTE, sağlık açısından risk oluşturan vücutta yoğun yağ birikimidir. Kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, karaciğer hastalığı, uyku apnesi gibi hastalıklara da etki eden obezite, iyileştirilebilir bir hastalıktır. Fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve davranış değişiklikleri kilo vermeye yardımcı olarak obezite tedavisinde kullanılır. Bazı durumlarda ise ilaç tedavisinden ya da obeziteye karşı geliştirilen cerrahi yöntemlerden yararlanılabilir. Kilo fazlalığının ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Kliniği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Aktuğlu, bazen ortopedik sorunlara neden olduğu gibi, aynı zamanda ortopedi hastalarının tedavilerini de zorlaştırdığı uyarısında bulundu. Aktuğlu, aşırı kilonun yol açtığı ortopedik sorunları anlattı...
#1Ortobiyolojiklerin, vücutta doğal olarak bulunabilen ve kemik kırıklarında, bağ, menisküs ve kıkırdak yaralanmalarında iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılan biyolojik maddeler olduğunu belirten Özel Gazi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Özcan, vücuda etkileri ve kullanım alanları hakkında bilgiler verdi.
#1Sümmani Karakuş, kemik iliğinin yeterli kan üretememesinden dolayı yaklaşık 2 yıllık süreçte verilen 120 ünite kanla ayakta kaldı. Ancak aldığı yoğun miktardaki kan başka sağlık sorunlarına yol açtı. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığına kök hücre nakli yapabilmek için başvurduklarını belirten Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü, “MDS’in bu tipi, kök hücre nakli yapılan hastalıklar arasında değil. Hastamız sürekli kan alarak yaşayamayacağı ve verilen kanlar organlarda demir birikimine (hemosiderozise) yol açacağı için Sağlık Bakanlığına yaptığımız endikasyon dışı kök hücre nakli onaylandı. Donörü olmayan hastamıza kök hücre de Almanya’dan bulundu ve nakil gerçekleşti” ifadelerini kullandı.
#SağlıkSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek bina Onkoloji Tanı ve Tedavi Hastanesi'nin inşaatında incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından konuşan Fahrettin Koca yan dal mecburi hizmeti ile ilgili düzenlemeye değinerek, "Yapmak istediğimiz düzenlemeyle yandal uzmanlığını, ana dal uzmanlığından sonra kazandıktan itibaren hemen başlayabilecekler. Başladıktan sonrası için kalan mecburi hizmeti de kaldırmış oluyoruz. Yani sorumlu kılmıyoruz" dedi.
#Fahrettin KocaAlmanya’da yaşayan Marius Werner, isimsiz bir kök hücre bağışıyla bir İngiliz doktorun, Nick Embleton'ın hayatını kurtardı. Genç adam bu durumun intihara meyilli hissettiği bir zaman diliminde kendisini de hayatta tuttuğunu söylerken BBC News nakilden 2 yıl sonra iki 'kan kardeşi' bir araya getirdi.
#Almanya