Güncelleme Tarihi:
Hematolojik Onkoloji Derneği’nin düzenlediği 3’üncü Hematolojik Onkoloji ve Kemik İliği Tranplantasyon Sempozyumu’nda
TÜRKKÖK SAYESİNDE DAHA HIZLI DÖNOR BULUNUYOR
Derneğin başkan yardımcısı Prof. Dr. Seçkin Çağırgan, Türkiye’nin kök hücre nakillerinde sayısal ve kalite olarak önemli gelişmeler gösterdiğini belirtti. 10 yıl önce yılda yaklaşık 500 hastaya yapılan kök hücre nakillerinin, geçtiğimiz yıl 3 bin 600’e kadar çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Çağırgan, “Hiç bir ülkede bu şekilde artan ivmeyle gerçekleşen başarı yok. 10 yıl önce birçok hasta nakil yapılamadığı için yaşamını yitirirken, bugün tedaviye daha hızlı ve başarılı şekilde ulaşmak mümkün” dedi. Tek eksiğin kardeş ve diğer aile bireylerinde donörü(vericisi) bulunmayan hastalar için uygun dönor havuzunun(banka) genişlemesi olduğunu anlatan Prof. Dr. Çağırgan şunları söyledi:“Uzun yıllar yurt dışına bağımlıydık.
Avrupa ve Amerika’daki kemik iliği bankalarından donörlere ulaşmaya çalışıyorduk. Hem çok uzun bir süreç hem de maliyetliydi. Ortalama 6-8 ayda donör bulunabiliyordu. Beklerken hastaların hastalıkları nüksediyor, bazen de donör bulunamadığı veya geç bulunduğu için kaybediyorduk. TÜRKKÖK Projesi bu alandaki eksikliği gidermesi açısından çok önemli. 2015’de bin 400 dolayında hasta için akraba dışı donör araştırması için TÜRKKÖK’de tarama yapıldı. Yaklaşık 330’una uyumlu donör saptanabildi. Donör bulma süresi 2-3 aya kadar indi. Ancak ülkemizde gönüllü bağışçı olma konusunda yine de bir çekingenlik var. Gelişmiş ülkelerde her 100 kişiden 1.7’si donör. Bizde bu oran on binde 3’lerde.”
MALİYETLERİ DE AZALTTI
TÜRKKÖK Projesi’nin katkısı bekleme süresini kısaltması ve donör şansını artırmasından ibaret değil. Dünya Kemik İliği Bankası’na bağımlılığını azaltması maliyetleri de önemli oranda düşürdü. Yurt dışında donör bulunması halinde nakil maliyetinin 35 bin Euro’ya ulaştığını belirten Prof. Dr. Çağırgan, “TÜRKKÖK ile maliyet 5 bin Euro düzeyine indi. Genetik yapısı benzer topluluklarda donör bulmak daha kolay. Dolasıyla TÜRKKÖK sadece Türkiye değil, benzer genetik yapıya sahip olduğumuz başka akraba topluluklar için de önemli bir dönor kaynağı olacak” diye konuştu.
DÜNYA BANKASINA AKRETİDE OLACAK
Bugüne kadar Türkkök’e 115 bin verici kaydedildiğini belirten Prof.Dr. Fevsi Altuntaş, hedefin 250 bin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Altuntaş TÜRKKÖK’ün Dünya Kemik İliği Bankası’na aktedite olma çalışmalarının sürdüğünü de sözlerine ekledi.