Bir yılı aşkın süredir titizlik ve şeffaflıkla yürütülen değerlendirmeler sonucunda hazırlanan ‘İncili Gastronomi Rehberi’, görkemli bir ödül töreniyle gastronomi dünyasını bir araya getirdi. Hürriyet Gazetesi, Karaca ve Jumbo iş birliğiyle Conrad İstanbul Bosphorus’ta hayata geçen törende, 4 ve 5 ‘İnci’ alan restoranlara ödülleri takdim edildi. Rehbere ilk kez eklenen Unilever Food Solutions tarafından belirlenen ‘Geleceğin Menüleri Ödülleri’ ve ‘Proje Ekibi Özel Ödülleri’ de sahiplerini buldu.
#İncili Gastronomi Rehberi31 Mart’ta Türkiye’de seçimler var. Ama gerçek anlamda bu havaya girildiğini söyleyemem. Çünkü adaylar bizde geç açıklanıyor ve hatta en son günlere bırakılıyor. Ve biliyoruz ki; listeler Yüksek Seçim Kurulu’na verilinceye kadar da birçok değişiklik olabilir.
#1Sıradan bir yurtdışı tatilinin ötesine geçip yılın ilk günlerini karşılamak için süslenmiş, coşku dolu şehirlerde yeni yıla girmek unutulmaz bir deneyime dönüşebilir. Gezginlerden oluşan jürimize yeni bir yılı eğlenceli, bol renkli karşılayan dünya kentlerini sorduk. En iyiler arasında Noel ruhunu yeni yılın ilk gününe kadar yaşatan Noel pazarıyla Madrid’den vals gösterileri meydanlara taşan Viyana’ya, 2024’ün ilk dakikalarına herkesten önce ‘merhaba’ demek için Sidney’den plaj partileriyle ünlü Rio de Janerio’ya birçok alternatif var. ◊ Pınar Tahirler/ptahirler@hurriyet.com.tr
#Pınar Tahirler2005’ten beri sizinle bu köşede buluşuyoruz. Türkiye’nin her yerinden yüzlerce gece kulübü, restoran, bar, kafe, parti, festival, beach, semt, sokak... Şimdi artık Hiperaktif’i genç arkadaşım Melis Yılmaz’a devrediyorum. Gözüm arkada değil, göreceksiniz boynuz kulağı geçecek. Ve bu 18 yılda sürçü lisan ettiysek affola.
#Savaş ÖzbeyOrtak geçiş noktasında bulunan bir ilimiz olduğu için, diğer yörelerimiz ile de birçok ortak yönleri bulunmaktadır. Osmanlı imparatorluğunun ilk filizlendiği yerlerden biri olması nedeniyle güçlü bir tarihe de sahiptir. Yöresel mutfak kültürü ile oldukça öne çıkmakta olan bu il birçok turist tarafından merak edilmektedir. Bilecik mutfağını merak edenler için Bilecik yemekleri - Bilecik'te ne yenir ve neyi meşhur? Bilecik Mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular en çok merak edilmektedir. Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Bilecik YemekleriAYNEN bundan 20 yıl evvel sadece bir çöl halindeyken şu anda dünyanın turizm ve cazibe merkezine evrilen Dubai örneğinde olduğu gibi Yalıkavak da bundan 20 sene önce Bodrum’un az nüfuslu ve kendi halinde bir beldesiyken özellikle Yalıkavak Marina’nın da kurulmasıyla yükselen bir değer haline dönüştü. Şimdi ise global arenanın en ünlü markalarının mağaza ve restoranlarına ev sahipliği yapan, dünyanın en görkemli mega yatlarının demir attığı, Batı’dan ve Doğu’dan bölgeye akın eden varlıklı misafirleriyle Bodrum’un tam bir cazibe merkezi haline geldi. En lüks gayrimenkul projeleri, Michelin’e göz kırpan restoranlar, istanbul’da bile olmayan markaların hepsi burada. Bu yazımızda biz de Yalıkavak dosyasını açtık ve farklı lezzet arayışlarına yönelik alternatif mekanları sizler için kaleme aldık.
#1Baharatları, kokusu, otları ve rengarenk sunumlarıyla oryantalist ama bir yandan da modern bir yemek kültürüne sahip Lübnan mutfağı, Alaçatı’daki adresi El Yar’la birlikte damaklarda eşsiz tatlar bırakmaya aday... Lübnan mimarisinden yola çıkılarak tasarlanan mekana giriş yaptıktan sonra kendinizi bir anda yasemin ve begonvillerle dolu eşsiz bir dünyanın içinde buluyorsunuz.
#1Roma’yı birçok kez farklı nedenlerle ziyaret etmiştim. Pantheon, Trevi Çeşmesi, Collesium, İspanyol Merdivenleri, Campo de Fiori, Trajan’s Market, Palazzo Valentini gibi tarihi ve turistik yerleri de Lazio bölgesindeki faşist dönem mirası modern yapıları da, San Lorenzo’daki eski makarna fabrikasındaki sanatçı atölyelerini de dolaşmıştım.
#Müge AkgünDaha çok pop şarkıcısı olarak biliniyor ama Rebetiko da söylüyor, klasik Türk müziği de... Kıbrıslı şarkıcı Ziynet Sali’yle bu mirası, 80 kiloluk bir ergenden nasıl Türkiye’nin en seksi sanatçılarından birine dönüştüğünü ve günümüzün güzellik anlayışını konuştuk: “Dünyanın ihtiyacı, kişilerin iç güzelliği ama insanoğlu dış güzelliğe önem veriyor. Zaten estetik operasyonlar çıktı, mertlik bozuldu. Gerçek ve doğal güzellere haksızlık bu bence!”
#Ziynet SaliDaha çok pop şarkıcısı olarak biliniyor ama Rebetiko da söylüyor, klasik Türk müziği de... Kıbrıslı şarkıcı Ziynet Sali’yle bu mirası, 80 kiloluk bir ergenden nasıl Türkiye’nin en seksi sanatçılarından birine dönüştüğünü ve günümüzün güzellik anlayışını konuştuk: “Dünyanın ihtiyacı, kişilerin iç güzelliği ama insanoğlu dış güzelliğe önem veriyor. Zaten estetik operasyonlar çıktı, mertlik bozuldu. Gerçek ve doğal güzellere haksızlık bu bence!”
#Ziynet SaliÜlkemizin her bölgesinin mutfağında birbirinden nefis yemekler bulunuyor. Bu baş döndüren lezzetlerin hepsi yola çıkmak için ayrı birer neden… Biz de uzmanlarımıza ‘Hafta sonunda hem keşfedip hem de harika lezzetlerle tanışabileceğimiz adresler nereler?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaŞu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul Bienaliİspanya’nın Endülüs bölgesindeki Marbella’da Michelin’li şef Dani Garcia’nın en yeni konseptlerinden biri olan Leña’yı deneyimledik. Endülüs öyle bir kültür birikimi ki ister bir şef restoranına gidip üst düzey yemek yiyin, isterseniz tapas veya sahildeki ‘chuiringuito’lardan birine oturup ızgara sardalya yiyin; Marbella her koşulda damağınızı mutlu edecek, buna eminim...
#HürriyetGünün her saati uğrayıp özenli lezzetler tadabileceğiniz, yormayan bir mahalle mekânı arıyorsanız Nişantaşı’ndaki The Bono’yla tanışın. Sokağın hareketinden kopmayan barı ve arkadaki sakin bahçesinde şaşırtan bir yemek çeşitliliği sunuyor. Zeytinyağlı gelin sarması, mancarlı pide, tava ciğer, rezeneli-rakılı fava, asma yaprağında ballı Ezine peyniri menüde bulabileceğiniz seçeneklerden sadece birkaçı...
#The BonoYunan adalarından Patmos, tam bana göre. Ne çok büyük ne çok küçük. Ne bir ‘vur patlasın çal oynasın’ tipi parti adası ne de aşırı sessiz. Okuyucularım en sevdiğim mekânının Tsipouradiko olduğunu bilir. Taraması, marine edilmiş çiğ balıkları, fava üzerinde gelen karamelize ahtapotu… Ucuz ve güzel mezeler içinse adres Houston.
#PatmosMelih Uslu’nun yeni kitabı ‘Doğu Seyahatnamesi’ geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı… Gazetemizde de yazılarını okuduğunuz Uslu’yla Anadolu’yu keşfetme macerasını konuştuk: “Taşların dilini öğrenme hevesiyle çocukların peşine takılıp dev bir labirenti andıran Doğu şehirlerinin sokaklarına dalmak gerek.”
#HürriyetRecai Çakır, 35 yıllık turizmci olarak hem işi gereği, hem de onlarca özelliği nedeniyle Bodrum’u tercih etmiş. Bodrum’a da ilk adımını Kadıkalesi Restort Oteli’ni açarak atmış. Bunu daha sonra Sianji Hotel izlemiş. 3 yıldır Bodrum’da yaşayan Çakır’ın bölgeye son yatırımı ise Meşealtı Otantik Kebap olmuş. “Bodrum’un her koyu, her beldesi kendine has bir güzellik taşıyor” diyen Sianji Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır, çalışmalarını ve Bodrum’la düşüncelerini paylaştı.
#İzmir