TOBB’da önceki gün ekonomi yönetimi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la bir araya gelen TOBB’a bağlı oda başkanları, yeni dönemden beklentilerini anlattı. Talepler arasında finansal istikrar ve fiyat istikrarının sağlanması, kurun öngörülebilir olması, matrah ve stok affının tekrar değerlendirilmesi ve başta restoranlar olmak üzere zordaki işletmelere kira yardımı yapılması da yer aldı.
#GazetehaberleriYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakBazen insan yaptığı işe, yazdığı yazılara yabancılaşıyor. İnsanlık suçları işlenirken, tek günahı o bölgede doğup yaşamak olan binlerce insan terör saldırılarıyla veya bombalar altında yaşamını yitirip, yüz binlercesi evinden yurdundan kaçarken, aç susuz kalırken yeme-içme ve seyahat yazmalı mıyım diye düşünüyor.
#Müge AkgünAnadolu’nun yöresel yemeklerini, özüne hiç dokunmadan, aynı lezzette fakat daha stilize sunumlarla bizlerle buluşturan Seraf, yeni şubesiyle artık Vadistanbul’da... Şef Sinem Özler ve ekibinin gerek servis gerek içecek eşleşmeleriyle yükselen yeni tarzını en iyi yansıtan yemeklerden biriyse soğan dolması...
#Yöresel YemeklerYemek eleştirmeni Vedat Milor, sekiz bölümlük yeni bir YouTube programına başladı. ‘Geleneksel mi Modern mi?’ adlı programda baklava, tarhana, kuru fasulye ve içliköfte dahil, Türk mutfağının çok sevilen sekiz ürününün hikâyesini, bu lezzetlerin hem geleneksel hem de modernleştirilmiş versiyonlarını görüyoruz. Milor “Ustalarımız değer görmeyince geleneksel yemeklerimiz kayboluyor. Geleneği yaşatmanın tek yolu, o yemekleri günümüze adapte etmek... Elbette özünden kaybetmeden… Bu konuya kafa yordum, kendimde bir misyon gördüm” diyor.
#Vedat MilorTürkiye’nin en turistik bölgelerinden Kapadokya, 1985’te UNESCO tarafından, hem dinler tarihi açısından taşıdığı önemle hem de oluşumu 25 milyon yıl öncesine uzanan jeolojik yapısıyla Kültürel Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmişti. 1986’da Ulusal Park ilan edilerek koruma altına alındı. Uçhisar, Avanos ve Göreme… Bölgede her adımda başka bir sürprizle karşılaşıyorsunuz. Jürimiz, yılın bu zamanında Kapadokya’yı ziyaret edecekseniz “Bunları yapmadan dönmeyin” diyor.
#GazetehaberleriKar kalınlıkları ideale ulaştı, kayak merkezleri yükünü aldı. Şimdi beyaz zirvelerin tadını çıkarmanın tam zamanı. Ancak unutmayın, bu zorlu spor bolca kalori harcamak anlamına geliyor. Neyse ki hangi dağı seçerseniz seçin eteklerinde sizi bekleyen lezzet dolu bir şehir var. Kayak tutkunlarını mutlu edecek tüyolar burada.
#SeyahatSon aylarda birkaç kez Kayseri’ye gitme şansım oldu, bu kez de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bu kentteydim. Kayseri girişimci ruhu, Erciyes’i, pastırma ve mantısıyla zaten bir marka şehir. Ama bu kez tanıştığım yeni kuşak girişimciler ve ortaya çıkardıkları ürünlerin kalitesi beni çok etkiledi...
#Müge AkgünDiplomasiyle sofranın ilgisi ne? Savaşlar mutfağımızı nasıl etkiledi? Milli yemekler nasıl ortaya çıktı? Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Sosyolog Yard. Doç. Dr. Burak Onaran, bu soruların peşine düştü ve yeme-içme alışkanlıklarımızın yıllar içinde nasıl geliştiğini İletişim Yayınları’ndan çıkan ‘MutfakTarih’ kitabında anlattı.
#Kuru FasülyeTürkiye’ye gelen yabancılar yemeye doyamıyor, yurtdışına giden Türkler en çok onları özlüyor. Döneri, kebabı, çiğköftesi, lahmacunu bir yanda, kuru fasulyesi, mantısı, karnıyarığı öbür yanda… Her biri başlı başına ülkeyi sevme sebebi... Peki en iyisi hangisi? Hurriyet.com.tr okurlarına sorduk. Oylamaya 45 bin kişi katıldı, birinci yaprak sarma oldu. Bununla yetinmedik, yemek yazarlarımız Mehmet Yaşin ve Vedat Milor’dan favorileri öğrendik, Türkiye’nin önde gelen şeflerinden görüşlerini aldık. Yemeksepeti.com rakamlarına baktık. Akademisyenlerden, yemek yazarlarından Türk mutfağını neyin özel kıldığını öğrenmeye çalıştık. İşte Hürriyet Pazar’ın dev yemek dosyası…
#ÇiğköfteMutfağımızın dünyada yeri nerede? Geçmişi nedir? Geleceği var mıdır? Kimi bilerek, kimi bilmeden ahkâm keser. Kimi birkaç asırlık kebabın şarapla iyi gideceğini söyler... Bu hafta size, 2016’da tadına bakmanız gereken geleneksel lezzetleri sıralayacağım. Tatlarına bakarsanız, yukarıdaki sorulara rahatlıkla yanıt verebilir, bilerek ukalalık yapmış olursunuz.
#Geleneksel LezzetlerEbru Cündübeyoğlu hem yemekten hem de formundan taviz vermeyenlerden. Dengesini bulmuş. Canının istediğini yiyor ama kontrollü. Tek sıkıntısı plazma TV'lerin kendisini basık ve olduğundan kilolu gösteriyor olması. Eğer orada kendisini kilolu görüyorsa hemen diyetisyenine koşuyor
Bir dilim reçelli ekmek yedirebilmek için annesinin her numarayı denediği Ayşe Sözeri Cemal, dünyanın nimetleri diye tanımladığı yemek keyfini, 17-18 yaşlarında keşfetmiş. Ünlü reklamcı şimdi de geceden sabah, sabahtan da akşam ne yiyeceğini düşünüyor
Jacques Chirac, baba-oğul Bush’lar, Bill Clinton, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Tansu Çiller ve başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile hanımına yemek hazırlayan Vedat Başaran liderlerle yemek anılarını anlattı. Baraşan yemeğe en meraklı liderin Erdoğan olduğunu söylüyor. Başbakan ve eşi yarım saat önceden mönüdeki yemeği soruyor
Kayak tutkunları için önce kayak sonra içlerini ısıtacak sıcak bir yemek gelir. Kayak ve snowboard’la yorulan sporcular için sucuk ekmek, sıcak şarap, koca bir fincan kahve ya da sıcak bir çorba akla ilk gelenler. Ama elbette kayak merkezlerinde bundan çok daha fazlası var.