Güncelleme Tarihi:
Çocukluğunuzun mutfağından neler hatırlıyorsunuz?
Masada bir tabak ve ona bakan hüzünlü bir Ebru. Çok iştahsız bir çocuktum, yemek yemekten nefret ederdim, incecik ve çelimsizdim. Sonra yemeği keşfettim, Allah'tan biraz geç keşfetmişim.
Anneniz güzel yemek pişirir miydi?
Annem güzel yemek pişirir, anneannem de çok güzel yemek pişirir, yani aileden geçen bir şeydir el lezzeti. Annem İstanbul doğumlu ama anneannemde Çerkezlik var. Dede tarafı Arnavut, babamın babası Kayserili. Annem hamur işlerinde çok başarılıdır. Yağda Kayseri mantısını çok güzel yapar.
Babanız mutfağa girer mi?
Girer, balıkçıdır; ben de balığı çok severim. Balık oldu mu mutfak babamındır. Her türlü balığı yapar, balık tutmaya da gider, yazları en büyük keyfi balık tutmak ve sonrasında pişirmek. Bir de pazar günleri kahvaltısı meşhurdu: Sucuklu yumurtalar, kaşarlı, sucuklu tostlar... Yani babam mutfağa girmeyi sever, eli yatkındır. En son geçenlerde ayva reçeli yaptı.
Siz ilk ne zaman mutfağa girdiniz?
Herhalde 13-14 yaşımdaydım. Makarna pişirdim. Şimdi çok fazla giremiyorum, keyif için arada sırada... Evde yardımcımız Emel'imiz var. Emel’in elinin lezzeti, bizim aile lezzetine çok uygun. Hiç yadırgamadan aynı tatta yiyoruz. Genelde şunu yapalım, bunu yapalım diye birlikte karar veriyoruz.
Arada bir pişirseniz de kızınız ve eşiniz en çok hangi yemeğinizi seviyor?
Eşim sebze çorbamı çok seviyor. İçine; kereviz, kabak, yani kışın olan ne sebze varsa koyuyorum. Tavuk suyu ya da bulyonla yapıyorum, çok güzel oluyor. Sebzeyi daha çok çorba halinde tüketiyoruz. Bu çorbayı Duru da çok seviyor, kızım zaten çok çorbacı. Duru'ya yemek konusunda hiç ısrar etmedim. Ama çoğu anne bu konuda çok ısrarcı. Hiçbir çocuk aç kalıp ölmüyor, o yüzden annelerin biraz daha rahat davranması lazım. Acıkıp yemek yemek çok güzel bir şey ama anneler çocukların bu şanslarını ellerinden alıyor. O tarz annelerden değilim, kızımı biraz daha serbest yetiştirdim, “Yemek istemiyorum” dediğinde asla ısrar etmiyorum, “Doydum” dediğinde “Tamam” diyorum, bizim evde, tabağında yemek kalırsa arkandan ağlar durumu yok. Bunun faydasını görüyorum, güzel şeyler yiyor, yoğurdu çok seviyor, eti seviyor.
KÖTÜ YUMURTA ANILARI
Eşinizin mutfakla arası nasıl?
Yeni yeni ilgilenmeye başladı. Çok güzel makarna yapıyor. Hamurunu kendisi hazırlıyor, açıyor ve makarna makinesinde spagetti haline getiriyor.
Aşkın mideden geçtiği söylenir, buna inanır mısınız?
Aşk her yerden geçer, onun öyle bir pasaportu var ki geçmediği yer yok. İyi yemek, iyi sohbet iki sevgiliyi birbirine daha çok yaklaştırır.
En çok sevdiğiniz yemekler hangileri?
Domatesli pilavı çok severim ama daha çok ızgara balık severim. Levrek alırım, levreği soğan, kekik, kırmızı biber, dilimlenmiş limon, defne yaprağıyla harmanlarım, birazcık tereyağını balığın şurasına, burasına yerleştiririm, sonra kağıda sarıp fırına atarım, çok güzel oluyor. Bu da beğendiğim yemekler arasında. Mangal çok severim, mangalda ne pişerse yerim. Eti az pişmiş sevmem, güzel pişmiş olacak. Bonfileler, biftekler, anne köftesi (yoğun aromalı değil daha sade), yanına makarna, patates kızartması hakikaten çok güzel gidiyor.
Tadına bakmaya korktuğunuz yiyecek var mı?
Haşlanmış yumurta, soğuduğunda yemekte en zorlandığım şey. Bununda bir sebebi var tabii; ilkokulda beslenme çantalarımız vardı. Sıra arkadaşımın babaannesi ona haşlanmış yumurta koyardı. Sabahtan haşlanmış o yumurtanın, öğleye doğru öyle bir kokusu çıkardı ki, o yüzden uzun bir süre yumurta yiyemedim. Onun için bir yiyeceğin içinde haşlanmış yumurta sevmem. Onun dışında haşlama et sevmem, ağır gelir bana. Daha çok ızgaracıyım.
EZİNESİZ KAHVALTI OLMAZ
Bir günlük yemek düzeniniz nasıl?
Size gelmeden önce diyetisyenimdeydim. Tempom ne kadar artarsa maalesef yeme düzenin o kadar bozuluyor. Sabah kalktığımda Ezine peynirsiz bir kahvaltı düşünmem, domates yemekten daha çok yaz aylarında hoşlanıyorum. Çizik yeşil zeytini çok severim, beyaz ekmeği genelde çok az yerim, kütür kütür salatalıklara bayılırım. Sabah kahvaltım genellikle bunlardan oluşur. Ara öğünlerde çiğ badem yerim, çağlaya bayılırım, erik çok severim. Çağladan zeytinyağlı yapıyorlar çok hoşuma gitti. Öğlenleri genelde setlerde ve set yemekleriyle geçiyor, evdeysem genelde domatesli makarna olur ya da bir gece önceden ne varsa onunla yerim. Evimizde bakliyat eksik olmaz, nohutlu pilavı severim, arada kuru fasulye, pilav, turşu hoşuma gider. Meyve tatlılarından hoşlanmam. Ekşi ve tuzlu tatları severim. Akşam yemeği genelde ızgara salata, bazen bakliyat, yemeye çalışıyoruz.
Formunuzu korumak için özel bir gayretiniz var mı?
Devamlı diyet yaparsam çok mutsuz olurum çünkü yemek yemeyi çok seviyorum. Yemeği, yemek olsun, karnımı doyurayım diye yiyenlerden değilim. Aklıma takılan yemeklerin peşine düşerim.
Gece buzdolabından bir şeyler tırtıkladığınız oluyor mu?
Evet. Mesela gün içinde aklımda bir şeyler kalmışsa tırtıklarım. Geceleri daha çok çikolata tarzı şeyleri yerim. Kuru isli eti çok severim, ondan atıştırırım ya da salam falan. Cips gibi patlamış mısır gibi, midye dolması gibi muzır yemeklere hiçbir zaman hayır diyemem.
Yemeği biraz fazla kaçırdıktan sonra pişmanlık duyduğunuz oluyor mu?
Şu sıralar var, bu tamamen plazma televizyonlarla ilgili. Plazma televizyonlar olmasaydı böyle bir pişmanlık duymazdım. “Rejime ne gerek var, kilon yerli yerinde” dediklerinde, onlara “Plazma rejimi yapıyorum” diyorum. Malum plazma televizyon insanı basık ve şişman gösteriyor. Ne yaparsam yapayım bu görüntüden kurtulamıyorum. Biliyorum plazmalarla ilgili ama yine de hemen diyetisyenimin yolunu tutuyorum.
EN İYİ YAPTIĞIM YEMEK PAPAZ YAHNİSİ
Bazen sırf arpacık soğanla da yapıyorum, bazen de dilim dilim iri iri soğanları doğruyorum. İçine biraz biber salçası, biraz domates salçası, kırmızı biber, kimyon, birkaç diş sarmısak, sirke koyuyorum ve küçük küçük fazla olmayacak şekilde tereyağı ekliyorum. Onları bir güzel harmanlıyorum sonra kuşbaşı doğradığım eti ilave ediyorum. Biraz dinlendiriyorum, sonra bir fincandan az su koyup, kısık ateşte ağır ağır pişiriyorum. Yanına da pilav yapıyorum. Bir de pembe salatam var, kırmızı lahanadan yapıyorum. Lahanayı bol tuzla ovup suyunu akıttıktan sonra, sarmısaklı yoğurt ve biraz da mayonezle birlikte karıştırıyorum. Şeker pembesi renginde, çok güzel bir salata oluyor.
---- içine spot ------
"Papaz yahnimi, balık buğulamamı, Çerkez tavuğumu çok beğenirler. Özellikle annem çok beğenir ve bir annenin çocuğunun yemeğini beğenmesi çok motive edici bir şey. Sık yapmıyorum ama yaptığım zaman içine sevgimi koyuyorum ve yiyen o yemekten etkileniyor"