Gelinim Mutfakta yarışması 11 Eylül tarihli bölümüyle bir haftayı daha ortaladı. Haftanın finaline doğru heyecan dozunun arttığı Gelinim Mutfakta'da gelinlerden biri çeyrek altınlarına yenisini ekledi. Peki, Gelinim Mutfakta’da gün birincisi kim oldu?İşte 11 Eylül tarihli puan durumu...
#Gelinim MutfaktaBulgur pilavı, pilav tarifleri arasında en çok sevilenlerden aynı zamanda çeşidi en fazla olanlardan biri. Et ve tavuk yemeklerinin yanına çok yakışan bulgur pilavının en farklı tariflerinden birini derledik: Kaymaklı bulgur pilavı. Peki, kaymaklı bulgur pilavı nasıl yapılır, gerekli malzemeler neler?
#Kaymaklı Bulgur PilavıBahçedeki erik ağaçları çiçek açtığından beri aklımdaydı. Vaktim olmadı bir türlü gidemedim. Çiçeklerin taç yaprakları konfetiler gibi uçuşup durdu iki hafta boyunca ve erikler meyveye döndü. Yine gidemedim. Geçen hafta bizim erkenci manavın tezgahına çağla bademlerinin düştüğünü görünce, tamam artık dedim ve cumartesi günü yola çıktım.
Yemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakPastacı kremasıyla uyumu dillere destan; vanilyalı pandispanyanın arasında da taze pişmiş gevrek bir tartın üzerinde de şahane oluyor. Reçelinin yeri bende ayrı olsa da bugünlerde en çok sorbesini seviyorum. Bazen de çiğden doğrayıp semizotu, Ezine peyniri ve bademle salatasını yapıyorum. Hafif acı, hafif tatlı-ekşi sosunu yapıp tiftiklenmiş kaburga etiyle sandviç arasında buluşturmaya da bayılıyorum. Hem tatlı hem de tuzlu tatlara müthiş yakışan şeftaliyle yapabileceklerimiz bence sınırsız.
#Şeftalili Milföy TarifiTürkiye her bölgesiyle farklı lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Hepsi ayrı ayrı birer seyahat sebebi. Restoranların uzun bir aradan sonra kısıtlamalarla açılmasını fırsat bildik, jürimize “Yemek için hangi şehirlere doğru yola çıkabiliriz” diye sorduk... Hem gezip keşfedebileceğimiz hem de özel lezzetlerini deneyebileceğimiz 10 şehri lezzet adresleriyle sıraladık.
#SeyahatKar kalınlıkları ideale ulaştı, kayak merkezleri yükünü aldı. Şimdi beyaz zirvelerin tadını çıkarmanın tam zamanı. Ancak unutmayın, bu zorlu spor bolca kalori harcamak anlamına geliyor. Neyse ki hangi dağı seçerseniz seçin eteklerinde sizi bekleyen lezzet dolu bir şehir var. Kayak tutkunlarını mutlu edecek tüyolar burada.
#SeyahatBu soğuk havalarda gezmek için en iyi fikir ailecek bir termal tesisine gitmektir dedim ve bizimkileri alıp bol kaymaklı bir Afyon tatiline gittim. Daha önceki yazımda size Eskişehir’i anlattım. Afyonkarahisar’a gelmeden önce bir gece Eskişehir’de konakladık ve yaklaşık bir buçuk saatlik bir araba yolculuğuyla Afyon’a ulaştık.
#AfyonYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 YemeğiTürk Dil Kurumu “Doğrudan doğruya ateşte veya kap içinde susuz olarak pişirilmiş et” diye tanımlıyor ama şüphesiz bir Adanalı için kebap, bundan çok daha öte bir anlam ifade ediyor. Hele de usta eller tarafından hazırlanmışsa... 96 yıllık bir kebap markası olan Kebapçı Mesut, artık Adanalı işinsanı Mehmet Ali Bilici’nin Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’yla ortak açtığı Adana Divan Oteli’nde de hizmet veriyor.
#KebapFatih’teki Kömür lokantasının kalitesi, İstanbul düzeyinin çok üzerinde ve fiyatlar da makul olduğu için bol ve sadık bir müşteri kitlesine sahip. Hak ettikleri bir ilgi görüyorlar. Sahibi Remzi Bey de titiz ve belli bir kaliteyi tutturmaya önem veren, işinin başında duran bir bey. Kendi lokantasının yemeklerini yemesi ve sevmesi de bir artı.
#Vedat MilorKurumsal olarak analiz edildiğinde, esnaf lokantaları meyhanelerin hem zıddı hem de tamamlayıcısı. Meyhane kültürü kozmopolit, hem etnik hem kültürel açıdan çoğulcu, eskinin İstanbul’undan günümüze kalan bir miras. Esnaf lokantaları ise Anadolu mutfağının günümüz metropolüne yansıması.
#Esnaf LokantasıTüm dünyada hızla moda olan ‘Lezzet Turizmi’, kısa bir süre sonra Türkiye’nin kapısını da çalacak. Onun için kentler şimdiden hazırlıklara başlamalı. Yemek denince bütün parmaklar Gaziantep’i gösterse de, Türkiye’nin dört bir yanında öne çıkmamış birçok ‘çok lezzetli’ mutfak bulunuyor. Bu hafta size 2016 yılında tadına bakmanız gereken 10 kentin mutfağını tanıtmaya çalışacağım.
#Anadolu LezzetleriKahinlik ve şiir tanrısı Apollon’un doğduğu yer burası. Fethiye’nin kıyılarında bir açıkhava müzesi. İsmi Levissi, Türkçesiyle Kayaköy. Halkı 1923’te, Mübadele’yle topraklarını terk etmek zorunda kalınca pencereleri sardunyalı evleri, gülhatmili sokakları yalnızlığa mahkum oldu. O gün bugündür derin bir uykuda. Rüyasında ne mi görüyor?
Kahinlik ve şiir tanrısı Apollon’un doğduğu yer burası. Fethiye’nin kıyılarında bir açıkhava müzesi. İsmi Levissi, Türkçesiyle Kayaköy. Halkı 1923’te, Mübadele’yle topraklarını terk etmek zorunda kalınca pencereleri sardunyalı evleri, gülhatmili sokakları yalnızlığa mahkum oldu. O gün bugündür derin bir uykuda. Rüyasında ne mi görüyor?
Arda’nın Mutfağı’ndan hepinize merhaba. Bundan sonra her pazar, lokantalar, farklı lezzet adresleri, gastronomi dünyasındaki gelişmeler, yerli- yabancı şeflerle ilgili haberleri taze taze sizinle paylaşacağım. Farklı tarifler, leziz keşifler, mutfağa dair pratik bilgiler, gastronomik heyecanlar için beklemede kalın.
Celal Şengör, anne ve babası değil ama köşklerinin aşçısı ve babannesi sayesinde çok lezzetli yemekler yiyerek büyümüş. Bir kere mutfağa girip bir börek yapmış; sonra da vazgeçmiş. Yemek yapmayı vakit kaybı olarak görüyor. Canının istediğini, istediği saatte, istediği miktarda yiyerek diyetisyenlere kafa tutuyor