Güncelleme Tarihi:
96 yıllık tarihi olan Kebapçı Mesut’un torunu Hakim Yenigün’e “Kebabı nasıl tanımlarsınız” diye soruyorum. Aldığım cevap şöyle: “Sıcağı, portakalı, insanlarının güleryüzlülüğü, mertliği... Bunlar nasıl bize özgüyse kebabı da öyle...”
Kebapçı Mesut, 1921’de açılmış. Ama öncesi de var; ailenin en büyüğü Mahmut Usta, sebze halinde, bir barakada başlıyor işe. Sonra Kocavezir Mahallesi’nde bir dükkânda devam ediyor. O meşhur dükkân bugün 137 yaşında ve sit alanı... Mekân ilk açıldığı günden itibaren o kadar tutuluyor ki dışardaki tahta masalarda bile oturacak yer bulamıyorsunuz. Yeşilçam ünlüleri, iş dünyasının önde gelen isimleri, siyasetçiler... Daha öncesinde Mustafa Kemal Atatürk de Mahmut Usta’nın hazırladığı kebabın tadına bakıyor. Mekânın duvarını, bugünün ünlülerinin fotoğrafları süslüyor; Cem Yılmaz, Türkan Şoray, Kadir İnanır...
YANINDA PİLAV YENMEZ
Bu kebapçının hikâyesi, şimdi Adana Divan Oteli’ne uzanıyor, Adanalı işinsanı Mehmet Ali Bilici’nin, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’yla ortak açtığı otelin hemen yanındaki ikiz binada yaklaşık bir yıldır ‘Divan Mesut’ olarak hizmet veriyor. Mehmet Ali Bilici hem iş dünyasının hem de siyasetin içinden biri... Anavatan Partisi’nden üç dönem milletvekilliği yapan Bilici iş hayatına 12 yaşında babasının yanında atılmış. Pamuk ticareti yapan ailenin aynı zamanda çırçır fabrikaları var.
Şimdilerde ‘kebap suşi’, ‘light kebap’ gibi ‘yenilikler’ ortaya çıksa da dürüm şeklinde yenen klasik kebabın lezzeti başka. Yanında da sadece tablacı salatası, soğan salatası ve ezme olacak... Adanalılar tabakta -başka şehirlerde olduğu gibi- bulgur pilavı filan görünce sinirleniyor. Kebabın üstüne tatlı yeme tercihiyse size kalmış... Divan Mesut’un işletme müdürü Metin Taşkın ve otel müdürü Uğur İlegelen; Divan Mesut’ta kebabın üstüne kaymaklı kadayıfını afiyetle mideye indirebileceğinizi söylüyor. Kocavezir’deki ilk dükkâna giderseniz de halka tatlının tadına bakabilirsiniz.
Muhabirimiz Duygu Sedefoğlu, Divan Mesut ekibinden Erhan Silindir ve Hakim Yenigün’le...
AİLE GELENEĞİNİ SÜRDÜREN USTA HAKİM YENİGÜN: KOLLARIMIZ ZIRH ÇEKE ÇEKE KASLANDI
◊ Siz kaçıncı kuşaksınız?
Kebapçı Mesut Usta’nın torunuyum. Dördüncü kuşak oluyorum. 12 yaşımda Mesut Usta’nın tezgâhında başladım. 1980’de Mesut Usta’yı kaybettikten sonra amcalarımla beraber bugünlere taşıdık.
◊ Dedeniz nasıl başlamış peki?
Dedem Mesut Usta’nın babası Mahmut Usta’yla başlıyor iş. Adana’da eski sebze halinin olduğu yerde kendine bir baraka kurup kebap yapmaya başlamış. İnsanlar aşırı ilgi gösterince “Küçük bir dükkân açalım” demişler ve ilk dükkânı 1921’de açmışlar.
◊ Bu kadar iyi usta olmasının özelliği ne?
İyi bir ustalığın yanında iyi bir esnaf olması önemli... Gönlü açık, güzel, mert bir insanmış.
◊ “Atatürk de Mesut Usta’nın kebabını yemiş” dediniz sohbetimiz sırasında...
Adana’da Atatürk’ü Çiftçiler Birliği’nde ağırladıklarında bizzat Mesut Usta gidip ona kebap yapmış.
◊ Kebabı lezzetli yapan şey nedir?
Ustanın işini aşkla yapması. Kaliteli et ve taze kuyrukyağı kullanılması da çok önemli. Erkek koyun eti şart. Ve tabii kullanılan kömür...
◊ Zırh çekme mi makine kıyması mı?
Kesinlikle zırh! Bizim dükkânlarımızda makine bulamazsınız. Baksanıza hepimizin kolları zırh çeke çeke kaslandı (gülüyor)!
◊ Kebabın dostu nedir?
Soğan, şalgam!
ADANALI İÇİN KEBAP NEDİR?
Twitter’daki ‘Adanalı için kebap nedir’ hashtag’ine gelen yanıtlar:
◊ Barış Kaynak: Adanalının kalp atışı.
◊ Cumali Erener: ‘Yenebilir arkadaş’ demektir.
◊ Uğur Karaduman: Aboooow... Hele hele hele...
◊ Sıtkı Abay: Adana’nın diğer adı.
◊ Cem Kokeng: İlaçtır.
◊ Mustafa Temel: Balık için yüzmek, kelebek için uçmak neyse, odur Adanalı için kebap... Bir yaşam felsefesi değil, yaşadığınızı anlatmanın ta kendisidir...
◊ Gülçin Fatih Çakan: Adanalının sinirini yatıştırabilecek derecede mutluluk hormonu salgılattığı İsviçreli bilim adamlarınca kanıtlanmış bir Adana kültürüdür.
◊ Hatice Kuni: Adana’nın bitki örtüsüdür.
◊ Mustafa Uzunağaç: Bebek için annesütü neyse Adanalı için de kebap o’dur.
Sosis Tornado | Yamii