Güncelleme Tarihi:
Malzemeleri
2 adet yumurta
1 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat
Alabildiği kadar un
Yapılışı
Şeker, yumurta ve yumuşak tereyağı mikserle 5 dakika kadar karıştırılır. Sonra karbonat, tuz ve toplanana kadar un eklenerek yoğrulur. Hamur baston gibi silindir yapılır, 4 parmak eninde verev kesilir, yağlanmış fırın tepsisine konur. 180 derece sıcak fırında kızarana kadar pişirilir.
Muhlama
Malzemeler
3 tahta kaşığı mısır unu
3 kaşık tereyağı
1 kase tel veren peynir
Ilık su
Tuz
Yapılışı
Bakır bir tavada tereyağı eritilir. Mısır unu konulup penbeleş inceye kadar kavrulur. Tavaya ilik su ve peynir ilave edilir. Peynirin tuzuna göre tuzu ayarlanır. Hafİf ateşte karıştırılarak yağını üzerine verinceye kadar pişirilir.
Hamsili orman pilavı
Malzemeler
Yarım kg hamsi
1,5 su bardağı pirinç
6 yaprak pazı
1 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
2,5 su bardağı su
Yapılışı
Pazılar haşlanır, suyu süzülür, ince doğranır. Hamsinin kafası ve kılçığı alınır, kıyılır. Tencereye tereyağı konur. Eryince soğan atılır ve kavrulur. Hamsi atılır, bir kaç tur çevirince yıkanmış pirinç eklenir. 2 dakika sonra pazı, tuz, tuz ve su eklenir, karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır. Suyunu çekene kadar pişirilir.
Kızarmış mısır ekmeği
Malzemeler
Yarım kg mısır unu
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
Kızartma yağı
Yapılışı
Mısır ununun ortası açılır, tuz, şeker ve kabartma tozu konur. Sonra özleşene kadar su eklenerek yoğrulur. Hamur 15 dakika kadar dinlendirilir. Daha sonra hamurdan limon kadar parçalar alınır, yuvarlanır, üzerine bastırılır. Kızgın yağda altın rengi kızartılır.
Laz böreği
Malzemeler
5 yumurta
7 su bardağı süt
5 kaşık tereyağı
1,5 su bardağı şeker
1,5 kahve fincanı nişasta
1,5 kahve fincanı pirinç unu
Alabildiği kadar buğday unu
Tuz
Yapılışı
Bir kase su, iki kaşık tereyağı, bir yumurta sarısı, az tuz, bir iki damla zeytinyağı ve alabildiğince un katılarak yoğrulur ve ondört parçaya bölünür. Bu ondört parça ile laz böreğinin on dört yufkası açılır.
Muhallebinin yapılışı
Süt ve şeker kaynatildıktan sonra az tuz konur, ayrı bir kapta pirinç unu veya nişasta, dört yumurta sarısı, bir bardak soğuk su ile iyice çırpılır, kaynayan süte karıştırılarak ilave edilir. Piştikten sonra bir tutam karabiber serpilir. Yedi hamur tek tek açılır ve her bir yaprağına tereyağı sürülerek tepsiye dizilir, üzerine önceden hazırlanmış olan muhallebi soğuk olarak dökülür. Geriye kalan yedi hamurda tek tek açılarak ve tereyağı süıiilerek muhallebinin üzerine dizilir. Arzu edilen şekilde kesilir, üzerine tereyağı gezdirilerek fırına verilir. Bir buçuk bardak şeker, bir bardak su ile hazırlanan ilik şurup, fırından çıkan böreğin üzerine dökülür. Fındık veya cevizle süslendikten sonra ılık olarak servis yapılır.
Karalahana dolması
Malzemeler
4 bağ lahana
2 baş soğan
1 su bardağı korkoto (Kırılmış Mısır)
2 kaşık tereyağı veya iç yağı
Yapılışı
Eritilmiş yağda soğanlar kavrulur. Doğranmış haşlanmış ve süzülmüş lahanalar buna ilave edilir. Suyu, tuzu, ve acı biberi konulduktan sonra 20-30 dakika kadar pazı dolması kıvamında pişirilir. Suyu tuzu konulurken daha önceden ıslatılmış korkoto da ilave edilir. Korkoto yerine bulgur ve pirinç de konabilir.
Malzemeler
1 kg. Isırganotu
4 diş sarımsak
1 çay bardağı un
3 kaşık tereyağı
Tuz
Nane
Su
Yapılışı
Isırgan iyice yıkanır ve kaynar suda haşlanarak süzülür. Sonra tel süzgeçten elle ezilerek geçirilir (robot veya blender ile de ezilebilir). Ezilen ısırgan tencereye alınarak ateşe konur. Eğer kıvamı koyu ise arzuya göre biraz su ilave edilir. Tuzu konur. 2-3 dakika piştikten sonra karıştırılarak azar azar unu ilave edilir. Unun topak olmamasına dikkat edilir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ayrı bir kapta ince doğranmış sarımsak yağda kavrulur ve ısırgana ilave edilir. Üzerine nane serpilerek servis yapılır.
Turşu tavalısı
Malzemeler
1 kilo fasulye turşusu
3 baş soğan veya buna denk pırasa yaprağı
5 diş sarımsak
2 kaşık tereyağı veya buna denk zeytinyağı
Yapılışı
Fasulye turşusu bir gün önceden suya konur, tuzu çıkartılır. Hiç su kalmayacak şekilde elle sıkılır. Soğanlar, ay şeklinde bir tavaya doğranırlar ve zeytinyağı ile penbeleşinceye kadar kavrulurlar. Daha sonra hazırlanan turşu, tavaya ilave edilir, ezilmiş sarımsak ve az bir miktar biber konarak 10-15 dakika kavrulur. Sıcak veya soğuk olarak yenebilir. Eskiden ilk yemek olarak ve mısır ekmeği ile birlikte yeniyordu. Bir lokma ekmek tavaya uzanıyor ve parmaklar yardımıyla bir tutam turşu alınıp ağıza getiriliyordu. Günümüzde ise turşu kavurma, salata gibi sofraya konulmakta ve iştah açıcı olarak alınmaktadır.
Korkoto çorbası
Malzemeler
2 su bardağı korkoto (Kırılmış mısır)
1 su bardağı ayran
2 çorba kaşığı tereyağı
Yapılışı
Önce korkoto suya atılır, ayran ve tuz katılır, tereyağı konup pişirilir. Günümüzde; salça tereyağında pişirileıek servis yapılırken çorbanın üzerine gezdirilmektedir.
Hoşmer
Malzemeleri
1 litre kaymaklı süt
1 kase köy peyniri
3 tahta kaşığı mısır unu
Yeterince tuz
Yapılışı
Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır. Tava ateşe konarak kaynatılmaya bırakılır. Elenmiş mısır unu, kaynayan süte yavaş yavaş ve karıştırılarak ilave edilir. Normal kıvama gelince ince doğranmış köy peyniri ve tuz konur. Peynirin hoşmer içine erimesiyle birlikte sıcak servis yapılır.