Kavun ve kuzukulaklı bir salata mı alırsınız yoksa karpuz, kırmızı soğan ve zeytinli bir salata mı? Üzümü ceviz ve koyun peyniriyle harmanlayıp ızgara tavuk ve et yanında sunmak da ferah bir seçenek. Kırmızı üzüm ayran aşında da çok güzel oluyor bence... Anjelik erik de tezgâhlarda; erikleri şeker ve suyla pişirip süzüyorum, çocuklarım erik suyunu çok seviyor. Pişmiş erikleri daha sonra blender’da zeytinyağı ve limon suyuyla çekip hoş bir sos elde ediyorum. Bu sosu taze fasulye pişirirken ve erikli kuru fasulye piyazı yaparken de kullanıyorum.
#Didem Şenol TiryakioğluYeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#KahvaltıBazen zeytinyağıyla fırında pişirip roka ve İzmir tulumuyla servis ediyorum, bazen semizotu salatasına bazen de salçasız kısıra katıyorum. Fazla yumuşamış olanlarla fırında tavuk but yapıyorum, marmeladını dijon hardalıyla karıştırıp şarküteri tabağında füme hindinin yanına koyuyorum. Sakızlı muhallebi ve kayısı sosunun uyumuna da bayılıyorum. Yani anlayacağınız, kayısıyı mevsiminde kullanabildiğim kadar kullanıyorum.
#Zeytinyağlı FasülyeGüney Afrika’da zamanlamayla ilgili iki kavram kullanılır: ‘Hemen şimdi’ 10 dakika da sürebilir, iki hafta da. ‘Hemen, hemen’ ise şimdi demektir. Johannesburg bir süredir öylesine hızla değişiyor ki ‘hemen, hemen’ görmenizi tavsiye ederiz. Cape Town’ın soluk kesen doğasına sahip olmasa da, altın madenciliği için kurulan tozlu kasaba zamanla genişleyip kentin kinetik enerjisini yüklenmiş. Finans merkezlerinde milyar dolarlık pazarlıklar yürütülüyor, galerinde, sanat merkezlerinde dünyanın dört bir yanından yaratıcı sanatçılar ortak projeler yapıyor. Çoğu turist şehri Cape Town, Kruger Ulusal Parkı, şarap bölgesi Winelands’e giderken ara durak olarak kullanıyor, oysa keşfedilmeye değer.
#JohannesburgTüm dünyada hızla moda olan ‘Lezzet Turizmi’, kısa bir süre sonra Türkiye’nin kapısını da çalacak. Onun için kentler şimdiden hazırlıklara başlamalı. Yemek denince bütün parmaklar Gaziantep’i gösterse de, Türkiye’nin dört bir yanında öne çıkmamış birçok ‘çok lezzetli’ mutfak bulunuyor. Bu hafta size 2016 yılında tadına bakmanız gereken 10 kentin mutfağını tanıtmaya çalışacağım.
#Anadolu LezzetleriMANİSA'da, aynı yemek firması tarafından verilen öğle yemeğinden yedikleri ileri sürülen farklı işyerlerinde çalışan toplam 250 kişi gıda zehirlenmesi teşhisiyle hastanelere kaldırıldı. Zehirlenlerin durumlarını iyi olduğu, hayati tehlikelerinin bulunmadığı bildirildi.
İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerimizde, çok bilinen Fransız, İtalyan, Çin mutfaklarından örnekler sunan restoran çok. Ama dünya lezzetleri bunlardan ibaret değil ki. Afgan, Fas, Gürcü, Vietnam, Musevi ya da Meksika mutfakları ne olacak? Bunları yapan lokantalar maalesef yok ya da çok az. Biz de bu yemekleri merak edenler için yemek yazarı Ebru Omurcalı ile konuştuk.
Osmanlı saray mutfağının reçeteleri dillere destan... Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu yemekleriyse o kültürlerin izlerini taşıyor hala. Alçak gönüllü esnaf lokantalarının sayıları giderek azalsa da, ‘Osmanlı-Türk mutfağı’ yemek kültürü gösterişli lezzet ve sunumlarla yaşıyor, üstelik de popülaritesi her geçen gün artıyor. Jürimize bu hafta bu alandaki en iyi 10 adresi sorduk. Bu adreslerin hepsinin imparatorluğun başkenti İstanbul’dan çıkmasıysa sürpriz olmadı.