Çoook eskilerden gelen iki yemekten bahsedeceğim size. Kar helvası; dağların tepesinden toplanan karın üzerine bolca pekmez gezdirilip, bazen de ceviz veya fındıkla süslenir ve çarçabuk tüketilirmiş.
Yani dondurmanın bir türevi. Bal tiritinde ise; hayvanın kuyruk yağı kuşbaşı et formunda doğranarak bir tavada ocağın üzerine oturtulur. Kuyruk yağı iyice eridikten sonra kalan sert parçalar süzdürülerek bir kaba boşaltılırmış. Sonra da üzerine sıcakken bal gezdirilip, servise sunulurmuş. Kimi yörelerde bu yemek "kakirdek tiriti" olarak da adlandırılır. Bu iki tarifi hatırlatırken, bulabildikleri her tür ürünle bir yemek çeşnisi yaratmaya çalışan Haminnelerimizi saygıyla anarken, yaşadığımız güne şükrediyoruz.
İNCE NOKTALAR
Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız, hem peyniri kesmek hem de bıçağı temizlemek daha kolay olur.
PRATİK TARİFLER
Sebzeli piliç külbastı
Yapılışı:
Tavuk butlarını yıkayıp süzün. Bir kapta, tuzu, karabiberi, kekiği, zeytinyağını ve hardalı karıştırın.Tavuk butlarını, bu sosun içinde 30 dakika bekletin. Piliç külbastıları, önceden ısıttığınız. ızgaraya sıralayıp, önlü arkalı kızartın.
Haşlanmış sebzelerle ve domates dilimleriyle birlikte servis yapın.
4 kişilik Hazırlama süresi 30 dakika Pişirme süresi 15 dakika
Malzeme listesi
4 adet tavuk budu (kemikleri çıkarılmış)
1 yemek kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı hardal
300 gr brokoli (haşlanmış)
4 adet domates
Kayısılı jöleli muhallebi
Yapılışı:
Bir tencerede yumurta sarıları ile toz şekeri 2 dakika çırpın. Un, nişasta ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin.
Orta ateşte, muhallebi koyulaşıncaya kadar karıştırın. Kaynayınca margarini ekleyip ocaktan alın. Mikserle 5 dakika çırpıp, bardakların ağzında iki parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırın. Buzdolabında bekletin.
Diğer taraftan, bir tencerede jöleyi, iki bardak sıcak suda eriyene kadar karıştırarak bir taşım kaynatın.
Bir su bardağı soğuk su ilave edip karıştırın. Kayısıları muhallebilerin üzerine yerleştirin.
Jöle ılıyınca, kayısıların üzerini kapatacak şekilde paylaştırın. Buzdolabında 2 saat bekletip servise sunun.
8 kişilik Hazırlama süresi 10 dakika Pişirme süresi 20 dakika