Dondurmanın atası kar pekmezi

Çoook eskilerden gelen iki yemekten bahsedeceğim size. Kar helvası; dağların tepesinden toplanan karın üzerine bolca pekmez gezdirilip, bazen de ceviz veya fındıkla süslenir ve çarçabuk tüketilirmiş.

Yani dondurmanın bir türevi. Bal tiritinde ise; hayvanın kuyruk yağı kuşbaşı et formunda doğranarak bir tavada ocağın üzerine oturtulur. Kuyruk yağı iyice eridikten sonra kalan sert parçalar süzdürülerek bir kaba boşaltılırmış. Sonra da üzerine sıcakken bal gezdirilip, servise sunulurmuş. Kimi yörelerde bu yemek "kakirdek tiriti" olarak da adlandırılır. Bu iki tarifi hatırlatırken, bulabildikleri her tür ürünle bir yemek çeşnisi yaratmaya çalışan Haminnelerimizi saygıyla anarken, yaşadığımız güne şükrediyoruz.

İNCE NOKTALAR

Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız, hem peyniri kesmek hem de bıçağı temizlemek daha kolay olur.

PRATİK TARİFLER

Sebzeli piliç külbastı

Yapılışı:

Tavuk butlarını yıkayıp süzün. Bir kapta, tuzu, karabiberi, kekiği, zeytinyağını ve hardalı karıştırın.Tavuk butlarını, bu sosun içinde 30 dakika bekletin. Piliç külbastıları, önceden ısıttığınız. ızgaraya sıralayıp, önlü arkalı kızartın.

Haşlanmış sebzelerle ve domates dilimleriyle birlikte servis yapın.

4 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

4 adet tavuk budu (kemikleri çıkarılmış)

1 yemek kaşığı kekik

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı hardal

300 gr brokoli (haşlanmış)

4 adet domates

Kayısılı jöleli muhallebi

Yapılışı:

Bir tencerede yumurta sarıları ile toz şekeri 2 dakika çırpın. Un, nişasta ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin.

Orta ateşte, muhallebi koyulaşıncaya kadar karıştırın. Kaynayınca margarini ekleyip ocaktan alın. Mikserle 5 dakika çırpıp, bardakların ağzında iki parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırın. Buzdolabında bekletin.

Diğer taraftan, bir tencerede jöleyi, iki bardak sıcak suda eriyene kadar karıştırarak bir taşım kaynatın.

Bir su bardağı soğuk su ilave edip karıştırın. Kayısıları muhallebilerin üzerine yerleştirin.

Jöle ılıyınca, kayısıların üzerini kapatacak şekilde paylaştırın. Buzdolabında 2 saat bekletip servise sunun.

8 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 20 dakika

Muhallebi için

1 paket şeftali veya kayısı jölesi

10 adet kayısı (ince dilimlenmiş)

2 adet yumurtanın sarısı

1 paket vanilya

2 yemek kaşığı buğday nişastası

1 yemek kaşığı un

1 su bardağı toz şeker

50 gr margarin
Yazarın Tüm Yazıları