Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2005 00:00
Evlerimiz küçük eczanelere döndü son yıllarda. Her gün yeni yeni ilaçlar çıkıyor piyasaya ve bizler artık doktora bile gitmeden, belki kulaktan dolma bilgilerle, belki "Bana çok iyi geldi dene bak" larla atıyoruz ilaçları ağzımıza. Bir ilaç almadan iyileşemeyeceklerine inananların sayısı da az değil hani. Yazılarımda sık sık vurgulamaya çalıştığım gibi, doğadan ve onun bize sunduklarından faydalanmayı bilirsek, daha önemlisi kendimizi doğaya istediğimiz işkenceyi çektirecek kadar üstün görmezsek hayatımızın kolaylaşacağını düşünüyorum. Romatizma ağrılarını gidermeye, egzamanın etkilerini azaltmaya yardımcı olan ısırgandan, öksürüğü kesen, mide ve bağırsakların plasibo çalışmasını düzenleyen ebegümecinden ya da astım, bronşit ve kansızlığa iyi gelen biberiyeden söz ediyoruz "doğanın sundukları" derken. Tabii bu saydıklarım yalnızca birkaç örnek ve örnekleri çoğalttıkça anlıyoruz ki doğa eşsiz bir şifa kaynağıdır. Vişneli tavuk budu dolması6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 45 dakikaMalzeme listesi6 adet tavuk budu1 su bardağı pirinç2 adet orta boy kuru soğan1 çay bardağı kuru ya da taze vişne 2 çay kaşığı tuz, karabiber2
yemek kaşığı tereyağıTavuk butlarının iç kısmındaki kemikleri çıkarın. (Bu işlemi kasabınıza da yaptırabilirsiniz) Kuru vişne tanelerini iyice yıkayıp süzün. Taze vişne kullanacaksanız yalnızca yıkamanız yeterli olacaktır. Pirinçleri ılık suda bekletin. Diğer taraftan, tereyağını orta boy bir tencerede kızdırdıktan sonra, incecik doğradığınız soğanı ekleyin. Karıştırarak 2-3 dakika kavurduktan sonra, yıkayıp süzdüğünüz pirinci de ilave ederek 7-8 dakika daha kavurun. Üzerine tuz, karabiber ve vişneyi aktarıp bir kez daha karıştırın. 1 su bardağı sıcak su ilave edip pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin. Tavuk butlarının iç kısmını vişneli harçla doldurup kenarlarını içe doğru katlayarak sarın. İçleri dolu olan tavuk butlarını fırın tepsisine yan yana sıralayın. Tepsinin kenarından 2 su bardağı suyu da ilave edip butların üzerine 1 çay kaşığı tuz ve karabiber serpiştirin. 175 dereceye ayarlı fırında 45-50 dakika pişirip servise sunun. Kayısılı milföy sandviç4 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi12 adet milföy hamuru1 adet yumurtanın sarısı10 adet kayısı1 paket vanilyalı puding2 su bardağı süt2 yemek kaşığı dövülmüş bademVanilyalı pudingi iki su bardağı sütle pişirin.Üzerine dövülmüş bademi ekleyip mikserle 2-3 dakika kadar çırptıktan sonra soğuması için buzdolabında bekletin... Diğer taraftan, milföy hamurlarını buzluktan çıkarıp yumuşaması için 10 dakika bekleyin. Milföy hamurları beklerken üzerlerine yumurta sarısı sürüp bıçakla çizerek şekil verin. Hamurları fırın tepsisine dizin. 10 dakika öncenden 175 dereceye ayarladığınız fırında 10- 15 dakika pişirip çıkarın. Milföyler soğuduktan sonra bir tanesini tabağa yerleştirin. Üzerine soğuyan pudingden 2 yemek kaşığı kadar koyup kayısı dilimlerini yerleştirdikten sonra, bir kat daha milföy yerleştirip kayısıların üzerini kapayın.Aynı işlemleri bir kez daha tekrarlayıp en üstteki hamurun üzerinden elinizle hafifçe bastırın. Böylece üç katlı dört adet tatlı elde etmiş olacaksınız. Tatlıları servis tabaklarına yerleştirip servise sunun.
button