Kawasaki hastalığı ateş, döküntü, ağız içinde, dilde kızarıklık gibi belirtilerle ortaya çıkarak genellikle çocuklarda görülüyor. Beş yaş altı çocuklarda tedavisi geciktirildiği takdirde kalp komplikasyonlarına sebebiyet verebilen kawasaki hastalığı, 39 dereceyi geçen ve düşürülemeyen ateş durumlarında hastalığa tanı koymada belirleyici oluyor. Peki, kawasaki hastalığı nedir? İşte, son günlerde gündemde yer alan kawasaki belirtileri ve hastalığın tedavisiyle ilgili merak edilen bilgiler.
#Kawasaki NedirÇocuklarda yüksek ateş, deri döküntüsü, tahriş, gözde kızarıklık ve dilde şişlik gibi belirtilerle ayırt edilebilen Kawasaki hastalığı, vatandaşlarca merak edilen sağlık konuları arasında yer alıyor. Özellikle son dönemde corona salgını sonrası bu hastalık hakkındaki araştırmalar da hız kazandı. Peki, Kawasaki hastalığı nedir?
#Kawasaki Hastalığıİstanbul'da 8'nci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Mete Alp Eskalan yakalandığı koronavirüs nedeniyle daha önce rahatsızlığı olmamasına rağmen diyabet atağı geçirdi. Kanındaki yağ (lipit) oranı en fazla 150 civarında olması gerekirken 100 kat artarak 15 bine çıktı. 18 gün süren yaşam mücadelesi veren Alp, bundan sonraki hayatını diyabet hastası olarak sürdürecek. Tıp literatürüne geçecek olan Alp'in tedavisini yürüten Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Fatih Varol, "Literatürde bu kadar yüksek bildirilmiş lipit değerlerine rastlamadık. Son dönemde gördüğümüz en ilginç vakalardan biriydi. O nedenle Alp'in durumunu literatürde paylaşmayı düşünüyoruz" dedi.
#İstanbulİlk olarak İngiltere’de tanımlanan ve daha sonra Türkiye'de görülmeye başlanan, koronavirüsü hafif atlatan çocuklarda farkına varılamayan MIS-C hastalığı, ölümcül olabiliyor. Dicle Üniversitesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Kamil Yılmaz, hastalığın komplikasyonları henüz bilinmediğinden çocukları yakından takip ettiklerini belirterek, ''Koronavirüsün kendisinden ölümü bu kadar görmezken, MIS-C’ye bağlı çocuklarda ölümcül vakalar görmeye başladık''
#DiyarbakırÇocuklarda ateşin her zaman dikkate alınması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Aslı Yalçınkaya “1 yaş altı bebekler her ne olursa olsun ateşlendiklerinde bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Ateşe ishal, kusma eşlik ediyorsa sıvı kaybını arttırarak daha riskli hale gelebilir” dedi.
#ÇocukMIS-C sendromu ve Kovid-19 çocuklarda görülüyor mu sorusu koronavirüs salgının en başından beri merak edilen konulardan biri olurken, MIS-C tablosundaki son durum dünya gündeminde de sık sık konu oluyor. Bilim Kurulu toplantısının düzenlenen basın toplantısında, basın mensuplarından gelen soru üzerine Prof. Dr. Ateş Kara ülkemizde çocuklarda MIS-C sendromu hakkında son durumu açıkladı. İşte, ayrıntılar.
#Mıs-CMIS-C sendromu son yapılan araştırmalarla yeniden gündeme geldi. Uzman Dr. Binnaz Çelik, "Çocuklarda koronavirüs sırasında veya 4-6 hafta sonrasında Multifinflavotuvar Sendromu (MIS-C) sendromu gelişebiliyor. Bu sendroma yakalanan çocuklarda ateş oluyor, sonrasında ciltte döküntüler, kalple ilgili yorulmalar olabiliyor" dedi. Multisistem İnflamatuar Sendromu yani MIS-C ‘Kawasaki’ hastalığına benzer bulgularla kendisini gösteriyor. Peki, MIS-C sendromu nedir? İşte, belirtileri ve hastalıkla ilgili bilgiler.
#MIS-C Sendromu NedirDünyada artık MIS-C olarak anılan ve koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocuklarda görülen maalesef ölümcül olabilen bu tablo aileleri tedirgin ediyor. MIS-C ilk olarak Nisan ayında Birleşik Krallık’ta koronavirüs enfeksiyonu geçirdikten sonra bazı çocuklarda ‘Kawasaki’ hastalığına benzer bulguların görülmesi ve birden fazla organda bozulmanın eşlik etmesi ile duyuldu. Ardından Avrupa’dan ve özellikle New York’ta vaka sayılarının artmasıyla Amerika’dan da benzer durumlar bildirildi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Cenkçi MIS-C ile ilgili merak edilenleri aktardı.
#MIS-CÇocuklarda yüksek ateş, deri döküntüsü, tahriş, gözde kızarıklık ve dilde şişlik gibi belirtilerle ayırt edilebilen Kawasaki hastalığı, vatandaşlarca merak edilen sağlık konuları arasında yer alıyor. Özellikle son dönemde corona salgını sonrası bu hastalık hakkındaki araştırmalar da hız kazandı. Peki, Kawasaki hastalığı nedir?
#Kawasaki Hastalığı Nedir?Japonya Dünya'nın en gelişmiş şehirlerinden biridir. Birbirinden güzel şehirleri birbirinden güzel mekanları ile Japonya bambaşka bir kültüre sahiptir. Japonya'nın kültürünü yakından merak görmek isteyenler ise ülkeye gelmeden önce araştırma yapmaktadırlar. Japonya Dünya'nın güzel ülkelerinden biri olarak bilinir. Teknoloji devi olan bu ülkede yemek kültürü de bizden çok çok farklıdır. Peki, Japonya'nın şehirleri neler? Japonya başkenti, nüfusu, yüzölçümü bilgileri nedir? Japonya telefon ve posta kodu bilgileri nedir? İşte Japonya ülkesine dair bilinmesi gerekenler.
#Japonya'nın Şehirleri Neler?Son günlerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilenen Avrupa ülkelerinde vaka bildirilen Kawasaki hastalığının, Türkiye'de bir salgına dönüşme ihtimalinin bulunmadığı söylenirken, hastalığın özellikleri merak konusu oldu. Peki, Kawasaki hastalığı nedir? Kawasaki belirtileri neler?
#Kawasaki Hastalığı Nedir?Genellikle ateşli hastalıklar sınıfında yer alan Kawasaki hastalığı, küçük çocuklarda görülebilmektedir. Büyük yaşta çocuklarda da görülebilen Kawasaki hastalığı için en önemli belirti, 39'u geçen ve yaklaşık bir hafta boyunca düşürülemeyen yüksek ateştir. Peki, Kawasaki hastalığı nedir ve bulaşıcı mı? İşte, Kawasaki hastalığı hakkında merak edilen bazı bilgiler
#KawasakiKawasaki sendromunun artış göstermesiyle birlikte gözler COVİD-19’a çevrildi. Dört Avrupa ülkesinde 9 yaşın altındaki çocuklarda, yoğun bakım tedavisi gerektiren Kawasaki sendromu teşhis edildi. Kawasaki sendromunun COVİD-19’la bağlantılı olup olmadığı araştırılıyor. Peki, Kawasaki sendromu nedir? Kawasaki hastalığı belirtileri neler?
#Kawasaki Sendromu NedirKawasaki hastalığı, genellikle ateşli hastalıklar sınıfında yer almaktadır. Bu hastalık daha çok iyi süt çocuklarında görülmekle birlikte daha büyük yaşta çocuklarda da olabilir. En tipik belirtisi 5 günden daha uzun süren ve düşmeyen, 39’ları geçen yüksek ateştir. İşte, Kawasaki hastalığı hakkında detaylı bilgiler
#Kawasaki HastalığıJapon göçmen bir ailenin torunu olarak dünya çapında bir ün elde eden, Apple Evangelizmi’nin öncülerinden, Macintosh’u görülmemiş bir başarıya ulaştıran pazarlama dahisi Guy Kawasaki, asıl satış ve pazarlamanın Kapalıçarşı’da yapıldığını söyledi. Kawasaki, "Perakende İstanbul’dan doğdu. Türkler şanslarının farkında değil" dedi.
Geçen hafta, Gaziantep ilimizin pek çok ana caddesinde motosikletlerin kullanımının yasaklandığını, daha doğrusu yıllar önce verilen bu kararın uygulamaya konulduğunu yazmıştım. Haberin yayınlandığı gün Gaziantep (UKOME) Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde bir toplantı yapılmış.
Başlığı okuyup da, "Ulen bu deli kız yine ne döktürmüş acep böyle?" dediğinizi duyar gibi oldum. Hemen izah edeyim. Bir başlıkla iki kuş vurdum efenim bu hafta. Şimdiiik... Bu hafta hemen hemen her motorcunun kafasında kavram karmaşası yaşadığı, ’Custom’, ’Crusier’ ve ’Chopper’ kavramları üzerine biraz bilgiçlik taslayacağız.