Yarın bizim evin şefi, 12 yaşındaki kızım Bilge olacak. Çok küçük yaştan beri özel günler için bize elleriyle kartlar hazırlar. Ama artık sürpriz sofralar kuracak yaşa geldi. Bu hafta ‘Evinin Şefi’ köşemi ona bırakıyorum... Yarın kutlanacak Babalar Günü’nden yola çıkan Bilge, yemekli kutlamaları neden sevdiğini ve babasının en beğendiği tarifleri yazdı.
#Babalar GünüBenim mutfağımda çileğin binbir türlü hali var. Bazen çilek suyu hazırlayıp soğuk soğuk içiyorum, bazen çileği pastacı kremasıyla buluşturup göz alıcı tatlı tabakları hazırlıyorum. Salatalarda domates yerine kullanmaya iyiden iyiye alıştığım çileği deniz börülcesi mezesine de katıyorum. Bu mis kokulu meyveyi deniz ürünleriyle buluşturmayı hiç denediniz mi? Levrek, somon, mezgit, deniztarağı veya karidesle Peru mutfağından ceviche hazırlamak çok kolay...
#Çilekli PastaMerhabalar sevgili dostlar. Acısıyla tatlısıyla, iyisiyle kötüsüyle, hüznüyle mutluluğuyla bir senenin daha sonuna geldik. Eminim ki aramızda yılbaşını sıradan bir gün sayanlarımız ve herhangi bir özel hazırlığa gerek duymayanlarımız da vardır fakat ben “yeni yıla ancak enfes yılbaşı sofralarıyla girilir” diyenlerdenim. Bunun için de benim gibi düşünen ve yeni yıla lezzetli bir başlangıç yapmak isteyen hatırı sayılır bir kitlenin olduğunu varsayarak yine enfes öneriler hazırladım.
#2023 Yılbaşı MenüsüTavada kızarmışı da buğulaması da çok seviliyor ama denerseniz, eminim palamudun bu halini de çok seveceksiniz. MasterChef Türkiye’de eleme yemeği olarak hazırladığım palamutto’yu (palamut tartar) özellikle biberiyeli focaccia ekmekle şamandıra yapmanızı öneririm.
#Palamuttoİtalyan ekmeği Gelinim Mutfakta yarışması ile yeniden gündeme geldi. Focaccia ekmeği olarak da bilinen bu yumuşacık ekmek, zeytinli, zeytinyağlı, domatesli gibi farklı çeşitlerde hazırlanabiliyor. Peki, İtalyan ekmeği nasıl yapılır? İşte, Gelinim Mutfakta İtalyan ekmeği Focaccia tarifi ve malzemeleri...
#Gelinim Mutfakta İtalyan EkmeğiGastronomi, kültür, sanat ve eğlence dünyası geçen hafta sonu Kuşadası’nda buluştu. Kuşadası Sokak Festivali’ne gittik; yerel yemeklerin peşine düştük. İlçenin mutfağını anlatan şef Ozan Güngör: “Arapsaçı, ebegümeci ve tilkişen gibi otların yemeği çok seviliyor. Enginar, zeytinyağlı ve bol baklalı yeniyor.”
#GastronomiÇanakkale’de yabani semizotuna ‘deli’ denir ve bence kültür ortamında yetiştirilmişinden çok daha lezzetlidir. Bu çıtır çıtır tadı, domates ve bulgurla doyurucu bir yemeğe, çilek veya şeftaliyle havalı bir salataya dönüştürebilirsiniz. Semizotunun ekşiliğini balık pişirirken de kullanabilirsiniz.
#Semiz OtuYeni yıl yemeğimiz dolapta bir gün önceden hazırlanmış, fırına atılmayı bekliyor. 31 Aralık günü sadece atıştırmalıklarımızı ve mezelerimizi hazırlayacağız. Birkaç ekmek üstü, birkaç tane de bandırmalık sosumuz olmalı. Hem kendi yaptığım pratik tariflerimi hem de Çiy Restaurant’ın başarılı şefi Damla Özay’ın levrekli iki tarifini sizinle paylaşıyorum; hepsi yeni yıl sofranıza lezzet katacak.
#YılbaşıBebeklerde ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bebeklerde ek gıdaya geçiş ne zaman olmalı? Bebekler için yoğur nasıl mayalanır? 1 yaşından önce bebeklere hangi gıdaların verilmesi yasaktır? Bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını uzmanımız veriyor.
#Ek BesinGüveç ve köfte yemeklerine bir alternatif arayanlar için davet sofralarına yakışır bir önerimiz var: Güveçte bademli köfte. Çeşitli baharatlarla lezzetlenen köfte, badem sosuyla buluşuyor, tadına doyum olmuyor. Peki, Güveçte bademli köfte nasıl yapılır?
#Güveçte Bademli KöfteHer ne kadar kahvaltılarda tüketilse de zamansız bir lezzet olan mıhlamanın (muhlama) şöhreti Karadeniz Bölgesi’nden sonra tüm Türkiye’ye yayıldı. Bölge illerinde kuymak olarak da bilinen mıhlamanın ana malzemelerinden biri Trabzon peyniridir ancak yerine çeçil peyniri de kullanabilirsiniz. Peki, mıhlama nasıl yapılır? İşte, adım adım mıhlama tarifi
#MıhlamaYaza sayılı günler kala son kilolarını vermek isteyenler için lezzetli fakat bir o kadar da sağlıklı tarifleri sizin için bir araya getirdik. Dışarıda gördüğünüz ağız sulandıran yemeklerden mahrum kalmak istemiyor ama diyetinize de uysun istiyorsanız bunlar tam size göre! İşte, birbirinden lezzetli 15 diyet yemeği...
#DiyetBeş yıl önce gıda duyarlılığı olduğunu fark etti. Bu konuda bilgilenmeye çalışırken Türk mutfağına ait kaynakların ne kadar yetersiz olduğunu gördü ve 170 tariflik bir yemek kitabı hazırladı. Glutensiz un kullanımıyla ilgili ilginç bir de tespiti var: “Yemeklerde kullanmıyorum çünkü konunun uzmanı olan doktorlar, glutensiz unların çoğunda bir miktar gluten bulunabildiğini, bu nedenle bazı kişilerde hazımsızlık yaptığını söyledi”
İncecik ve sağlıklı görüntüsünün yanı sıra kültürel birikimiyle de Türkiye’yi defalarca yurtdışında temsil eden manken Tülin Şahin tam bir yemek tutkunu. Yemekle ilişkisini “Aramızda bir aşk var” diye tanımlayan Şahin, canının istediğini yediğini söylüyor ve ekliyor: Yemekten hiç korkmam. Yemekten korkanları ve benim de korkmam gerektiğini düşünenleri anlamam. Spor yapıyorsanız isteğinizi korkusuzca yiyebilirsiniz. Bu kadar basit bu iş