Güncelleme Tarihi:
Ramazan ayında sofralarımızdan eksik etmediğimiz pideler fırınlarda yerini almaya hazırlanıyor. Peki yemekten büyük zevk aldığımız pidenin bize zararlı olabileceğini hiç düşündünüz mü? Pideye dair tüm sorularınızın cevabını bu içerikte bulabilirsiniz…
Ramazan Pidesi Kaç Kalori?
Ramazan pidesi lezzetiyle birlikte sofralarımızın baş tacı olsa bile kilo aldırma konusunda da bir hayli iddialı. Bu durumda en önemli unsur ise pideyi ne kadar büyüklükte yediğinizdir. 1 tam ramazan pidesi yaklaşık 16-18 dilim ekmeğe denk geliyor.Günde 2-3 dilimden fazlasını tüketmediğimiz ekmeği ramazan ayında pideyle birlikte tüketmeye başlamamalısınız. Kilo vereceğinizi düşündüğünüz bu ay size yediğiniz 1 pideyle birlikte daha çok kilo aldırabilir.
Aynı zamanda beyaz undan yapılan ramazan pidesinin pilav ve makarna gibi iştah açıcı olduğu uzmanlar tarafından açıklandı. Oruçluyken ‘daha fazla pide yesem daha rahat oruç tutarım’ düşüncesine kapılanlar için tam tersi bir durum söz konusu. Eğer pideyi çok tüketirseniz acıkma ihtimaliniz o kadar çok artacaktır.
Pideyi asla sahurda yememeye özen gösterin çünkü kan şekerinizin hızla yükselip yine aynı hızla düşmesi ve gün içinde daha çok acıkmanız halsiz kalmanıza yol açacaktır.
• 6 su bardağı un (200 ml bardak kullandık),
• 1 paket instant maya (10 gr),
• Aldığı kadar ılık su,
• 1 yemek kaşığı dolusu toz şeker,
• 1 çay kaşığı tuz,
• 2 yemek kaşığı sıvı yağı.
Üzeri İçin:
• 1 yemek kaşığı su,
• 1 adet yumurta sarısı,
• 1 yemek kaşığı çörek otu
• 1 yemek kaşığı susam
Yapılışı:
Bir kaba elediğimiz unu alalım.Üzerine mayayı, şekeri, tuzu ve sıvı yağı koyalım.Ilık suyu azar azar ilave edip ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım.Hamuru hafif un serptiğimiz tezgahta kıvamını alana kadar 12-15 dakika yoğuralım.Pide hamurunu yağlanmış temiz bir kaba alıp üzerini streç ile örtelim.Hamuru oda sıcaklığında 60-70 dakika mayalandıralım.Mayalanan hamuru tekrar 10 dakika daha yoğurup 2 eşit parçaya bölelim.Her iki parçayı ayrı ayrı hafif unlanmış tezgahta merdane yardımıyla 5 mm kalınlığında açalım.Pide hamurlarını resimdeki gibi şekillendirelim.Hazırladığımız pideleri 20-25 dakika daha oda sıcaklığında bekletelim.Mayalanan hamurun yüzeyinde bıçağın kör ucu ile çapraz ve paralel şeklinde kesikler atalım.Bir kaseye yumurta sarısını ve suyu koyup çırpalım.Sonra pide hamurunun üzerine fırça veya kaşık ile yumurta sarısını sürelim.Daha sonra pidelerin üzerine çörek otu ve susam serpelim.Önceden ısıtılmış 200° fırında 12-15 dakika pişirelim.