Karnabahar kış aylarnda sık tüketilen sebzelerden biri. Bu sağlığa faydalı sebzeyi mevsiminden daha uzun sürede tüketmek için turşusunu hazırlayabilirsiniz. Eğer denemek isterseniz, kütür kütür karnabahar turşusu tarifini sizin için derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Karnabahar TurşusuKarnabahar son birkaç yıldır sebze reyonunun yıldızı. Ne de olsa şekilden şekle girdiği farklı tarifleri sosyal medyada yayılıyor. Günümüzün bu popüler sebzesini yıllar önce zorla yiyen bir nesil, şimdi gönüllü olarak pizza tabanından ekmeğe, kısırdan ızgaraya birçok yemekte onu kullanıyor. İşte sizin de deneyebileceğiniz tariflerden birkaçı...
#Gülay Barbaros AltanSomer Sivrioğlu’nu anlatmama, tanıtmama hiç gerek olmadığını çok iyi biliyorum. 2 ay kadar önce Adana Lezzet Festivali’nde sahneye çıktığında çığlık atanları, elini tutmak için sahneye tırmanmaya çalışanları, sahne arkasında “Terli tişörtünü bana atar mısın?” diye bağıranları gördüğümde “İşte şöhret olmak ve aynı zamanda sevilmek bu” diye düşünmüştüm.
#Müge AkgünŞef Şerife Aksoy, Beykoz’daki çiftliğinde sebze-meyvesini kendi yetiştiriyor, ‘sıfır atık’ felsefesinin izinde gübresine varıncaya kadar kendi üretiyor. ‘à la Şerife’ adlı yeni yemek programına başlayan Aksoy’u çiftliğinde ziyaret ettik, sağlıklı bir mutfağın izini sürdük.
#Şef Şerife AksoyAYDIN’ın Söke İlçesi’nde 20 yıl önce kurulan turşu fabrikası, iç piyasada ürettiği turşu ve domatesi dış piyasadan ithal ettiği kapariyi işleyerek, dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediyor. Ülke ekonomisine katkı sağlayan firma yıllık 25 milyon dolar ciro yapıyor.
Bu aralar bizim atölyede hummalı bir çalışma var. Hatta bayram seyran demedik, Çorlu çiftliklerinden domates, biber, patlıcan ve bir sürü sebze-meyve seçtik. Farklı farklı salça ve turşuları çalışıyoruz. Kışa taşımayı hayal ettiklerimizi kavanozluyoruz. Şehir insanlarının evdeki imkanlarıyla, bunları en kolay nasıl yapabileceğini araştırıyoruz. Bu haftanın yazısını düşünürken, kendi salça ve turşusunu yapmak isteyenlere bir liste çıkardım
Bu yılın gastronomi trendlerinden biri de fermente gıdalar... Yoğurttan turşuya soframızın demirbaşlarını da hazırlamamızı sağlayan bu kadim teknikten bahsedince aklımıza ilk gelenlerden biri de, alıçtan nara çeşitleri giderek artan sirke. Yazarımız diyetisyen Berrin Yiğit faydaları saymakla bitmeyen sirkeyi nasıl tüketmemiz gerektiğini anlattı, şef Umut Karakuş da bir tarifini paylaştı.
#FermenteHer yıl dünyanın en iyi mutfakları ve yemekleri listesiyle adından söz ettiren ve büyük tartışmalara neden olan internet platformu Taste Atlas, kullanıcılarının online oyları ile belirlediği “2023’ün en iyi ve en kötü yemekleri” listesini yayınladı.
#LahanaTurşunun tarihi insanın yemek yapmaya başlaması kadar eski. Yapılışı hakkındaki tartışmalarsa Yeşilçam’a ilham verecek kadar çeşitli. Herkes bildiği usulde yapmaya devam ededursun, ben size asıl laktofermente turşulardan bahsedeceğim bu hafta...
#Gülay Barbaros AltanBir dönem İstanbul’daki en popüler mekânlardan olan Frankie, bu sezon epey farklı bir menü ve atmosferle Karaköy Galataport’ta yeniden açıldı. Rezene ve tuzda fermente edilmiş palamut, akya tataki, balık yakası, lahana turşulu antrikot gibi iştah açan tabaklarının ortak noktasıysa bizden malzemeleri Asya mutfaklarının pişirme teknikleriyle birleştirmeleri…
#FrankieÇeşit çeşit yenebilir ot varken bence salatalarımızı domates, salatalık ve marulla sınırlamamalıyız. Pişmiş sebzelerle de nefis tabaklar hazırlayabiliriz. Onlardan biri insalata di rinforzo... Az yağlı olması sayesinde bol bol yiyebildiğimiz bu nefis salata, İtalya’da Noel sofralarımızın olmazsa olmazıdır.
#KarnıbaharSoğuklar bağışıklığımızı düşürüyor; nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta gribin ‘güçlenerek’ geri döndüğü uyarısında bulundu. Biz de uzmanlardan bağışıklığımızı arttırmak için tavsiyeler aldık.
#Dünya Sağlık ÖrgütüKuru fasulyenin can dostu, damaklarımızı şenlendiren bir lezzet bombası o... Lahana, kornişon gibi klasiklerin yanı sıra pırasa, ıspanak kökü, elma ve armuttan yapılanı da enfes oluyor. Tarifler ve püf noktaları aldığımız ‘Turşu’ kitabının yazarı Sema Temizkan “Leziz bir turşu için sarımsak, limon dilimleri, defne yaprağı ve kişniş tohumu kullanın” diyor.
#TurşuTantuniden içliköfteye, şnitzelden pastırmaya, cheesecake’ten elmalı tarta her şeyin veganını bulmak artık mümkün. Üstelik lezzetten ödün vermeden... İstanbul’da veganlara özel restoran, market ve kasapların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Hattı’na atlarsanız, bu mekânlara kolaylıkla ulaşabilir, enfes sofralara kurulabilirsiniz.
#VeganKüçükken hiç sevmezdim ama artık sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez unsurlarından biri olarak görüyorum... Tok kalmak isteyen, benim gibi lahanayla barışsın! Turşusu çok güzel bir probiyotiktir, sadece dolması değil kısırı da çok güzel olur. Kırmızı lahana narenciyeli salatalara müthiş yakışır. Brüksel lahanasınıysa sarımsaklı yoğurt ve pulbiberle denemenizi öneririm çünkü enfes oluyor!
#LahanaC ve K vitamini yönünden zengin bir besin olan lahana, başta turşusu ve dolması olmak üzere çeşitli şekillerde tüketilebiliyor. Ayrıca, lezzetli kış sebzelerinden biri olan lahana bol lif içeriyor. Peki lahananın sağlığa yararları ve zararları neler? Nasıl tüketilmeli? Uzmanlar, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Lahananın Faydaları NelerKoronavirüs pandemisi ile beraber bağışıklık sistemi ve beslenmenin de önemi arttı. Bu dönemde sadece hijyen ve mesafenin değil güçlü bir bağışıklık sisteminin de koronavirüsten korunmada önemli etken olduğunu söyleyen, Dr. Öğr. Üyesi Gonca Güzel Ünal “Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli protein alımı önemli” dedi.
#COVID-19Koronavirüs pandemisi ile beraber bağışıklık sistemi ve beslenmenin de önemi arttı. Bu dönemde sadece hijyen ve mesafenin değil güçlü bir bağışıklık sisteminin de koronavirüsten korunmada önemli etken olduğunu söyleyen, Dr. Öğr. Üyesi Gonca Güzel Ünal “Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli protein alımı önemli” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Gonca Güzel ÜnalKış aylarında hem koronavirüs hem de mevsimsel hastalıklar nedeniyle birçok kişi bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını arıyor. Bu açıdan vitamin ve mineral ağırlıklı beslenme öne çıkıyor. Peki hangi vitamin hangi yiyeceklerde bulunur? Cevabı uzmanından aldık…
#Bağışıklık SistemiAnadolu mutfağının geleneksel lezzeti turşular, mutfaktaki kışa hazırlık işlerinin de başında geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu lezzetler için işe koyulmanın tam zamanı. Kavanoz kavanoz turşuları kendi damak zevkinize göre hazırlayabilirsiniz. İster lahanadan, ister bamyadan... Lezzetli reçeteleri ünlü şeflere sorduk. Faydalarını ve tüketirken dikkat etmemiz gerekenleri de beslenme uzmanı Dilara Koçak anlattı.
#GazetehaberleriKornişon, pancar, lahana, acur, fasulye, karnabahar ve sarımsak gibi pek çok çeşidi ve kendine has lezzetiyle sağlık kaynağı olan turşu, soğuk havaların en gözde yiyeceklerinden. Evde cam kavanozda ve uygun koşullarla yapıldığında sağlık için de son derece yararlı. Ancak içeriğindeki yüksek oranda tuz nedeniyle turşunun her gün ve aşırı miktarda yenmemesi gerekiyor.
#Turşunun Faydaları NelerdirYemeklerin yanında ya da meze olarak tükettiğimiz turşu sağlığımız için oldukça yararlı. Ancak turşudaki sodyum yani tuz, vücut için sıkıntı yaratabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkcü; fazla sodyuma karşı uyarıda bulundu, miktarına dikkat ederek tüketebileceğimiz en faydalı turşu çeşitlerinden bahsetti.
#Turşuİklim değişikliğinin sonuçlarını daha net gördüğümüz bugünlerde tüketim alışkanlıklarımızı doğa dostu hale getirmek, atık yönetimi yapmak hepimizin sorumluluğu. Plastik ambalajlar, kâğıtlar, kartonlar... Ne yazık ki hepsi geri dönüştürülemiyor, dönüştürülebilen bazı ürünlerin dönüşüm ömrü birkaç kereyle sınırlı. Plastik kullanımını azaltmak için ülkemizde bir yıldır poşetler paralı olsa da hâlâ çöpü azaltmaktan daha etkili bir yöntem yok! İşte, sıfır atık felsefesini hayatınıza kolaylıkla sokabileceğiniz öneriler...
#Plastik