Paylaş
Adına özel tarifler, diyet listeleri yazılan mucize bir yiyecek bu... “Gerçekten bu kadar etkili mi” diye soranlar oluyor. Cevabım evet! Ama buradan lahana çorbası diyetlerini onayladığım anlaşılmasın. Tek yönlü diyetlere kesinlikle karşıyım. Bu diyetler vücudun ihtiyacı olan mineral, vitamin, karbonhidrat ve yağdan fakir oluyor. Fiziken zayıflarken iç organlarınıza zarar verebilirsiniz.
Çocukken birçok sebze yemeğini sevmezdim. Hatta annem sadece sebze pişirmişse ona küserdim. Dahası var: Lahana piştiği günler neredeyse eve girmek istemezdim. Şimdi dönüp bakıyorum; neden böyle davranmışım, sebzeyi sevmemişim diye... Artık cevabı biliyorum: Annem tüm sebzeleri hep aynı şekilde pişiriyordu. Ben de buradan yola çıkarak sebzeleri farklı tariflerle buluşturmak, daha cazip hale getirmek istedim. Bazen etle, bazen kıymayla, bazen peynir veya yumurtayla pişirmeye başladım. Bazen böreğin içine koydum, bazen tatlısını yaptım... Her ne şekilde olursa olsun artık sebze yemeklerini farklı yollarla zenginleştirerek tüketmek benim de, çocuklarımın da çok hoşuna gidiyor.
Lahanaysa artık vazgeçilmezlerimden biri... Bu sebze bağırsaklarımız için mükemmel bir lif kaynağı olmakla kalmıyor, tok da tutuyor. Günlük yaşamımızda beyaz ve karalahanadan sarma, kırmızı lahanadan salata yapıyoruz ama brüksel lahanasına pek yüz vermiyoruz. Oysa et yemeklerinin yanında garnitür olarak servis edebilir, tüm salatalara katabiliriz. Fırında piştiğinde tek başına bile şahane bir yemeğe dönüşür, sarımsaklı yoğurt ve pulbiberle enfes olur. Beyaz lahananın turşusu çok lezzetli bir probiyotiktir. Bütün lahana çeşitleri benzer özellikler gösterse de kırmızı lahananın antioksidan kapasitesi diğerlerinden daha yüksektir. Hepsine sofranızda yer açın, yemekler, salatalar yapın; özellikle salatalara greyfurt gibi narenciye dilimleri ekleyin; lezzetinin farkını göreceksiniz.
BOL VİTAMİNLİ VE DÜŞÜK KALORİLİ
Lahanada bol miktarda
C vitamini var. Vitamin kaybı olmaması için çok pişirmeyin, hatta çiğ tüketmeye çalışın.
Kalsiyum açısından zengin olduğundan kemik sağlığımız için de çok faydalı.
Ve kalorisi düşük! “Düşük kaloriyle doy, yüksek kaloriliyi tat” felsefemden yola çıkarak tam da mevsimiyken her çeşidinden bolca yiyin.
KISIR
(1 kişilik)
NE LAZIM?
* 1 çay bardağı orta irilikte bulgur
* 1.5 çay bardağı sıcak su
* 1/2 yemek kaşığı biber salçası * 1/2 yemek kaşığı domates salçası
* 1 küçük kuru soğan
* 3 diş sarımsak* 2 dal taze soğan * 8-10 dal maydanoz
* 5-6 adet haşlanmış ve ince doğranmış beyaz lahana yaprağı
* Kimyon, yenibahar, reyhan, kuru nane, tuz
* 1/2 limonun suyu, zeytinyağı, nar ekşisi
NASIL YAPARIM?
* Bulguru ve küçük küçük doğranmış soğanı bir kaba alın. Üzerine sıcak su koyup karıştırın, ağzını kapatın.
* 1 saat sonra salçayı katıp fazla ezmeden karıştırın.
* Baharatını, yağını ve ekşisini koyun. Lahanayı ve diğer yeşillikleri doğrayıp karıştırın.
Beyaz lahananın, içerdiği antioksidanlar sayesinde soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi var.
KARALAHANALI ÇORBA
(1 kişilik)
NE LAZIM?
* 100 gram yağsız kıyma
* 1 soğan * 1 havuç
* 200’er gr karalahana, ıspanak ve pazı * 1 kahve fincanı dolusu ince bulgur * 1/2 demet maydanoz * Tuz
NASIL YAPARIM?
* Kıymayı, rendelenmiş havuc ve soğanla birlikte pişirin. * Üzerine 1 litre su koyun. Su kaynayınca lahana, ıspanak ve pazıyı ekleyin, pişince içine bulguru da katın.
* Blender’dan geçirip kıyılmış maydanozla servis edin.
MEZE
(1 kişilik)
NE LAZIM?
* 1/2 kırmızı lahana (rendelenmiş)
* 1/4 beyaz lahana (rendelenmiş)
* Bir avuç ufalanmış çiğ karnabahar
* 10 çiğ badem (dövülmüş)
* Sarımsaklı yoğurt
* Bir tutam tuz
NASIL YAPARIM?
* Lahanaları rendeleyin, limonla ve biraz tuzla ovun.
* Daha sonra çiğ karnabaharı, bademleri ve sarımsaklı yoğurdu ilave edip hepsini karıştırın.
* Üzerini çiğ bademle süsleyin.
BRÜKSEL LAHANALI SALATA
(1 kişilik)
NE LAZIM?
* 1 su bardağı haşlanmış buğday
* 1/4 ince kıyılmış beyaz lahana
* 1/4 ince kıyılmış kırmızı lahana
* 7-8 adet haşlanmış brüksel lahanası
* 7-8 diş sarımsak
* 2 bardak yoğurt
* 4-5 kornişon turşu
* Dereotu
* 1 yemek kaşığı elma sirkesi
* Toz kırmızıbiber, bir tutam tuz
NASIL YAPARIM?
* Beyaz lahana ve kırmızılahanayı bir tutam tuz ve elma sirkesiyle ovun.
* Üzerine haşlanmış, ikiye bölünmüş brüksel lahanalarını koyun, hepsini karıştırın.
* Haşlanmış buğdayla tüm malzemeyi karıştırarak, küçük doğranmış kornişon turşuları üzerine ekleyin.
* Sarımsaklı yoğurdu ilave edip üzerini ince kıyılmış dereotu ve toz kırmızıbiberle süsleyin.
Paylaş