Çocuklar ev ortamında birbirleriyle sık kavga ediyor, çeşitli konularda anlaşmazlık yaşayabiliyorlar. Bu durum en çok anne babaları zora sokuyor. Peki ama çocuklar arasındaki uzlaşı nasıl sağlanacak, kavgalar nasıl tatlıya bağlanacak? Çocuk Gelişimi Uzmanı Mahizar Tınkır’a sordum.
#Kardeş KavgasıÇocuklar için aile ilk sosyalleşme ortamıdır. Ebeveynlerle kurulan ilişki; benlik algısı, temel güven duygusunun oluşması gibi temel kişilik gelişimini destekler. Kardeşler arasındaki ilişki de sosyalleşme becerilerini geliştirir. Ancak birden fazla çocuğu olan ailelerin özellikle karşılaştığı bir durum vardır ki o da “kardeşler arası çatışma.” Tüm Üstün Zekalılar Derneği TÜZDER Genel Müdürü Tunahan Coşkun, kardeşler arası çatışmayı önlemenin yöntemleri hakkında anne – babalara şu önerilerde bulunuyor…
#KardeşTürkiye’de ve dünyada halen ekonomide büyük ağırlığı olan aile şirketleriyle ilgili aile üyeleri arasındaki ihtilaf ve bölünmelere ilişkin haberler sık sık gündeme gelirken, bugünlerde şirketler kurumsallaşmaya çalışıyor. TAİDER, aile şirketlerinde sürdürülebilirliği sağlayarak ömürlerini uzatmayı hedefliyor.
#TaiderBu hafta yılın son güneş tutulması var ve etkileri 2 hafta boyunca sürecek. İlişkilerde denge, dünyada adalet arayışımız artacak. İş hayatı ve hedeflerimizle ilgili yeni kararlar alabiliriz, yeni işbirlikleri gündeme gelebilir. Harcamalar, borç-alacak gibi maddi konularaysa dikkat!
#Dinçer GünerCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması Büyük Finali'nde konuştu. Erdoğan, “Müslümanlar olarak bugün Kur'an'ın rehberliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçiyoruz. Dünyanın dört bir yanında İslam beldelerinin çoğunda kan, gözyaşı ve istikrarsızlık hakim. Etnik, mezhep ve kabile temelli gerilimlerin en çok yaşandığı yerlerin başında İslam ülkeleri geliyor. 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir' diyen bir peygamberin ümmeti olmamıza rağmen gelir adaletsizliğinin yaygın olduğu ülkeler maalesef bizim inanç coğrafyamızda bulunuyor. Zekat gibi bir müesseseye sahipken bir tarafta insanların refah ve bolluk içinde yaşarken, hemen öte tarafta milyonların açlık ve kıtlığın pençesinde kıvranmasının hiçbir makul izahı olamaz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAraştırmacılar çocuğun bilişsel, sosyal ve kişilik gelişiminde ailenin önemini hep vurgularlar. Fakat aile vurgusunda özellikle anne babanın üzerinde durulur, kardeşler arasındaki ilişkinin hem akademik hem de sosyal ilişkileri nasıl şekillendirdiği göz ardı edilir.
#Kardeş İlişkileri Ve Akademik BaşarıAnesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı Prof. Dr. Ercan Türeci, 14 yıldır savaş, çatışma, doğal afet ve yoksulluğun hüküm sürdüğü dünyanın en zor coğrafyalarında gönüllü hekimlik yapıyor. Prof. Dr. Türeci Emergency, Uluslararası Kızılhaç (ICRC), Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Operation Rainbow (OR) ve Operation Smile (OS) ile Afganistan, Filistin, Nijerya, Nikaragua, Pakistan, Peru, Yemen, Honduras, Filipinler ve Fas’a 25 kez gitti ve sayısız ameliyata girdi. Bayramları, özel günleri sevdiklerinden binlerce kilometre uzaklıkta, ihtiyacı olan hastalara iyilik ve sağlık götürerek geçirdi. Prof. Dr. Türeci, 20 Mart’tan beri beşinci kez gittiği Güney Sudan’daki sahra hastanelerinde hastaların yüzünü güldürüyor.
#GazetehaberleriHer birey kendine özgü yapısı olan biçimlenmiş bir ailenin içinde doğuyor. Doğumdan ölüme kadar geçen yaşam yolculuğunda ailede öğrenilen ilişki kalıpları bazen bilerek bazen de farkında olmadan aynen devam ettiriliyor. İçinde aile ve köklerden getirilen ruhsal ilişki mirası bulunan evlilik ile bireyin ruhsal mirasının kayıtları açılıyor. Uz. Psi. Melek Abca, ailenin işleyiş biçimini, aile üyelerinin birbirleriyle ilişkisini ve iletişimini ele alan aile terapisi ve amaçları hakkında bilgi verdi.
#Aile Terapisi18 milyon öğrenci heyecanla beklediği yarıyıl tatiline kavuştu. Bu sürede eğlenmek isteyenler için her yaşa uygun etkinlik bulunuyor. Kamp programları, sanat atölyeleri, tiyatro gösterileri bunlardan birkaçı. Sizin için bu aktiviteleri derledik. Ayrıca tatili verimli geçirmek için yapılabilecekleri bir uzmana sorduk.
#GazetehaberleriEski DEP Siirt milletvekili Zübeyir Aydar, partisi 1994 yılında kapatıldığından beri Avrupa’da sürgünde. 2009’a kadar KONGRA-GEL başkanlığını yürüttü. Şu anda ise KCK Yürütme Konseyi Üyesi. Kısaca PKK’nın Avrupa Sorumlusu...Son haftalarda Ankara’da, Aydar ile Brüksel’deki kader ortağı Remzi Kartal’ın HDP’den milletvekili adayı gösterilmesi konusunda sıcak bir tartışma yürüyor. Öcalan’ın Nevruz mesajının ardından kendisini Brüksel’in şık Louise semtinde ‘Sürgündeki Kürt Parlamentosu’ olarak ilan ettikleri Avrupa tarihinin izlerini taşıyan binada ziyaret ettim. Öcalan ile görüşmelerde kendilerinin vekilliğinin tartışıldığını doğruladı. Detay vermekten kaçınsa da 7 Nisan’a kadar bir sürpriz ihtimaline kapıyı açık bıraktı.
#Cansu Çamlıbelİslam, kamusal alan ve çoğul modernite ilişkisi üzerine çalışmalarıyla dünyada ses getiren sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Göle, Soma faciasının hemen arkasından Türkiye’deydi. Paris´teki Sosyal Bilimler Akademisi’nde öğretim üyesi olan Göle, Bilgi Üniversitesi’nde her yıl düzenlenen İstanbul Seminerleri’nde ‘Günümüz Türkiyesi’nde Çoğulculuğun Kaynakları ve Eksileri’ oturumunu yönetti. Türkiye’de iktidarın son dönemde çoğulculuk konusunda iyi sınav vermediğini düşünenlerden. AK Parti’nin reformist Müslümanlıktan giderek otoriter kapitalizme doğru kaydığını düşünüyor. Soma’nın Türkiye’de hâlâ kapitalizmin farklı evrelerinin aynı anda yaşandığını ortaya çıkardığı tespiti düşündürücü. Türkiye’deki bütün sorunların Başbakan Erdoğan üzerinden tartışılmasına ise itirazı var. Hatta bu durumu ‘feminize olmuş Türkiye sendromu’ diye adlandırmış; ona göre önündeki tek engeli kocaları gören kadınlar gibiyiz! O nedenle ‘Gelin bir dakika Başbakan’ı unutalım, öyle analiz yapalım, one minute’ diyor.
ABD’nin İstanbul Başkonsolusu Scott Kilner, üç yıldır devam ettiği görevine veda ederek ülkesine dönüyor. Aslında bu sadece Türkiye’ye değil 30 küsur yıllık diplomatlık kariyerine veda. Dolayısıyla bu kariyerinin son röportajı. Belki biraz da bunun verdiği rahatlıkla bütün sorularıma beklediğimden çok daha cesur yanıtlar verdi. İlk kez 41 yıl önce bir üniversite öğrencisiyken trenle geldiği ve ‘Gönülden bağlıyım’ dediği İstanbul’dan ayrılırken hem bu şehre hem de ülkenin geleceğine yönelik kaygılarını açık yüreklilikle paylaştı.
Washington Post’un isteyip de gidemediği Suriye’de geçen hafta Hürriyet adına referandumu izledim, çevredeki muhalif yerleşimlerde halkla konuştum. Suriye’den yaptığımız haberleri takdir edenler de, eleştirenler de oldu. İç savaşın sürdüğü bu ülkede her iki tarafın da insanlık suçları işlediği bir dönemde İstanbul’daki “şezlong gazetecilerinin” kestiği ahkâma yanıt verecek değilim. Fakat savaş propagandasının yoğunlaştığı günlerde gazetecilerin etik sorumluluğuna dair genel bir yorum yapmak yararlı olabilir.
Yılın son günü bugün. Aklımdan geçmiş yılların son günlerinde nerelerde olduğum geçti. Çok uzun yıllar önce, Lübnan'ın kuzeyinde Nahr el-Berid Filistin mülteci kampında geçirmiştim yılın sona gününü ve orada girmiştim yeni yıla. Bir yıl sonra bu kez Beyrut'ta, sonradan yerle bir edilip izi kalmayan büyük Filistin mülteci kampı Tel Zaatar'a tepeden bakan bir binada. Filistin'in şu an Ankara'daki büyükelçisi Tel Zaatar'ın askeri komutanı idi. 1979'dan 1980'e girerken ve 80'lı yıllarda bir kaç kez yılın son günü yine Beyrut'taydım.